Politik

ARM Eagle och det mobila Internet hotar Silicon Valleys Intel

[print_link]

Silicon Valleys Intel har i flera decennier utgjort själva stommen i den moderna datasamhället. Intels 16-bit 8086 släpptes redan 1978 och blev början till den moderna persondatorn som historiskt sätt är minst lika viktig som Henry Fords T-Ford.

Intels 32-bit Pentiumchip som släpptes 1993 blev stommen i de datorer som miljoner människor världen över använde för att accessa webben och Intels energisnåla Atom-processor som började massproduceraas 2008 skapade netbook-fenomenet.

Men samtidigt som Intel och Silicon Valley ångade vidare med allt mindre mikroprocessorer så skapade svenska Ericsson och finska Nokia tillsammans med amerikanska Motorola en helt ny datorparadigm, mobiltelefonen. Man började helt sonika från andra ändan med pyttesmå mikroprocessorer som långsamt växte sig starkare.

En nyckelspelare inom dagens mobiltelefoni är brittiska ARM vars mikrochips kostar mellan $1 och $20 mot Intels chips pris för sina chips på mellan $30 och $1,000.

ARMs mobila mikroprocessorer utgör stommen till de mobiltelefoner som byggs av Taiwanföretagen Foxconn och HTC till de flesta av dagens mobiler, bl.a. från Apple och Googles Nexus One.

 

[tags] Mobile Internet, iPhone, Blackberry. Smartphones, Smarttelefoner, Motorola, Ericsson, Palm Pre, GSM EDGE, UMTS, CDMA2000, DECT, WiMAX, Apple, Google, Nokia, Qt, Webkit, T-Mobile myTouch 3G, Google Nexus One, Augmented Reality, Förstärkt verklighet, Tryckskärmar, Cydia, Pekskärmsmobil, Samsung Galaxy, ARM Eagle [/tags]