Politik

Apple innoverar: MacBook med flashdisk, den gamla hårddisken försvinner

Apples MacBook

Ett intressant sammanträffande. Jag pratade just med min son om att s.k. SSD eller Flash-diskar blir allt billigare och att det kanske är dags att köpa en sån disk för en av våra bärbara datorer.

Flash-teknologin är vad som används i mobilerna och i de minnespinnar vi har plånboken. Eftersom dom inte har några mekaniska delar som rör sig så är dom betydligt snabbare och bör även räcka längre än de mekaniska diskar som idag finns i dagens datorer.

Don Clark skriver i Wall Street Journal om hur Apple nu tar steget fullt ut och helt överger mekaniska diskar i sina senaste datormodeller:Apple, SanDisk Show Rise of Flash Over Hard Drives – Digits – WSJ

Steve Jobs shook up some people’s assumptions on Wednesday by announcing that Apple’s new MacBook Air will have no option for a disk drive; the ultra-thin device only comes with flash-based storage.

 

Axplock från den nordiska pressen:

digi.no,digi.no, NyTeknik – Senaste nytt, ITavisen.no, ITavisen.no, ITavisen.no

[tags] Silicon Valley, Startupföretag, Riskkapital, Stanford University, Berkeley University, Palo Alto, IT, Google, Facebook, Twitter, Apple, Cupertino, Intel, Antitrustlagstiftning, MacBook, Flashdiskar[/tags]

8 thoughts on “Apple innoverar: MacBook med flashdisk, den gamla hårddisken försvinner

 1. Lennart

  SF: Tack, mycket roligt att höra! Det är det jag tänker göra också, kör också Lenovo. Kör du den som primär eller sekundär disk? Är det bara att stoppa in den som en helt vanlig disk?

 2. sf

  Har kört med en SSD på min Lenovo X301 i drygt två år och det har funkat fantastiskt bra. För ett tag sedan bytte jag upp mig till Intels senaste 160GB SSD med helt suverän prestanda. Det tar drygt 10 sekunder att boota upp Ubuntu och sökningar på disken är blixtsnabba. Sen är ju en SSD trevlig att ha om olyckan är framme och man tappar datorn i golvet. Känns tryggt. Rekommenderas varmt!

 3. Bosse

  Lennart och Omar: Utvecklingen går ju framåt och jag gissar att flashdiskarna på sikt kommer att gå förbi de mekaniska hårddiskarna i livslängd. En mekanisk hårddisk som snurrar hela tiden har ändå en inbyggd begränsning i just detta mekaniska. Flashdiskarnas livslängd begränsas väl i stor sett bara av hur långt den tekniska utvecklingen kommit.

 4. Omar Henriksson

  Jag vill minnas att man räknar i omskrivningar, inte i tid. Svagt minne av att det var runt 5.000 för en pinne, sedan beror det ju på hur man använder datorn. Surfar man bara så skriver den väl inte så mycket, då kan den säker funka länge. Skyfflar man filer var dag så är det en annan femma.

 5. Bosse

  Har sedan drygt 1,5 år tillbaka “hårdtestat” en Netbook från Asus (EeePC) med just Flashdisk istället för en traditionell hårddisk. Den startar upp rekordsnabbt och klarar allt vad motsvarande dator försedd men vanlig HD klarar.

  Ibland har den iaf en tendens att “låsa sig” men det släpper efter kanske 10-15 sekunder och sedan funkar allt som vanligt igen. Jag tror ändå inte att de här låsningarna beror på problem med flashdisken utan min teori är att den lilla atomprocessorn (1,6 GHz) inte riktigt räcker till när belastningen blir stor. Kör jag aktivitetshanteraren i samband med de här låsningarna så stiger kurvan för CPU-användningen väldigt brant just då, så stalltipset är alltså brist på processorkraft och inte flashdiskproblem.

  I övrigt funkar netbooken hur bra som helst och använder jag inte de allra tyngsta programmen kan jag arbeta en hel dag med “den lilla” utan att behöva ta till “tyngre” datorer.

  1. Lennart

   Bosse: Jag tror också att det är processorn som inte hinner med. Jag har observerat samma fenomen när jag tittar på SvT via webben på min lilla svenska bärbara dator.

   Och du har helt rätt i att stort inte alltid är bäst. Varför kånka på en tung dator när man ändå inte behöver alla funktioner. Det är därför som jag nu tittar på SVT på min mobil.

 6. Omar Henriksson

  >…bör även räcka längre än de mekaniska diskar …<
  Det är väl snarast tvärtom. Dom har en livslängd på c:a 33% jämfört med mekaniska hårddiskar. Vi märker det inte på en pinne, men ska dom sitta inuti och driva hela pidevitten så kommer man nog snart att märka att dom har en begränsad livslängd. Fast det kanske inte spelar så stor roll, vi byter ju dator så ofta nuförtiden.

  1. Lennart

   Omar: Bra det visste jag inte. Eftersom en hårddisk ska räcka i omkring fem år (?) så betyder det att en flashdisk endast räcker i ett par år? Stämmer det.

Comments are closed.