Politik

Google och Verizon, gräddfil på Internet? Den historiska striden om Nätneutraliteten i USA hettar upp

[print_link]

Internet skapades som bekant av Pentagon via den skattefinansierade Defense Advanced Research Projects Agencyredan i slutet av 1960-talet.

Det är tack vare att Internet från början var skattefinansierat, vilket det inte är idag, som det var egalitärt, dvs alla användare fick tillgång till samma service, det fanns ingen gräddfil.

Internets första stapplande steg togs f.ö. här i Kalifornien i form av en ARPANET-länk mellan University of California, Los Angeles och Stanford Research Institute kl 22:30 den 29:e oktober 1969.

Men det var länge sen och idag vill bl.a. många av de stora telekomföretagen skapa sina egna gräddfiler för de rika och samtidigt ha rätten att blockera applikationer som de av olika anledningar inte tycker om. Så är det redan på den mobila webben och eftersom hela webben håller på att bli mobil så är det här en fråga som kommer att påverka hela Interner och i förlängningen hela samhället under de närmaste åren.

Den amerikanska federala kommunikationskommissionen FCC har kämpat för s.k. nätneutralitet, dvs inga gräddfiler för de rika och alla på webben behandlas lika. Men man misslyckades tidigare i år med att få en allmän uppslutning bakom nätneutraliteten och nu försöker ledande amerikanska IT-företag med intressen på webben att lägga fram förslag om hur dom vill att det framtida Internet ska utformas.

Richard Waters i Financial Times skriver skriver om Googles och Verizons uppmärksammade och hårt kritiserade förslag: Google and Verizon unveil web access plan :

 

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Mest lästa

[tags]Google och Verizon, Net Neutrality, nätneutralitet,Federal Communications Commission, Internet Silicon Valley, DARPA [/tags]

3 thoughts on “Google och Verizon, gräddfil på Internet? Den historiska striden om Nätneutraliteten i USA hettar upp

 1. Bosse

  På tal om något helt annat men ändå om Google så verkar det helt omöjligt att komma i kontakt med det företaget. Jag har sista tiden gjort en del jobb för Sunne Kommun och deras webbplats och nu senast kom det upp en grej som gällde Google maps. Går man in på http://maps.google.se/ och skriver in Sunne i sökfältet “Sök på kartan”, vad händer då? Jo Sunne ligger enligt Googlekartan alldeles söder om Torsby vilket är ca. fyra mil för långt norrut.

  Många turister navigerar tydligen efter Google maps numera och ett antal har klagat på att de kört helt fel och hamnat i Torsby istället för i Sunne. Vi har försökt rätta till det här genom att själv gå in och ändra det hela men det går alltså inte och på de skrivelser som skickats till Google har vi inte fått minsta respons. Det här ställer till problem för kommunen och Google är oanträffbara, så jag funderar lite på om någon annan som läser det här haft Google-relaterade problem och om och hur du/ni isf lyckat komma i kontakt med och få respons från det företaget. Kanske dags att de börjar leva upp till sitt eget motto: “Don’t be evil”.

   1. Bosse

    Lennart, tack för länkarna. Hjälpsidan på din länk nummer två har jag testat redan tidigare och det funkar inte. Ska kolla på din länk nummer ett och se om jag kan komma någonvart där. Den person som försökte åtgärda problemet innan det s.a.s. hamnade hos mig, hade också testat ett antal alternativ utan resultat och/eller respons innan hon tröttnade. Får kanske höra med henne mer exakt vilka vägar hon redan testat ifall jag inte får någon ordning på det hela. Google avdelning Sverige ger i varje fall inte någon som helst support vad gäller något, varken via tfn, mail eller på annat vis. Men som sagt tack för dina länkar kanske kan din första länk resultera i kontakt av tredje graden med någon hjälpsam människa på Google. 🙂

Comments are closed.