Politik

Den amerikanska spionstaten kartläggs

NSA, USA:s FRA

Washington Post har alltså till allmän förvåning gjort det otänkbara, skrivit en serie artiklar om president Obamas skräckinjagande spionstat där alla amerikanska och de flesta utländska medborgare världen över kartläggs in i minsta detalj som den del i Kriget mot Terrorismen.

DN har refererar artikelserien medan SvD vad jag kan se inte nämner den med ett enda ord.

Glenn Greenwald på Salon skriver om president Obamas finmaskiga spionstat där all in formation om alla amerikaner samlas in i jätteliga databaser: The Real U.S. Government – Glenn Greenwald – Salon.com

That’s really the only relevant question: how much longer will Americans sit by passively and watch as a tiny elite become more bloated, more powerful, greedier, more corrupt and more unaccountable — as the little economic security, privacy and freedom most citizens possess vanish further still?

How long can this be sustained, where more and more money is poured into Endless War, a military that almost spends more than the rest of the world combined, where close to 50% of all U.S. tax revenue goes to military and intelligence spending, where the rich-poor gap grows seemingly without end, and the very people who virtually destroyed the world economy wallow in greater rewards than ever, all while the public infrastructure (both figuratively and literally) crumbles and the ruling class is openly collaborating on a bipartisan, public-private basis even to cut Social Security benefits?

 

Axplock från den nordiska pressen:

DN.se – Nyheter – Toppnyheter,DN.se – Världen,DN.se – Kultur/Böcker,SvD – Senaste nytt,hd.se – Startsidan,Politiken.dk Seneste nyt

[tags] Kriget mot Terrorismen, Pentagon Afghanistan, Obama Afghanistan, USA Afghanistan, Creech Airforce base,CIA, FRA, NSA, FRA och NSA, Sverige och NSA [/tags]

2 thoughts on “Den amerikanska spionstaten kartläggs

 1. roger

  Att all den information man samlar in om privatpersoner över hela världen trots allt inte hjälper till att oskadliggöra terrorister, ja det spelar mindre roll.

  Är ni säker på detta? Är väl en hel del fall som även media fått ta del av där attentat avstyrts och terrorister gripits? Orkar inte googla fram alla exempel. För ni tror väl inte att terroristerna ringt in och anmält sig själva?

  Finns väl för vissa en anledning och tro att händelser som t.ex. 11:e september, Madrids tågstation och tunnelbanesprängningarna i London inte var engångsföreteelser?
  Finns väl anledning för vissa och tro att det finns folk som till den milda grad ogillar vår yttrandefrihet (som bl.a. rättfärdigar publicering av Vilksteckningar) att de är beredda att begå fruktansvärda brott?

  Av dessa anledningar kanske man vill att det bedrivs någon form av förebyggande verksamhet?

  Kriminella använder allt mer sofistikerade metoder för att begå brott och jag anser det vara nödvändigt för rättsväsendet att också hänga med i utvecklingen.

  Men det är klart att någonstans måste gränsen gå. Gränsdragningen är mycket svår. Vet själv inte var jag tycker den skall dras men jag tycker inte det är så lätt som att bara säga “stoppa övervakningen” som vissa tycker. Samtidigt som jag inte tycker vi skall hamna i ett läge där vi får microchip inopererat vid födseln.

 2. Marcin

  Det ska väl ändå ses som ett friskhetstecken i denna säkerhets-pandemi som drabbat oss. Personligen bävar jag för den dag då man anser att terroristerna eller vad det nu kan komma att kallas, finns i de egna leden. Domestic någonting.

Comments are closed.