Politik

Mellan himlen och helvetet i Kalifornien

Surfing utanför Silicon Valley

Vad kan man säga om det väldiga Kalifornien? Till ytan är staten nästan på kvadratkilometern lika stort som Sverige men med en folkmängd på 37-38 miljoner. Sverige skulle vara omöjligt utan Kalifornien. Kan vi ens tänka oss ett liv utan Hollywood, utan datorer och mjukvara, utan Kaliforniens jordbruksprodukter, utan alla de sociala trender som kommer från Kalifornien, som antirökrörelsen och HBT-rörelsen.

Men det finns två sidor av Kalifornien. Å ena sidan idyllen som Erik Ohlsson ger oss en inblick i i Dagens Nyheter: Vågrörelse – DN.se

Vid Morro Bay ser vi gråhårsmän i lite för trånga våtdräkter och med väl använda brädor. Smågrabbar i tioårsåldern som surfar under sina fäders överinseende. Två medelålders par som gör sig i ordning för dagens surf lika naturligt som när vi svenskar knäpper igen bindningarna och drar på oss utflyktsryggsäcken för en helgtur i skidspåret. Vi kommer i samspråk med tvillingbröderna Chris och Craig Nuckols som är på väg ut i vågorna. De är fyrtio år och har surfat sedan de var nio. “ Här i Kalifornien är surfingen ett sätt att leva.

 

Axplock från den nordiska pressen:
Dagen.se – kultur,

[tags] Kalifornien, San Francisco, Turist i Kaliforninen, Stilla Havet, Hollywood. Silicon Valley, Mojaveöknen, Los Angeles, Sacramento, San Joaquindalen,2010 Elections, [/tags]

One thought on “Mellan himlen och helvetet i Kalifornien

  1. Kerstin

    Och precis dithän vill Alliansregeringen driva även Sverige. Nyliberalismens melodi lyder: Skräck skalla vara din arvedel, rädsla och otrygghet för allt och alla (undantaget den verkligt rika överklassen förstås) i alla väder. Slappna aldrig av för då går du under.

Comments are closed.