Politik

Christine O’Donnell, tepåserörelsen och hotet mot det öppna amerikanska samhället

[print_link]

Christine O’Donnell, de amerikanska tepåsepöbelns senaste ikon :

Det amerikanska samhället är en perfekt studie i schizofreni. Å ena sidan Nobelpristagare, kulturpersonligheter, IT-innovatörer, Hollywoodstjärnor och väluppfostrade krigsförbrytare som George W Bush och de neokonservativa.

På den andra sidan har vi den rena rännstenspöbeln som skulle få Robespierre, Lenin, Mao och Khomenei att dra fram närmaste massförstörelsevapen och leta reda på vägen till Bastiljen eller Vita Huset. Den fanatiska Kristna Högern, vapenlobbyn, supernationalister och nu, tepåserörelsen.

Tepåseaktivisterna är USA:s sans-culottes, miljoner förbittrade amerikaner som har börjat inse att det goda, om än i svenska termet mätt synnerligen blygsamma, liv som det amerikanska samhället traditionellt har erbjudit sina medborgare häller på att gå dom förbi.

Tepåsepöbeln hotar nu inte bara det republikanska partiet utan hela USA. Som den Kristna Högern, som dom står nära, liknar dom Ayatolla Khomeneis radikala renläriga stödtrupper. Redo att riva ner hela det förhatliga amerikanska samhället så det ryker om de kollapsande byggnaderna och ersätta dom med ett utopiskt bibliskt samhälle utan skatter och till bredden fylld av skjutvapen och biblar.

Usama Bin Laden skulle inte ha kunnat uttrycka hatet mot det moderna amerikanska samhället bättre än dagens tepåsepöbel.

New York Times skriver i en varnande ledare om hotet mot det öppna amerikanska samhället från tepåseaktivisterna: Primary Day 2010: The Tea Party’s Snarl :

Republican leaders have to decide if they want the tiny fraction of furious voters who have showed up at the primary polls to steer them into the swamp for years ahead.

 

[tags]Christine O’Donnell, Tepåseaktivisterna, Tea bag republicans, Tepåserörelsen[/tags]

18 thoughts on “Christine O’Donnell, tepåserörelsen och hotet mot det öppna amerikanska samhället

 1. Bossebus

  Rogge:

  Du bara slingrar dig.

  Jag har en automatisk försäkring via facket som höjer ersättningen till 80% i några hundra dagar. Vadå förbud?

  Varför tror du “arrogansens” koryfeer sitter i tv-sofforna?

  Dessutom borde det heta högerkartellen om ens det, se:
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Kartell

 2. Christer W

  För övrigt, de flesta valarbetare ute på gator och torg från s, vp och mp är oavlönade och använder sin fritid eller har tagit ut semester för att arbeta för sina partier.
  Det enda parti som köper 3en del valarbetare är moderaterna, de har inte tillräckligt många unga medlemmar för att täcka sitt behov av dem ute på gator och torg.

 3. Christer W

  Roger, det går visst att vara med i en A-kassa utan att vara med i facket. Problemet med att kvalificera sig för A-kassan är regelverket, du måste arbeta ett visst antal timmar i månaden och mer än halvår om jag inte minns fel.
  Jag tror att regelverket är bestämt av staten eftersom det tycks vara samma kvalificeringskrav för alla A-kassor oavsett medlemskap i Lo, Sac, TCO, Saco eller anslutning till A-kasa utan fackmedlemskap.

  1. roger

   “det går visst att vara med i en A-kassa utan att vara med i facket.”
   Japp, men detta vill rödgröna förändra om jag förstått det rätt? Kan erkänna att jag är ute på djupt vatten i hela denna diskussion, jag kan det inte helt hundra.
   Jag är dock helt hundra på att fackförbunden under LO har avlönade arbetare.

   Det måste finnas regelverk som omgärdar bidrag och bidrag kan inte vara hur stora som helst, det tror jag vi kan vara överens om?

   Arbetslöshet är inget permanent tillstånd, det är något man förhoppningsvis något man är under en väldigt kort period under sitt liv och under denna korta tid kanske man får acceptera att det blir lite knapert?

   Jag vill iallafall inte tillbaka till de rubriker som gällde under GP, då personer inte hade råd att återgå till arbete eftersom de då inte skulle vara berättigade till bostadsbidrag. Det är sant. Människor fick mer i bidrag än om de arbetade.

   1. Bossebus

    Rogge:

    Det var många år sedan man var tvungen att vara med i facket,däremot är det tvång att vara med i a-kassan som fö styrs och finansieras och regleras av regeringen. (Om man vill ha a-kassepengar i några hudra dagar)
    Annars kan man strunta i det med.

    LO har givetvis avlönade tjänstemän likaväl som alla fackförbund,vad är det för konstigt med det?

    Det är väl precis regelverket som valet handlar om i Sverige.
    Vill dock påminna om att sjukFÖRSÄKRING, arbetslöshetsFÖRSÄKRING, pensionsFÖRSÄKRING,pensioner inte är som socialBIDRAG.
    Det är skattepengar eller avstådd löneökning eller privat sparande.

    Det är riktigt att a-kassa är en övergångsFÖRSÄKRING,men sen då?

    Myten om den rike bidragstagaren kan du glömma.

    1. Kerstin

     Bossebus:
     I verkligheten är det storföretagen, bankerna och finansinstituten som är de allra största bidragstagarna. Fast då kallar man det inte bidrag bara – av någon outgrundlig anlednig.

   2. Christer W

    “men detta vill rödgröna förändra om jag förstått det rätt?” Du har nog inte förstått det rätt. Det finns en lag i Sverige som om jag minns rätt heter Föreningsfrihetslagen. Den lagen infördes just därför borgerligheten ville förbjuda fackföreningar och a-kassor, a-kassor som från början startades och drevs av fackförbunden.
    Ett annat skäl till att lagen infördes var det kyrkliga tvånget, det var mer eller mindre olagligt att vara med i en frikyrka vilket hade lett till att en del emigrerade till us av det skälet.

 4. roger

  Bossebus: Jo, jag tror också att det redovisas vad LO ger i rena pengar. Men hur värderas allt det andra, alla väckelsemöten och kampanjarbeten de håller ute på arbetsplatserna, avlönade fackarbetare som på heltid ägnar sig åt att värva medlemmar, Wanjas reklam i morgonsoffan, medlemstidningar osv?
  Jag undrar om elektrikerna i elektrikerförbundet är medvetna om att en stor del av deras avgifter går till att stärka socialdemokraterna, jag tror vissa är omedvetna om det.

  Vänsterkartellen vill väl dessutom inte att man skall få försäkra sig mot arbetslöshet utan att man betalar pengar till Socialdemokraterna? Det tycker jag är lite demokratiskt märkligt.
  (Ingen a-kassa om du inte är med i facket)

  Om nu det kommer till en lag där moderaterna måste redovisa vad de får i rena pengar, ja, då får de väl göra som sossarna. Starta en annan organisation som bedriver stor del av kampanjarbetet.

 5. Lennart

  Kerstin: Den amerikanska demokratins akilleshäl är just att landet saknar en oberoende valkommission och att det är fritt fram för miljardärer att finansiera sina egna och andras valkampanjer. Man har försökt att reformera, men framgångarna har varit få. Tepåserörelsens framgångar beror t.ex. till en viktig del på bröderna Kochs miljondonationer.

  1. roger

   Vilka är det som finansierar republikanerna? Vilka är det som finansierar demokraterna? Det de rika och storföretagen. Det är så det funkar i USA, det är ingen hemlighet. Tror de är väldigt tydliga med vem som ger vad där borta? Väldigt svårt att nå ut med budskap över en hel kontinent till 300 miljoner om man bara får ta emot pengar från fattiga och småföretag, eller vad tror du?

   Jag tycker det är värre ställt med t.ex. LO som vräker in pengar SAP. Tror inte alla medlemmar i:

   Svenska Byggnadsarbetareförbundet
   Svenska Elektrikerförbundet
   Fastighetsanställdas Förbund
   GS, Facket för Skogs-, Trä- och Grafisk bransch
   Handelsanställdas Förbund
   Hotell och Restaurang Facket
   Industrifacket Metall
   Svenska Kommunalarbetareförbundet
   Svenska Livsmedelsarbetareförbundet
   Svenska Musikerförbundet
   Svenska Målareförbundet
   Svenska Pappersindustriarbetareförbundet
   Seko – Facket för Service och Kommunikation
   Svenska Transportarbetareförbundet
   Svenska Elektrikerförbundet

   vet om att de pengar de betalar in varje månad går till att stödja Mona & Ohly? Många sympatiserar såklart men många “tvingas” stödja kandidater de inte sympatiserar med, hur demokratiskt är det?

   1. Bossebus

    Rogge:

    Stödet från LO till S är öppet och redovisat,såvitt jag förstår.

    Stödet till tex Moderaterna är hemligstämplat och kan därmed bestå av miljardärer i USA eller Israel eller ABB,Frikyrkorna etc.

    Och alla förväntar sig en motprestation. Att tex Kalle P är utrikesminister KAN vara en motprestation…vem vet?

  1. San

   Lennart

   Jag hävdar ju fortfarande bestämt att Teaparty rörelsen aldrig kommer att vinna något annat än republikanska primärval, så Rahm Emanuel är nog inte så orolig.

Comments are closed.