Politik

Nej till stamcellsforskning i USA, den otidsenliga amerikanska författningen

Stamcell

Det är fortfarande George Bushs USA, trots att Barack Obama är inne på sitt andra år som president. Orsaken är att Bush under sina år som president drev igenom ett antal lagar som Obama kommer att få mycket svårt att ändra på, som lagen som förbjuder den federala regeringen att finansiera stamcellsforskning.

Nu har en konservativ federal domare förklarat att skattemedel inte får användas för att finansiera stamcellsforskning med nya stamceller i USA, vilket plötsligt sätter stopp för en stor del av den amerikanska stamcellsforskningen.

Alice Park i New York Times skriver om det katastrofala domslutet: Ruling Halts Federal Funding of Embryonic-Stem-Cell Research – TIME

A year and a half after President Obama loosened restrictions on government funding of human-embryonic-stem-cell research, a federal judge on Monday, Aug. 23, declared all such studies temporarily off-limits for taxpayer dollars, on the grounds that they violate a 1996 law.
The decision could be a devastating step backward for a promising new science that has the potential to generate new treatments and possibly even cures for diseases such as diabetes and Parkinson’s ‘ and the reaction from scientists was swift and blistering.

 

[tags] Taggar här, Stamcellsforskning i USA, Stamceller i USA, Stem cell research [/tags]
Axplock från den nordiska pressen:
DN.se – Nyheter – Toppnyheter: Nej till stamcellsforskning , Dagen.se – Stora nyheter: Nej till stamcellsforskning i USA