Politik

Skräll i USA: Obama backar om Manhattanmoskén inför ett islamofobiskt jordskred.

Det var då det. Obamas ursprungliga uttalande i Vita Huset.

[print_link]

Det är bara en dag sen president Obama sa följande i Vita Huset: Obama supports plan for mosque near ground zero
Speaking at a White House dinner celebrating Ramadan, Obama framed the issue as one of religious freedom.

“..Let me be clear, as a citizen, and as President I believe that Muslims have the same right to practice their religion as everyone else in this country,” Obama said, according to a White House transcript. That includes the right to build a place of worship and a community center on private property in Lower Manhattan, in accordance with local laws and ordinances.

M.a.o. Muslimer har .. rätt att bygga en moské… i Manhattan. Ni kan lyssna på Obamas egna ord i videon från Vita Huset ovan 3 minuter och tio sekunder in på videon. Vet inte hur långt tid det kommer att ta för Obama att ta bort videon, så lyssna på en gång.

Jag skrev igår om hur förvånad jag var att den vanligtvis så velige Obama gjord ett så rättframt uttalande, så har han aldrig varit tidigare.

Resultatet av Obamas uttalanden lät inte vänta på sig: den Kristna Högern och republikanerna exploderade i en sällan tidigare sedd hysterisk islamofobisk storm som återigen visar hur intolerant det amerikanska samhället faktiskt är alldeles under ytan.

Och istället för att stå fast vid sitt uttalande så backade Obama omedelbart, han stöder inte längre amerikanska muslimers rätt att bygga en moské på södra Manhattan.

Sheryl Gay Stolberg skriver om Obamas häpnadsväckande flip-flop: With Remarks on Mosque, Obama Enters Risky Debate

Faced with withering Republican criticism of his defense of the right of Muslims to build a community center and mosque near ground zero, President Obama quickly recalibrated his remarks on Saturday, a sign that he has waded into even more treacherous political waters than the White House had at first realized.

 

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,SvD – Senaste nytt,
SvD – Mest lästa,SvD – Startsidan,hd.se – Startsidan,VG RSS

[tags]Obama moské, Obama Manhattan, USA Moské, Moské på Manhattan, Homoäktenskap i USA, Islamofobi i USA, Islamobofi Manhattan, Obama Mosque, Manhattan Mosque, 9/11, Barack Obama, Bloomberg, Charlie Crist, Freedom Of Religion, Ground Zero Mosque, Islam, John Boehner, New York City, Palin, Religion, September 11, White House, Politics News[/tags]

9 thoughts on “Skräll i USA: Obama backar om Manhattanmoskén inför ett islamofobiskt jordskred.

 1. Johnny

  “Nåväl jag har en del muslimer i min bekantskapskrets och de är precis lika sekulära som vad jag själv är, och jag har inga som helst problem med dem.”

  Vad är en sekulär muslim? Följer du inte koranen är du inte muslim, då är du något annat. Hur reagerade dina muslimska vänner på de danska muhammed bilderna? Hur reagerar de när deras 17 åriga syster umgås med svenska män? Hur ser de på homosexuella män och kvinnor?

  Precis som du säger, så kan det finnas olika religösa grupper som lever fredligt tillsammans en tid och plötsligt spricker allt i de etniska och religösa sömmarna och inbördeskriget är i full gång. Lebanon och Bosnien är väl ett utmärkt exempel. Jag vill inte ha inbördeskrig i Sverige.

  Finns det något samhälle på jorden där muslimer lever i harmoni med andra religösa eller etniska grupper?

  När det gäller Europa så ser vi ju redan hur muslimer väljer att inte integreras och lever i enklaver där de vill bestämma och otrogna inte är välkomna. År 1990 hade vi tre invandrargetton och idag har vi 156, vad är det för bra med det?

  Frågan är varför skall Sverige delta i detta vansinne? Vi har 500.000 arbetslösa och behöver ingen utländsk arbetskraft, men ändå importerar vi över 100.000 utlänningar till arbetslöshet, bidragsberoende och kriminalitet, som vi skattebetalare får betala i pengar och blod. Det finns inga jobb i Sverige, inte ens för alla universitetsutbildade svenskar, ändå fortsätter massinvandringen, som understöds av alla 7 riksdagspartierna, varför?

  Sverige har idag världens näst högsta antal våldtäckter per kapita efter Lesotho, dubbelt så många som i USA. Av antalet dömda våldtäcktsmän i Gävleborgslän så var 75% från Mellan Östern år 2009. I Norge var de senaste 41 överfallsvåldstäckterna utförda av utom europeiska invandrare.

  Här är en bra artikel som tar upp många fakta om massinvandringen till Sverige och dess konsekvenser:

  http://snaphanen.dk/2010/08/15/s%C3%B8ndagskronik-sverige-%E2%80%93-valdtaget-land/#more-71962

 2. Johnny

  Obama är fantastiskt velig. Den största flipp-flopparen av alla USAs presidenter.

  Nu är det naturligtvis utmärkt om Obama förhindrar islamisterna från att bygga en moské vid Ground Zero. Det är dags att sluta se Islam enbart som en religion när det är en fascistisk ideologi med sina Shaira lagar som absolut inte hör hemma i Västvärlden.

  En moderat muslim vill införa Guds lag (Shaira) utan våld och en radikal muslim vill införa Guds lag (Shaira) med våld, samma mål, olika metoder. Det finns ytterst få Västerlänningar som vill leva under en islamdiktatur med Shaira lagar, om så flytta till Saud Arabien.

  Muslimer och kristna har aldrig kunnat leva tillsammans. Grupperna har varit i krig med varandra flera gånger under de senaste 1400 åren. Muslimerna etablerade sig i kalifatet Cordoba i södra Spanien år 711 och det tog Spanjorerna 781 år för att driva ut muslimerna ut ur Spanien och Europa år 1492. Kristna Européer skickade 11 korståg till Jerusalem som de erövrade från muslimerna och höll staden i 200 år innan de förlorade. Sedan har vi slaget om Wien år 1683 då kristna Européer besegrade de Ottomanska muslimerna. Islam befinner sig nu i sin tredje expansionsvåg sedan 1979.

  Västerlänningar (sekulära, demokratiska, kristen kulturhistoria) kommer aldrig att kunna leva i harmoni med muslimer, det är helt enkelt omöjligt. Det är dags för oss alla att förstå att så är fallet och inse att det är bra att muslimer bor i muslimska länder och Västerländingar bor i sina länder för att undvika krig. Vi har besegrat nazism, kommunism och nu måste vi besegra islam, i alla fall driva (stimulera återflyttning) ut dem från Västerlandet.

  Varför lyssnar ingen på vad muslimska ledare själva säger? Lyssna här:

  “In 1998, Omar Ahmad (a joint founder of CAIR) was reported to have said: “Islam isn’t in America to be equal to any other faith, but to become dominant. The Koran, the Muslim book of scripture, should be the highest authority in America, and Islam the only accepted religion on earth.”

  Islam ut ur Västerlandet en gång för alla är det enda fredliga och humana alternativet.

  1. Bosse

   Västerlänningar (sekulära, demokratiska, kristen kulturhistoria) kommer aldrig att kunna leva i harmoni med muslimer, det är helt enkelt omöjligt.

   Jasså du säger det. Nåväl jag har en del muslimer i min bekantskapskrets och de är precis lika sekulära som vad jag själv är, och jag har inga som helst problem med dem. Religionen är inget som styr deras liv. Det finns fanatiska muslimer liksom det finns extremkristna men det är ingalunda de som dominerar respektive religion.

   Felet som folk oftast gör är att sätta likhetstecken mellan muslimer i allmänhet och islamister, vilket är helt galet. Jag tror nog att det funkar alldeles utmärkt för “vanliga” västerlänningar att bo sida vid sida med “vardagsmuslimer”. Så länge ingen hatisk demagog talar om för dem att det inte går naturligtvis, det är då problemen kommer. Se bara på forna Jugoslavien där människor av olika etnisk bakgrund och med skilda religioner levde sida vid sida under många år. Det gick bra ända tills diverse galningar fick fritt fram att sprida sina hatiska budskap, då var det kört.

   Problemet att leva i harmoni med människor av andra kulturer och med andra religioner ligger oftast inte hos “de vanliga” människorna själva. Nej problemet ligger hos alla de som predikar att det är just ett problem och att fredlig samexistens inte är möjlig.

 3. Professor Pelotard

  Bosse! Eftersom du tycks anse att Obama är “säkert en av de smartaste som innehaft presidentämbetet” så kanske du kan svara på den fråga som ställdes av ledaren i NY SUN:

  “Clearly there are a lot of questions to be sorted out in this affair. But one of them turns out to be this: How did one of the most intellectual presidents in history, a constitutional law professor with a government-provided staff of legal experts and policy geniuses and an ability, rarely if ever matched, to speak in lofty tones, manage to get himself in a position where he will end up following the lead of an ex-governor who has been constantly set down by the left as but a one-time beauty queen without brains and who has been watching the whole fracas from a lake-side camp at Alaska?”

  Det är verkligen en gåta. Åtminstone för dem som sätter likhetstecken mellan “lofty tones” och “intellektuell”.

 4. Bosse

  Jag förstår mig inte riktigt på Obama måste jag säga. Han är absolut inget dumhuvud utan tvärtom säkert en av de smartaste som innehaft presidentämbetet. Men trots det så verkar karln totalt sakna en långsiktig strategi. Förmodligen är han också en urusel schackspelare. Ja det måste han ju vara som aldrig tänker mer än ett steg framåt i allt vad han gör och i allt vad han säger.

  Uttalandet i videon härovan var utan tvekan vågat och Obama framstår som att han verkligen har den stake som många tycker att han saknar. Men gör man ett sånt uttalande måste man självklart ha en plan för hur man går vidare. Han borde med vilken som helst kroppsdel kunnat räkna ut att reaktionerna skulle bli exakt de som de nu blev. Hur ska jag då gå vidare borde han naturligtvis ha funderat på, och inte bara på vad han skulle göra/säga i nästa steg utan i nästa och nästa. Republikaner och högerfolk är fruktansvärt förutsägbara så vad reaktionerna skulle bli på olika uttalanden kan inte vara alltför svårt att räkna ut.

  Men han verkar inte ens ha funderat i de banorna utan när de till 100% väntade reaktionerna kommer så verkar han bli totalt överraskad och backar genast, vilket självklart inte bara gör hans tidigare uttalande totalt värdelöst utan också knipsar av återstoden av de ballar han han ändå möjligtvis haft tidigare. Med facit i hand hade det naturligtvis varit bättre att i första rundan avstå från några som helst kaxiga uttalanden när han ändå alltid har för vana att backa direkt han får mothugg. Nu är hans rykte som lättstyrd mes definitivt hugget i sten.

  1. Lennart

   Bosse: Tack för en mycket träffsäker och välformulerad kommentar! Det är just den här frågan som framtidens historiker kommer att få förklara. Precis som du säger så undrar man hur en som helt klart är mycket begåvad kan uppträda så obegåvat. Jag tror att den enda förklaringen är att hans begåvning ligger åt det språkliga hållet. Han är förförd av språket och inser inte att han lätt komma att få äta sina ord. Han har ingen erfarenhet som VD och verkar heller inte ha någon fallenhet för det. Man brukar alltid vara noga med att alla presidenter ska ha plausible deniability, men Obama struntar i det. Han bara pratar på och sen får det gå som det går.

   Han vill gärna framställa sig själv som intelligent men jag tror inte att han egentligen är speciellt intelligent.

   1. Bosse

    Han vill gärna framställa sig själv som intelligent men jag tror inte att han egentligen är speciellt intelligent.

    Lennart: Förmodligen har du rätt. Det är hans språkliga förmåga och strålande retorik som lurat oss.

 5. Professor Pelotard

  Så, så. Ingen anledning att vara så deprimerad. Se vad
  TOTUS
  skriver:

  Big Guy says NY mosque supporters should be happy; he supported them longer than he’s supported victims of Gulf or the troops.

  🙂

 6. Camilla Olsson

  Hejsan,

  En intressant artikel. Det är en mycket kontroversiell fråga och kommer att kräva många steg bakåt och minst lika många framåt. Så media kan förmodligen förvänta sig många trevande steg åt olika riktningar framöver. Jag anser att alla har rätt att utöva sin religon och jag tror personligen attt det här gynnar utvecklingen och förståelsen för olika religioner och ta oss närmare varandra. Risken är förstås att det blir ett samlingscenter för terrorism och sånt ska man inte behöva acceptera. Extremismriktningar av religioner skall alltid stävjas och jag tycker faktiskt att man bör kunna ställa krav på de som i så fall kommer att inneha de höga ämbetsposterna, imamerna etc. De måste på någon sätt ta ett ansvar och jobba mot sådana aktiviteter och utesluta den typen av människor. Här måste vi hålla ihop oavsett vilken religion vi tillhör. Jag tycker att det här är ett steg i rätt riktning och vi borde kunna fira tillsammans ett sådant tillfälle. Om vi gör så här att vi redan nu gör en s k fotstegsillustration (alla steg framåt, bakåt, österut och västerut)av händelseförloppet och utvecklingen i denna fråga så har vi snart en dans som vi kan dansa när det är dags för invigning.

Comments are closed.