Politik

Pressad av Netanyahu och republikanerna, Obama bryter med Palestinierna? Spänt läge i Mellanöstern

Obamas tafatta försök att pressa Netanyahu-regeringen till eftergifter på nya bosättningar i Östra Jerusalem och på Västbanken för att få igång förhandlingar om en framtida fred i vad som eufemistiskt kallas Mellanöstern har för länge sedan strandat.

Bosättningarna fortsätter, om än mer i mer försiktigt utsträckning och de skattesubventioneras t.o.m. av Obama själv.

Att PLO nu avslöjar ett direkt hot från Obamas sida kommer inte som någon större överraskning. Obama varnade öppet palestinierna redan under Benjamin Netanyahus senaste triumfatoriska besök i Vita Huset.

Obama är idag en skugga av sitt forna jag, försvagad av den dåliga amerikanska ekonomin och pressad av revanschlystna och Israel-trogna republikaner som väntas ta tillbaks makten i Kongressen.

Hans möjligheter att sätta någon som helst press på Israel är idag obefintliga och tidsfristen för Israels temporära stopp för massiva nya bosättningar på Västbanken och i Jerusalem löper ut i september.

PLO official says Obama sent warning to Abbas – Yahoo! News

 

Axplock från den nordiska pressen:

DN.se – Nyheter – Toppnyheter, SvD – Senaste nytt,SvD – Senaste nytt

Länkar:Israel i CIA:s World Factbook

[tags] Israel, Västbanken, Palestina, Gaza, Benjamin Netanyahu, Budrus , Israeli-Palestinian Conflict , Nonviolence , Palestine , West Bank , World News,Salam Fayyad,Mahmoud Abbas, Palestinamuren, Israelmuren,Israels barriär på Västbanken, Avigdor Lieberman, Tzipi Livni , [/tags]