Politik

Mot ett modernare samhälle? Allt färre gifter sig i USA.

Det amerikanska samhället har alltid varit betydligt mer traditionellt än det svenska. Sambo-begreppet saknas t.ex. fortfarande helt i USA. Men i en positiv utveckling så minskar nu antalet unga människor som gifter sig stadigt.

Det här beror delvis på den svåra ekonomiska krisen, men trenden är ändå klar. Det traditionella USA håller på att luckras upp och det kommer på sikt att göra landet litet mer likt EU.

Conor Dougherty skriver i Wall Street Journal om utvecklingen:For Many Adults, Marriage Can Wait, Census Shows – WSJ.com

 

Länkar:

[tags] Bröllop i USA, Giftemål i USA, Sambon i USA [/tags]

2 thoughts on “Mot ett modernare samhälle? Allt färre gifter sig i USA.

 1. Edward i Orlando

  USA är lite som historien om de tre blinda männen som skulle beskriva hur en elefant ser ut – helt olika beskrivningar beroende var någonstans de kände på elefanten: framför, i mitten eller bakom.
  Jag har rest och arbetat på många platser i landet, men bott fast längst dels på Manhattan och nu i Orlando.
  NY och Orlando är komplett olika: ett genomsnitt, eller “normalt” baserat på dessa två vore helt meningslöst.
  Fast vad gäller bröllop har det varit likadant: mest kyrkliga sådana. Faktiskt har de enda ickekyrkliga varit med europeiska brudpar, både i NY och FL – alla amerikaner har gift sig i kyrkan.
  Kan tillägga att själv blandade jag ihop det: utomhus i en trädgård på en klippa vid södra kusten av Jamaica med en anglikansk präst som senare arresterades för ganjasmuggling. Ibland undrar jag ifall det gjorde mitt giftermål ogiltigt……..?

 2. San

  De flesta amerikaner jag känner gifter sig inte kyrkligt, det även bland vänner jag har som kallar sig religiösa. Samtidigt som jag känner många svenskar som gifter sig kyrkligt trots att de säger att de inte är religiösa. Av alla bröllop jag varit på i de båda länderna så har de svenska bröllopen i betydligt högre grad varit kyrklig jämfört med de amerikanska.

  Den främsta anledningen till amerikaner gifter sig är ju rent skattetekniska, vilket naturligtvis kan sägas vara en del av traditionalismen.

Comments are closed.