Politik

Java-kriget i Silicon Valley, Oracles Larry Ellison hotar Googles Android

Oracles vackra högkvarter ute vid San Francisco-bukten.

Javaspråket som uppfanns av den legendariske IT-ingenjören James Gosling och hans team på Sun är en hörnpelare i Googles Android-strategi för mobiler. Man har gått så långt som att skriva om Javas virtuella maskin för att optimera den för mobiler under namnet Dalvik efter den lilla isländska staden med samma namn.

Men nu i en skräll som har hörts över hela världen så har Oracles VD Larry Ellison, som har köpt den konkursmässiga Sun och därmed äger Java, stämt Google för att deras användning av Java skulle strida mot Otracles patent. Anledningen är med stor säkerhet just den virtuella Dalvik-maskinen.

Don Clark och Cari Tuna skriver i Wall Street Journal om Oracle Sues Google, Saying Android Violates Java Copyrights – WSJ.com

 

Axplock från den nordiska pressen:

digi.no,ITavisen.no,ITavisen.no

Länkar:

[tags] Silicon Valley, Startupföretag, Riskkapital, Stanford University, Berkeley University, Palo Alto, IT, Google, Facebook, Twitter, Apple, Cupertino, Intel, Antitrustlagstiftning, Oracle Google, Oracle Java, Larry Ellison[/tags]