Politik

Stuxnet och USAs och Israels elektroniska krig mot Iran

[print_link]

Allteftersom samhället blir mer och mer datorberoende så ökar också sårbarheten för data-virusattacker. Det här har lett till att Pentagon tidigare i år etablerade United States Cyber Command i Fort Meade, strax norr om Washington D.C.. Fort Meade är den gigantiska militärbas som inhyser National Security Agency, svenska FRA:s stora pappa.

Men NSA och United States Cyber Command, är, precis som svenska FRA, inte enbart defensiva. Man utvecklar också offensiv elektronisk krigföring för att bryta sig in i motståndarnas elektroniska system och slå ut dom. USA och Israel har redan visat vad man kan åstadkomma på det här området i anfallet på vad som sades vara en syrisk atomanläggning år 2007. Det märkliga med det angreppet var just att man bröt sig in i det syriska luftförsvarets datorer “från luften” och sedan kunde slå ut hela det syriska luftförsvaret.

 

[tags]Stuxnet, Struxnet Iran, Virus Iran, USA Israel virus Iran[/tags]

One thought on “Stuxnet och USAs och Israels elektroniska krig mot Iran

 1. roger

  “Det här är oerhört farligt, speciellt om militären”
  Inget nytt under solen. Militär utveckling har väl skett i alla tider och har alltid varit oerhört farligt. Samma kommentar som ni fäller här uppe kunde säkert fällas när de utvecklade militärflyglan, ubåtar, atombomber, senapsgas, landminor, gevär, pilbågar, drönare, katapulter, ja, whatever.
  Framgångar på området kommer alltid vara avskräckande. Är detta egentligen värre än något annat?

  Allt större del av krigen kommer sannolikt utkämpas på nätet, är därför FRA verkligen så orimligt? Nä, tänker man lite längre än Ohly och finniga fildelare inser man givetvis att det är en nödvändig utveckling.
  Militären har inte använt JAS för att jaga snattare och FRA kommer inte ägna sig åt att jaga porrsurfare.

Comments are closed.