Politik

Papperet försvinner, tidskriften i läsplattan med svenska Qiozk

[print_link]


Klicka på bilden.

Vi har levat i ett papperssamhälle sedan Medeltiden. Dokument, omslagspapper, tidningar, tidskrifter, böcker, bussbiljetter, handlingar, sjukvårdsjournaler, hela samhället har varit baserat på papper i alla dess former.

 

Axplock från den nordiska pressen:

NyTeknik – Senaste nytt,
ITavisen.no, ITavisen.no, ITavisen.no, ITavisen.no

Länkar och källor

[tags] Amazon Kindle, Barnes and Noble Nook, Sony Corp Reader, Prime View International Co, Plastic Logic Ltd, Hearst Corps Skiff, Spring Design Inc, Entourage Systems Inc, Microsoft Courier, Apple iPad, Tryckkänsliga skärmar,Qiozk [/tags]

8 thoughts on “Papperet försvinner, tidskriften i läsplattan med svenska Qiozk

 1. Bosse

  Fan, det blir besvärligt på utedass. Torka sig i häcken med en läsplatta låter inte kul.

  Christer W: Du får väl ta en riktig skitplatta i så fall, en från Apple kanske. Hjälm på, för nu får jag snart på skallen av Applesekten. 🙂

 2. Bosse

  Hmm “pappret är på väg bort” så har man sagt bra länge nu men kollar jag på min arbetsplats så används det mer papper än någonsin. Allt ska dokumenteras och utskrifter ska finnas. Skrivaren går varm och det papperslösa kontoret känns oändligt avlägset.

  1. Lennart

   Bosse: Jo visst används papper fortfarande och visst kommer man säkert att hitta nya användningsområden för pappersprodukter, men böcker, tidningar och tidskrifter är trots det på väg till historiens skräphög. Det kommer att ta några år, säkert även årtionden, men trenden är helt klar. Orsaken är att man kan göra så mycket mer med papperslösa informationsprodukter. Världen håller på att bli digital, alla analoga informationsformer kommer att dö ut.

   Kvar blir bara Christer med sin iPad på sitt utedass. 🙂

 3. örjan

  Nja, Svenska pappersindustrin satsar väl på andra saker än just tidningspapper, och är väldigt duktiga så nedläggningar blir det nog inte (av dessa orsaker). Däremot har ju många andra länder billigare energi (lägre co2 skatter) och inte lika hårda krav på arbetsmiljö, dvs “folkslaget x” är billiga, det finns alltid någon ny – om någon dör, verkar gälla.

  Industrin är inte så humanintensiv heller då den är kraftigt automatiserad.

  Se http://www.svo.se/episerver4/templates/SFileListing.aspx?id=16863 för mer information.

  “Under 2009 var cirka 97 300 människor (15 700 kvinnor och 81 600 män) sysselsatta inom skogsbruket och skogsindustrin:
  • 28 400 inom skogsbruket
  • 36 200 inom trävaruindustrin
  • 32 700 inom massa-, pappers- och pappindustrin”

 4. Bossebus

  Mjaa,

  Tidningspappret minskar säkert men det tillverkas redan nu mest av returpapper.

  Så visst är det en viss kris i branchen pgav överproduktion och bruk läggs ner i dom rikare länderna (Sverige,Finland etc) samtidigt som man bygger nytt i I-länderna inkl Kina och Sydamerika.(Indonesien)

  Sågverken läggs ner då det kan sågas billigare i baltikum/Polen.

  I övrigt finns det annat typ,kartong,specialpapper för fintryck mm.
  Och jag tror Pappersaffian har nu skrämts upp till att titta efter andra relevanta produkter.

  På 70-talet fanns tex engångslakan av papper. Perfekt för en natt på vandrarhem eller hos en kompis. (Har inte sett dom sedan dess).

 5. Björn Nilsson

  “Glöm de jättelika tryckpressarna och alla cykelbud som måste upp kl 4 för att distribuera tidningar över hela landet.”

  Men det slutar ju inte där, vid tryckning och distribution. Eftersom själva mediets grund, ett papper med färg på, blir mindre efterfrågad så kommer ju följdverkningar in i pappersbruk och skogsindustrier, och i maskintillverkning och kemisk industri. Inte så att man behöver glömma papperet, det kommer att leva länge ännu, men lika väl som bilar som sköter sig själv kan eliminera en massa chaufförsarbeten kan det här minska efterfrågan på arbeten inom ett antal brancher. Eftersom pappersindustrierna redan är hårdrationaliserade gäller det nog inte så många arbeten antalsmässigt, men det kan ändå slå hårt mot mindre orter som är beroende av sin industri. En räddning kanske är att satsa mer på skogsprodukter i byggnadsjobb när man inte mal ner träden till papper. Men det förutsätter ett annat och mer långsiktigt sätt att ta hand om skogen.

Comments are closed.