Politik

Kommer USA igen och blir 2000-talets enda supermakt?

[print_link]

Efter att ha lett alliansen som besegrat Nazityskland och Japan under Andra Världskriget och sen haft turen att se sin huvudfienden Sovjetunionen kollapsa 1991, så har USA under senaste två årtionden varit världens enda och helt ohotade supermakt.

Men under de senaste åren har en ny konstellation av konkurrenter vuxit fram: BRIC-länderna, Brasilien, Ryssland, Indien och Kina knackar på dörren och den gängse uppfattningen är att USA nu efter de katastrofala krigen i Irak och Afghanistan parad med interna stridigheter, finansiella problem och en sammanfallande infrastruktur, nu kommer slutligen att backa och förlora sin privilegierade ställning.


Låt mig lägga fram en alternativ hypotes, nämligen att USA precis som efter nederlaget i Vietnam kommer att komma igen starkare än någonsin och dominera hela världen under de närmaste hundra eller mer åren.

Det finns klara indikationer på att så kan bli fallet.

1) USA är helt dominerande på den nya Internetteknologin från molndatorteknologin till den mobila webben, pekskärmsmobiler och läspattor. Speciellt datormolnen kommer att bli själva ryggraden i framtidens samhälle och dom är redan helamerikanska. USA dominerar också på superdatorområdet. 6 av de 10 största superdatorerna ligger t.ex. i USA.. Och världen är idag helt beroende av amerikansk webbsajter som Facebook, Google, Twitter osv.

 

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,SvD – Senaste nytt,Politiken.dk Seneste nyt

[tags]USA Supermakt, Framtidens USA, Supermakten USA, Superpower USA, USA Mellanöstern, USA Obama[/tags]

4 thoughts on “Kommer USA igen och blir 2000-talets enda supermakt?

 1. roger

  Sanjay: Intressant perspektiv ni kom med, alltså tänket bland dem som varken är EU eller USA. Man hör inte mycket om andra än EU och USA tycker jag. Undrar t.ex. hur sydamerikaner ser på EU vs USA?

 2. Gregor

  […] dominera hela världen under de närmaste hundra eller mer åren.

  Nej. USA kommer att falla ihop redan till nästa årtionde. Av en enkel anledning – peak oil.

 3. Sanjay

  Håller helt klart med dig, har indiska rötter och en amerikansk flickvän så jag åker en del mellan Europa, USA och Indien. Det är intressant att se hur de olika regionerna förhåller sig till omvärlden.

  För en europe är USA inskränkt bakåtsträvande, religiöst, outbildat. Man hör sällan ett positivt ord om USA ur ett europeiskt perspektiv. Europeer tycker att ekonomin i USA är betydligt värre än EU:s. Amerikaner å sin sida är förvånansvärt självkritiska, sjukvården, ekonomin osv. Men från min utsiktspunkt ser det ungefär lika ut, arbetslösheten är inte högre i USA än i EU, amerikaner är inte mer belånade än de jag känner i Stockholm. Däremot har amerikaner inte alls samma aversion mot invandring som europeer.

  Indier är i praktiken helt ointresserade av Europa, vill man plugga eller jobba utomlands så är det i USA, Kanada eller Australien. Det är dessutom betydligt lättare för en indier att komma till dessa länder än att ens få ett turistvisum till Schengenområdet.

  Redan på 80-talet hävdade många att Japan skulle ta över USA:s roll, men Japan saknar det engelska språket. Ingen lär sig japanska, lika lite som en indier kommer att besvära sig med att lära sig mandarin eller tyska/franska. Japan hade samma restriktiva hållning till invandring som de europeiska länderna har idag.

  Kineser, indier och övriga asiater kommer även fortsättningsvis att flytta till USA för att det engelska språket tillåter det, för att de är betydligt mer välkomna där än i Europa. Medans USA kommer att ha en växande befolkning som ska tackla skuldbördan så kommer Europa och Japan ha en minskande befolkning som gör det samma. Så USA står nog bättre rustat inför framtiden än de flesta länder.

Comments are closed.