Politik

USA-valet: Kalifornien och USA vid vägskälet

Los Angeles

USA har som bekant presidentval vart fjärde år. Men det är val till Kongressen vart annat år och valet här i Kalifornien är viktigare än på mycket länge. Alla Kaliforniens 53 medlemmar av Representanthuset och en av dess två senatorer går till nyval.

På grund av USA:s egendomliga författning så räcker det för en presidentkandidat att vinna en delstat med en enda röst för att han eller hon ska vinna alla elektorsrösterna från den delstaten. Och det är sedan elektorerna och inte väljarna som väljer presidenten. Eftersom Kalifornien är demokratiskt så brukar demokraterna vinna de 55 elektorsrösterna från Kalifornien (en för varje medlem i representanthuset plus en för de två senatorerna). Och utan dom mer eller mindre garanterade elektorsrösterna så skulle ingen demokratisk presidentkandidat kunna vinna ett presidentval.

Men i år kan Kalifornien mycket väl kunna komma att få både en ny republikansk guvernör och en ny republikansk senator. Och av de båda valen är senatorsvalet egentligen det viktigaste för Kalifornien har redan en republikansk guvernör.

Tina Magnergård Bjers skriver i Dagens Nyheter om guvernörsvalet i Kalifornien:Ex-vd mot veteran i Kalifornien – DN.se

I veckan möttes de båda i en tv-debatt och då blev stämningen giftig. Visst diskuterades sänkt reavinstskatt och delstatens hårt ansträngda pensionssystem, men mycket handlade om Whitmans förra hushållerska som betecknades som olaglig immigrant (Whitman har föreslagit tuffare regler mot immigranter) samt Browns medarbetare som använde ordet “hora” när han talade om Whitman och av misstag spelades in. I familjen Freccias ljumma trädgård i Palo Alto i Silicon Valley är det inte sådan retorik som vinner respekt. Toby och hans fru Lisa Giblin beskriver sig som övertygade demokrater, men i år överskuggar ekonomin allt. De ska noga studera de båda kandidaternas program och sedan välja sida.

Till vad Tina Magnergård Bjers skriver kan tilläggas att Palo Alto är en av de allra mest förmögna småstäderna här i Silicon Valley, dalens Djursholm, säte för Stanford University med en helt annan miljö än t.ex. det invandrartäta Milpitas i dalens södra ände.

 

Axplock från den nordiska pressen:
SvD – Senaste nytt: Ex-vd mot veteran i Kalifornien

[tags] Kalifornien, San Francisco, Turist i Kaliforninen, Stilla Havet, Hollywood. Silicon Valley, Mojaveöknen, Los Angeles, Sacramento, San Joaquindalen,2010 Elections, Valet i Kalifornien, California Election [/tags]