Politik

Efter Googles självstyrande bil, finns det någonting som datorer – på sikt – inte kan göra?

[print_link]

The statue of Alan Turing, the father of modern computing, at Bletchley Park / Station X. Its made from slate by Stephen Kettle

Det var, som de flesta säkert vet, den brittiske logikern Alan Turing som uppfann datorkonceptet i sin historiska skrift On Computable Numbers, With An Application To The Entscheidungsproblem.

Just nu utvecklas datorteknologin enastående snabbt, något som vi kan bevittna genom att t.ex. gå in på närmaste ICA och själva checka ut våra varor med en av de små butiksrobotar som nu blir allt vanligare i affärer runt om i världen. Samma sak när du checkar in på Arlanda eller lånar böcker på bibblan. Små effektiva butiksrobotar ersätter alltmer expediterna.

Här i Silicon Valley har Google just skapat en självstyrande bil som faktiskt klarar att navigera i Kaliforniens tuffa trafik bättre än den bäste bilförare, inte minst därför att Googles självstyrande bil kan se 360 grader runt bilen och dessutom reagerar betydligt snabbare än någon mänsklig bilförare.

När vi flyger är det autopiloter som styr planen över 90% av tiden och när FRA massavlyssnar oss så gör man det med massiva analyssystem som kartlägger våra och våra vänners och deras vänners liv in i minsta detalj. Aktiehandeln på Wall Street sköts till överväldigande del av automatiserade handelssystem och Hollywood är idag helt beroende av den moderna datorteknologin.

Google Translate är redan idag användbar och kommer inom ett par decennier att kunna översätta den mesta sakprosa och även förstå semantiska samband.

Sjukvården datoriseras och läkare kan idag snabbt se om en patient tillhör en speciell riskgrupp.

Elektroniska elmätare ersätter forna tiders analoga mätare, och gör det möjligt för elbolagen att kalibrera elförbrukningen under värmeböljor så att inte hela elnätet kollapsar. Samma sak med vattenförbrukningen i det moderna jordbruket.

 

[tags]Datorer och framtiden, Framtidens datorer, Artificial Intelligens, Analytics [/tags]

6 thoughts on “Efter Googles självstyrande bil, finns det någonting som datorer – på sikt – inte kan göra?

 1. Marcin

  Våra förfäder sågade virke i skogen för hand. Ja för hand! På vissa håll underhåller man sig genom att visa upp de traditionella arbetsmetoderna, bara att youtuba.

  Visst kör vi hellre taxi&trycker på knappar än gräver dike och lägger järnväg sju dagar i veckan. Å andra sidan borde effektiviseringen leda till kortare insatser, men den ekvationen går visst inte ihop med kapitalets världsbild.
  Ju mer komplexa och överoptimerade processer vi omger oss med ju svårare kan konsekvenserna bli vid dess sammanbrott.
  Vem kan klyva en planka&flå en bäver om 200 år?

  Å andra sidan var detta en högteknologi som skrämde skiten ur folk i forntiden 🙂

  http://www.youtube.com/watch?v=ZYcBiEX9p6w&NR=1&feature=fvwp

  http://www.youtube.com/watch?v=DLFkQdiXPbo&

  Slutligen veckans charmigaste video på youtuben
  http://www.youtube.com/watch?v=pbaCdbDkkcs

 2. Björn Nilsson

  Jag kom på att den självstyrande bilen som du skrev om tidigare på ganska kort sikt kan innebära att chaufförer inom taxi, gods- och persontransporter kan plockas bort. Förmodligen sköts många transportsystem bäst om det inte sitter en människa bakom ratten. Och lastbilarna kan rulla på dygnet runt med bara avbrott för på- och avlastning och lite underhåll då och då. Ingen behöver vara rädd för överarbetade och stressade förare. Den nyanlände immigranten kan alltså inte ens försörja sig som taxichaffis, det är en annan aspekt. Då slipper passageraren försöka beskriva vägen för den förvirrade chauffören – men så blir det ännu fler arbetslösa.

 3. Bossebus

  Ja, det har pågått en sk “automatiseringsexplosion” sedan 1800-talet som inneburit att en massa yrkesgrupper försvunnit (med all rätt) och lite money-honey har väl spillt från den rikes bord.

  (Datortjafset är bara en fortsättning på processen).

  Så visst.

  Håller helt med Björn & Omar.

  Troligen stupar hela baletten med råvarubrist,arbetslöshetskravaller mm inom 30 år.

 4. Omar Henriksson

  Allmänheten kommer att uppbära ersättning för att inte störa produktionen av varor och tjänster.

 5. Björn Nilsson

  Och hur får vi detta att rimma med kraven på mer arbete, högre pensionsålder etc? Datorerna eliminerar hela yrkesgrupper (en stor del av sekreterarna och ekonomiassistenterna försvann redan i förra årtusendet, ersatta av datorprogram), men ändå skall det på något konstigt sätt ändå arbetas mera. I vilken värld lever de beslutsfattande politikerna och ekonomerna egentligen? Det här är ju en av de stora frågorna för framtiden att diskutera. Vad skall vi egentligen göra framöver när datorerna jobbar åt oss?

  1. Lennart

   Björn: Det där med eliminerade yrkesgrupper är ett mycket intressant kapitel som någon borde skriva en bok om.

   I sin nostalgiska bok Kindheit in Ostpreußen skriver Marion Dönhoff om alla de yrkesgrupper som fanns i hennes barndom i början av 1900-talet: takläggare, hästskomakare, is-karlar, tjänare osv. Yrkesdöden kommer bara att fortsätta, men samtidigt skapas nya yrken som programmerare, IT-arkitekt, socionom osv.

   Jag tror faktiskt inte att automatiseringen i sig kommer att leda till större arbetslöshet, men de nya jobb som skapas kommer att ha betydligt högre krav. Jag måste erkänna att jag är mycket imponerad över hur kunniga dagens unga IT-ingenjörer är här i Silicon Valley. Men börjar man använda iPhone vid tre års ålder så är det inte så konstigt.

Comments are closed.