Politik

Kan Googles Vic Gundotra slå Facebook och skapa en helt ny social webb?


Googles Vic Gundotra. Klicka på bilden.

Det råder något som mest liknar fullt krig mellan de stora IT-jättarna här i Silicon Valley just nu och det är litet svårt att hänga med i svängarna.

Oracle har alltså stämt Google över Java på Android, helt klart mycket farligt för Google som redan kämpar mot Apple på den mobila webben. Sen har Google helt överraskande övergivit sitt motstånd mot nätneutraliteten och förlorat mycket av den goodwill som företaget tidigare har haft. Folk är sk-tförbannade på Google helt enkelt.

Sen håller Facebook snabbt på att skärma av allt större delar av webben och toppar nu 500 miljoner användare. En helt ny slags webb håller på att växa fram, en mobil webb utan nätneutralitet och där man söker bland sina kompisar på Facebook och inte använder Google i samma utsträckning som tidigare. Google får dessutom allt större konkurrens från Microsofts sökmotor Bing.

Men det värsta för Google är att det ryktas om att Facebook snart kommer att börja sälja reklam till sina användare och det betyder att Googles makalösa reklamintäkter kan komma att minska, kanske t.o.m. dramatiskt.

Amir Efrati skriver i Wall Street Journal om hur Google nu har startat ett massivt internt projekt för att bygga en konkurrent till Facebook, i ett desperat försök att stoppa Facebook från att möjligen krossa Google: Google Develops a Facebook Rival – WSJ.com

 

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,digi.no,digi.no

[tags] Silicon Valley, Startupöretag, Riskkapital, Stanford University, Berkeley University, Palo Alto, IT, Google, Facebook, Twitter, Apple, Cupertino, Intel, Antitrustlagstiftning, Vic Gundotra, Google Facebook[/tags]

2 thoughts on “Kan Googles Vic Gundotra slå Facebook och skapa en helt ny social webb?

  1. Lennart

    Bosse: Tack för tipset om Skout, ska kolla det. Vi får se hur det går för Google men helt klart befinner dom sig i en allt svårare sits just nu. Dom kan mycket väl komma att backa framöver.

  2. Bosse

    Nej jag tror inte heller att Google kan bygga ett socialt nätverk som kan hota Facebook, tåget har redan gått när det gäller allmänna sociala nätverk. Ingen kan hota Facebook i den genren som läget är nu. Hade Google varit riktigt på bettet vad gäller sociala nätverk för ett antal år sedan hade det kanske sett annorlunda ut, men nu är de för sent ute.

    Ska någon lyckas riktigt ordentligt med ett socialt nätverk nu måste det vara ett mycket mer nischat nätverk. En kille från mina trakter håller förresten på att slå igenom med ett nytt San Francisco-baserat dejtingnätverk med namnet Skout.

    Intressant och kul om någon härifrån lyckas slå igenom med sitt startupföretag borta i San Francisco – Silicon Valley.

Comments are closed.