Politik

Rattfylleri i USA – och Sverige, vilket samhälle vill vi ha?

Den svenska modellen, eller vad som finns kvar av den mot den amerikanska frihetsmodellen. Göran Rosenberg kallar den amerikanska modellen för frihet från ansvar och man kan plocka fram hur många exempel som helst på det.

Att köra bil med alkohol i bloden i USA är t.ex. något som varje riktig karlakarl ska kunna klara av. Vad är det för pjosk med det och vad sjutton har myndigheterna med det att göra?

I Sverige ligger gränsen på tillåten alkoholnivå, Blood Alcohol Content (BAC), på .02 g/100 ml, men i USA ligger den på .08. Inga problem med det. (Detta enligt veckans Time Magazine)

Men som Andrew Clark skriver i Time Magazine, som gör en jämförelse med just Sverige, så kostar det tusentals amerikanska liv helt i onödan varje år: Drunk Driving: Is the U.S. Blood Alcohol Limit Too Liberal? – TIME

 

Länkar:

[tags]Rattfylleri i Sverige och USA ,Drunk Driving in Sweden, Drunk Driving in the United States [/tags]

2 thoughts on “Rattfylleri i USA – och Sverige, vilket samhälle vill vi ha?

  1. Avinor

    Rubriken i Time har ju redan lösningen: Påpeka att nuvarande gräns är alldeles för “liberal” (med amerikanskt uttal). Eftersom “liberal” är ett så fruktansvärt fult ord, så kommer de vara så illa tvungna att höja gränsen! 😉

Comments are closed.