Politik

Wikileaks senaste avslöjanden hotar Obamas och Tolgfors’ Krig Mot Terrorismen

En jublande Hitler lyssnar på krigsförklaringen på Odeonsplatz i München den 2/8/1914.

New York Times förstasida om dagens WikiLeaks.

Så gott som alla krig är baserade på en väv av lögner. Men vad skulle hände om helt vanliga människor kunde offentliggöra den sanning som regeringar alltid har använt för att få igång krig? Första Världskriget och Andra Världskriget, det är svårt att se hur dom hade kunnat startats om WikiLeaks hade existerat då. Vietnamkriget, George Bushs och Tony Blairs lögner för att få igång kriget mot Irak, alla hade misslyckats om folk bara haft tillgång till sanningen.

Sabrina Tavernise och Andrew W. Lehren skriver i New York Times om WikiLeaks senaste avslöjanden om Kriget i Irak, dokument som Pentagon och även antagligen Sten Tolgfors, har gjort allt de överhuvudtaget har kunnat för att stoppa: Iraq War Logs Show Grim Portrait of Civilian Deaths “ Iraq War Logs – Wikileaks Documents – NYTimes.com

…The documents also reveal many previously unreported instances in which American soldiers killed civilians ‘ at checkpoints, from helicopters, in operations. Such killings are a central reason Iraqis turned against the American presence in their country, a situation that is now being repeated in Afghanistan. The archive contains reports on at least four cases of lethal shootings from helicopters. In the bloodiest, on July 16, 2007, as many as 26 Iraqis were killed, about half of them civilians. However, the tally was called in by two different people, and it is possible that the deaths were counted twice.

President Obamas Krig Mot Terrorismen, nu med entusiastiskt stöd från inte bara Alliansen utan även Socialdemokraterna, kan inte heller det fortsätta utan lögner. Om att de svenska trupperna skulle ha bjudits in av den afghanska regeringen: lögn, om att vi är där för att hjälpa Afghanistans kvinnor: lögn, om att vi är där som fredsbevarande styrka i FN :s regi, lögn.

 

Axplock från den nordiska pressen:

DN.se – Nyheter – Toppnyheter,
SvD – Senaste nytt, SvD – Mest lästa, Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl, Expressen: Nyheter, hd.se – Startsidan, Dagbladet.no – nyheter, Politiken.dk Seneste nyt
[tags]Afghanistan, Kriget mot Terrorismen, Pentagon Afghanistan, Obama Afghanistan, USA Afghanistan, Admiral Mullen, Basil Henry Liddell Hart, Charles deGaulle, David Kilcullen, Donald Rumsfeldt, J.F.C. Fuller, Obama, Obama Afghanistan, Paul Wolfowitz, Pentagon, Stanley A. McChrystal, The Accidental Guerrilla,MQ-1 Predator, MQ-9 Reaper, Improvised Explosive Devices, IED, Creech Airforce base, WikiLeaks, Sten Tolgfors Afghanistan[/tags]

3 thoughts on “Wikileaks senaste avslöjanden hotar Obamas och Tolgfors’ Krig Mot Terrorismen

  1. Martin

    Intressant och informativ blogg, tack.
    USA har varit i krig sedan 11:e september 2001. Ett krig mot terrorism, som antagligen aldrig kan vinnas, ett krig som allt mer har handlat om amerikanska krigsindustrin och verksamheter runt omkring den. Vinstintressen i amerikanska säkerhetens namn. Det första som dör i ett krig är ju sanningen, men här var sanningen stendöd redan innan kriget, eller krigen började.Information, desinformation, sanningar, halvsanningar, rykten.. Wikileaks spelar en intressant roll här. Frågorna är många, varför har man fått dessa läckor, vad är syftet? USA har troligen många mer eller mindre hemliga organisationer som skulle kunnat “tysta” Wikileaks, varför har inte det skett? Helt enkelt- om nu informationen var så hemlig eller så avslöjande, varför har läckorna sanktionerats? Det är de frågorna man ska ställa sig.

Comments are closed.