Politik

Efter Obamas misslyckade fredsförsök, Palestina vid avgrundens rand.

President Obamas historiska misslyckade med att stifta fred i Mellanöstern kommer att få förödande effekter inte bara för Palestina utan kanske ännu mer för USA:s ställning i världen. Ingen stormakt kan bli förödmjukad av en pytteliten klientstat så här öppet utan att få betala ett mycket högt pris.

Det är knappast en ren tillfällighet att Kina nu successivt höjer tonen mot USA.

Karin Laub skriver på Yahoo om hur Netanyahu-regeringen nu, utan protester från USA, har gett grönt ljus till omfattande nya bosättningar på den palestinska Västbanken, bosättningen som f.ö. till stor del finansieras av amerikanska intressenter som får göra skatteavdrag för bosättningarna: Israeli settlers building 544 new homes – Yahoo! News

Israeli settlers have begun building new homes at an extraordinary pace since the government lifted its moratorium on West Bank housing starts ‘ almost 550 in three weeks, more than four times faster than the last two years. And many homes are going up in areas that under practically any peace scenario would become part of a Palestinian state, a trend that could doom U.S.-brokered peace talks.

Ethan Bronner, New York Times kontroversielle korrespondent I Israel, hans son tjänstgör i den israeliska armén, skriver i New York Times om hur palestinierna i ren desperation över Obamas oförmåga att stoppa Netanyahu från att bygga på Västbanken, nu planerar en appell till FN om hjälp: Palestinians Consider Shift in Strategy on Statehood – NYTimes.com

The Palestinian leadership, near despair about attaining a negotiated agreement with Israel on a two-state solution, is increasingly focusing on how to get international bodies and courts to declare a Palestinian state in the West Bank, Gaza and East Jerusalem. The idea, being discussed in both formal and informal forums across the West Bank, is to appeal to the United Nations, the International Court of Justice and the signatories of the Geneva Conventions for opposition to Israeli settlements and occupation and ultimately a kind of global assertion of Palestinian statehood that will tie Israel’s hands.

Ingen tror på allvar att Obama kommer att låta palestinierna gå så långt, men det visar hus desperat situationen nu har blivit för palestinierna.

Dan Ephron skriver i Newsweek om att palestinierna tror att Obama möjligtvis inte skulle lägga in ett veto mot en FN-resolution för palestinierna: Palestinians May Ask Security Council to Proclaim State in Gaza and West Bank – Newsweek

According to two Palestinian government sources who did not want to be named discussing strategy, the idea is to ask the United Nations Security Council to proclaim the establishment of a Palestinian state in the West Bank and Gaza, along the pre-1967 borders, and set a timetable for implementation. Israel can usually count on the United States to squelch such resolutions. But Palestinians believe President Obama would at least consider withholding America’s veto. ‘For the first time, it’s not inconceivable, ‘ says Ghassan Khatib, the director of the Palestinian government’s media center. ‘

 

Axplock från den nordiska pressen:
Dagen.se – Stora nyheter: Minnet av Yitzhak Rabin högtidlighölls i Israel

[tags] Israel, Västbanken, Palestina, Gaza, Benjamin Netanyahu, Budrus , Israeli-Palestinian Conflict , Nonviolence , Palestine , West Bank , World News, Salam Fayyad, Mahmoud Abbas, Palestinamuren, Israelmuren, Israels barriär på Västbanken, Avigdor Lieberman, Tzipi Livni , Obama Mellanöstern, Fred Mellanöstern, [/tags]