Politik

Att resa i Sverige anno 2010: den supermoderna svenska SMS-ekonomin

[print_link]

På väg från Gävle till Malmö via Arlanda förundras jag ständigt över hur modernt Sverige är. Jag går ombord på tåget till Arlanda och kan inte öppna glasdörren till kupén. En vänlig passagerare visar mig att jag antingen kan vifta med armen eller också trycka på en av symbolerna på själva glaset. Inga gamla tunga dörrhantag. Såna här nymodigheter har dom inte på Caltrain i Silicon Valley inte.

Sen kommer konduktörer och jag lämnar prasslande fram min egenhändigt utskrivna tågbiljett med streckkoden, medan de andra i kupén visar upp sina mobiler för konduktören.

Vill man kissa på centralen i Gävle så kan man SMS:a ett nummer och sen får man en kod som man trycker in på toan samtidigt som toaföretaget drar av 10 kronor från ditt konto i mobilen. Whao, tala om toppmodern teknologi, nu även på en toa near you.

Vill man använda WiFi på tåget är det också bara att SMSa ett nummer och betala och sen kan du surfa hur mycket du vill.

Det kommer att ta år innan CalTrain i Silicon Valley ens får WiFi.

Väl ankommen till Arlanda checkar jag in vid den obemannade incheckingsdisken in i Terminal 4 men får inget boarding pass. Jag stirrar enhärdigt på det lilla lucka där jag väntar mig att den lilla styva pappersremsan plötsligt ska dyka upp.

Ingenting händer. Jag tittar mig omkring och går sen fram till en disk som faktiskt är bemannad av en levande människa.

 

[tags]Sverige SMS-ekonomin, Resa i Sverige, Turist i Sverige[/tags]

11 thoughts on “Att resa i Sverige anno 2010: den supermoderna svenska SMS-ekonomin

 1. Lennart

  Jag fick just följande kommentar per mejl från en mobil-kunnig läsare i USA:

  Tekniken och servicen kan vi utan problem leverera, det är tom så att vi har grupper med huvuduppgift att leverera innovativa idéer till vår kunder, men som sagt, nytänkande är svårt…..
  Ofta kommer svaret “ingen annan erbjuder detta” OM någon nappar kommer dock de andra att följa efter.

 2. H2

  Jag har sagt det förut. En av anledningarna till att SMS tjäntern inte är lika uvecklade i USA är att ingen litar på sina teleoperatörer. Räkningarna är inte lätta att begripa sig på och servicen nära noll om du jämför med kreditkortsföretagen

  1. Lennart

   H2: Det är en intressant förklaring! Men har man ens försökt att införa såna här SMS-tjänster? Jag har aldrig sett något liknande i San Francisco-området. Menar du att telekonföretagen inte ens har försökt någonstans i USA?

   För det är ju enastående enkelt att använda.

   På flygresan från Malmö till Arlanda kunde jag checka in med mitt fingeravtryck, helt fantastiskt, som i en futuristisk film.

   Och kvällen före fick jag ett SMS-meddelande från SAS och kunde checka in via min mobil.

   Vore rollerna ombytta och den här teknologin först hade införts i USA så är jag övertygad om att man hade läst om det i den svenska pressen. Men jag har aldrig sett ett ord om det här i den amerikanska pressen.

   1. H2

    Lennart, jag är övertygad om att telefonoperatörerna erbjudits lösningar inom området, men självinsikt och/eller traditionellt tänkande gör att ingen vågar vara innovativ. Branschen är mycket stelbent

 3. Kerstin

  Det du berättar om resande i Sverige känner jag inte alls till. Jag konstaterar bara att jag troligen inte skulle klara av att åka varken tåg eller buss idag.

  Sedan visar du ju på baksidan med digitaliseringen av allting också, som dessutom handlar om att ersätta människor med maskiner och döma arbetslösa människor till ett liv under broarna istället.

 4. Olof Johansson

  Du skriver att om kreditkortet blir spärrat så kan man inte flyga. Det är väl bara problem om man inte tar med sig det gamla kortet? Magnetremsan är ju fortfarande aktiv, och allt de gör är förmodligen att matcha ditt kortnummer och namn mot vad som finns i systemet, det är ingen transaktion mot din bank när du boardar.

  Det kan till och med hända att dom bara läser av namnet, men det finns lite väl stor risk för kollissioner då. Incheckningar i USA fungerar ju så, American Airlines och JetBlue’s i alla fall.

  1. Lennart

   Olof: Nej det här är något annat. VISA har automatiska rutiner som ska skydda mot fusk. Eftersom jag bor i Silicon Valley och endast handlar där så upptäcker VISA:s säkerhetsrutiner omedelbart om mitt kort plötsligt används på något annat ställe, som New York, Brasilien eller i Sverige.
   ¨
   Ska man resa så måste man tydligen anmäla det till VISA, annars spärrar dom kortet. Smärre belopp verkar gå bra, men mitt köp av en bärbar dator för 4000 SEK spärrades och hade jag inte haft ett annat kreditkort så hade jag aldrig kunnat köpa den här datorn.

   Nu hör det till saken att min fru redan hade anmält min resa till VISA men trots det så spärrade dom alltså kortet för belopp över en viss summa vad det nu kan vara.

   Det här är inte första ggn som det här har hänt mig och det ser ut som om man aldrig kan vara säker på att kunna använda sina kreditkort när man är ute på resa.

 5. Johnny

  Well, Lennart nu kan du överföra idéerna till USA och tjäna storkovan, skaffa troféhustru och börja rösta på Alliansen, lyckan gjord 🙂

 6. Örjan

  När du skriver USA generaliserar du lite då? Borde du inte skriva Västkusten, alla vet ju att västkusten är lite efter…

 7. roger

  Christer W (& Bossebus): Ber om ursäkt för att jag inte har någon koll, jag skall genast ge mig ut och läxa upp branschen:

  http://www.apoteksnyheter.se/fragor-och-svar :

  *Inga apotek läggs ner och alla apoteksombud är kvar – närmare 900 ombud. Det innebär att den som inte bor nära ett apotek kan beställa och hämta ut sina läkemedel på samma ställen som i dag.

  * Alla apotek kommer att vara skyldiga att tillhandahålla alla receptbelagda läkemedel, precis som i dag.

  *Precis som tidigare blir det staten som godkänner priserna på receptbelagda läkemedel inom högkostnadsskyddet.

  *Minst en farmaceut ska finnas på apoteket när det är öppet.

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3884505 :
  * Sverige väntas få 700 nya apotek inom några år

  *Runt 80 helt nya apotek har enligt Läkemedelsverkets bedömning fått tillstånd att öppna i Sverige sedan marknaden omreglerades. Och på vissa håll ligger nu flera apotek inom kort avstånd. Till exempel ser skånska Löddeköpinge, med knappt 7 000 invånare, ut att fyra apotek i höst.

  http://www.dagensmedicin.se/dagensapotek/nyheter/2010/04/26/storslagna-planer-kan-ge-7/index.xml :
  *Apotekskedjorna hårdsatsar. Närmare 700 nya apotek öppnas inom några år i Sverige om företagens mål förverkligas, visar Dagens Apoteks kartläggning. Att antalet apotek kommer att öka är alla överens om.

  *Bengt Anell, konsult på IMS Health, tror att utvecklingen i Sverige kommer att likna den i Norge och att de nya apoteken är här för att stanna. – I Norge har vi sedan 2002 sett en ökning av apotek som också har blivit kvar. Jag tror på samma utveckling här, säger han.

  http://www.dn.se/ekonomi/700-nya-apotek-de-narmaste-aren-1.1084062 :
  *Statliga Apoteket AB planerar 150—180 nya apotek, och de är inte ensamma.

  *Apoteket AB planerar att gå från 320 apotek i dag till 480 om några år, kedjan Doc Morris ska gå från åtta till 100 apotek, Apoteket Hjärtat från 207 till 306, Cura Apoteket från fem till 100 och Alliance Boots från noll till 100. Dessutom ska Åhléns gå från två till omkring 50 apotek, Medstop från 62 till 75 och Apotek 1 från 13 till över 50 apotek

  Hehe, 4 nya apotek i Löddeköping rimmar illa med ditt snack om att endast storstäderna skulle få nya apotek. Bor i Sveriges 11:e stad och här öppnas det apotek i samhällena utanför med ca 5000inv. Där tvingades människor tidigare åka in till stan för att handla medicin eller beställa av pryon bakom rullbandet på ica. Nu har de tillgång till expertis i närområdet och kanske då tipsas om att köpa Loratadin istället för Clarityn (samma substans halva priset).

  Järnvägar? Är du allvarlig? T.om. en jämförelse med pizzerior hade passat bättre. Skall vi förstatliga dem kanske?

  Punkt.

  Bossebus: Jag försöker tänka på att skriva “du” här, ber om ursäkt, jag hade faktiskt skrivit “du” på flera ställen i inlägget men glömde sedan av det. Skall tänka på det i fortsättningen. Förstår iofs inte varför du och de andra tycker det är så viktigt. Du och de andra förstår väl vad jag menar?
  -Du får rösta på vad du vill.

 8. roger

  Kul o läsa att vi är moderna.

  Hamnade lite granna återigen i det där jämförelse dilemmat, skall man jämföra USA med Sverige eller Europa? Det är ganska stor skillnad på Sverige och t.ex. Grekland/Italien/Portugal/Rumänien/Polen/Ungern/Spanien/Slovakien/Tjeckien/Estland/Lettland/Litauen/Bulgarien. I EU-landet Bulgarien där jag var i somras var det standard att ge pengar till städerskan som satt utanför för att få gå på toa. Så om USA jämför sig med EU då har de nog faktiskt rätt att slå sig för bröstet på ganska många områden trots allt. Vill de jämföra sig med Sverige, Danmark eller Finland blir det svårare.
  Vissa EU-länders ekonomi är riktigt riktigt usel, det är mycket om det i media här också. Inte för att USAs ekonomi känns särskilt bra heller men det känns som potentialen att vända den negativa trenden är lättare för USA än för t.ex. Grekland & Portugal.

  Akilleshälen är ju som sagt att det är svårt för turister. Jag hann nå slutdestinationen innan jag kom på hur jag skulle pynta när jag åkte spårvagn i Gbg senast o då är jag ändå hyfsat uppdaterad, hyfsat ung, svensk.

Comments are closed.