Politik

Intel och ARM, den mobila webben vänder upp och ner på datorindustrin

Microsofts monopol på persondatorområdet har varat i flera decennier och varit baserat på Intels x86-chip. Men persondatorn håller alltmer på att ersättas eller i varje fall komplementleras av pekskärmsmobiler och läsplattor som kräver betydligt mindre energiförbrukning än vad Intels PC-chip klarar.

Så istället har en en helt annan chip-arkitektur, den energisnåla s.k. Reduced Instruction Set Computing eller RISC-arkitekturen, använts på mobilområdet. Och företaget framför alla andra på det här området är Britiska ARM vars chip finns i så gott som alla mobiler.

Nu, som Kevin C Tofel skriver på GigaOm så förstärker Microsoft sina band med ARM: 4 Actions Microsoft Can Take With an ARM License

Emulate Apple and design a chip Microsoft may never actually take the step into chip design, but it has to realize that a major competitor has done just that: Apple licenses the ARM architecture to design the custom A4 chip that powers both its iPhone 4 and iPad.

 

Länkar:iPhone, Blackberry, Nokia, HTC, Nexus One htmlentities(iPhone, Blackberry, Nokia, HTC, Nexus One)

[tags] Mobile Internet, iPhone, Blackberry. Smartphones, Smarttelefoner, Motorola, Ericsson, Palm Pre, GSM EDGE, UMTS, CDMA2000, DECT, WiMAX, Apple, Google, Nokia, Qt, Webkit, T-Mobile myTouch 3G, Google Nexus One, Augmented Reality, Förstärkt verklighet, Tryckskärmar,Cydia, Pekskärmsmobil, Microsoft ARM [/tags]

One thought on “Intel och ARM, den mobila webben vänder upp och ner på datorindustrin

  1. Martin

    Kampen om den växande marknaden för smart-phones och andra mobila produkter kommer säkerligen att bli hård. Det är ingalunda så att Intel inte har uppmärksammat detta marknadssegment och utvecklar processorfamiljer med lägre effektförbrukning lämpade för mobila applikationer. ARM-baserade processorer är betydligt långsammare vilket kommer att bli en nackdel i och med att prestandakraven ökar på mobiler och läsplattor. Intel har fördelen av en världsledande tillverkningsteknologi och att man både designar och tillverkar sina IC kretsar. Så vad som blir upp och vad som blir ner återstår att se.

Comments are closed.