Politik

Kalifornien-valet, skolval, guvernörsval, senatsval – och legaliserad Marijuana?

Det är val på ett otal nivåer här i Kalifornien som alltid vartannat år. Bilden ovan är typisk för alla de valskyltar man ser runt om på villagräsmattorna här i området.

Skylten är intressant för den visar att kinesiska invandrare inte längre bryr sig om att amerikanisera sina förnamn som man gjorde för 20 år sen. Den visar också att man har val till skolstyrelsen, på både gott och ont. Gott för att det ger allmänheten insyn i skolpolitiken. Ont för att det betyder att republikanska extremister ofta försöker påverka undervisningen.

Det är genom såna lokalval som politiska aktivister ofta tar första steget in i politiken. Posterna är f.ö. för det mesta på deltid och oavlönade.

Den stora frågan i Kalifornien-valet gäller guvernörs och senatsvalet. Det verkar just nu som om den 72:årige demokraten Jerry Brown trots allt kan komma att vinna. Senatsvalet är betydligt mer osäkert. Mer om dom valen i helgen.

Tina Magnergård Bjers skriver i Dagens Nyheter om en annan aspekt av valet här i Kalifornien, en av de s.k. propositionerna: USA: Laglig marijuana på valsedeln – DN.se

Det är nämligen möjligt för väljarna, eller i varje fall för välorganiserade intressegrupper, att föra upp sina egna frågor på valsedlarna.

I år är det nio s.k. propositioner på valsedlarna bl.a. en som vill stoppa allt arbete för att stoppa den globala uppvärmingen tills arbetslösheten faller under 5%.

Men den mest uppmärksammade är Proposition 19 om att legalisera marijuana.

..Enligt en sammanställning av opinionsmätningar som webbtidningen Talking Points Memo nyligen gjorde leder ja-sidan knappt med 46,5 procent av rösterna mot nej-sidans 45,3 procent. “ Man ska inte hamna i fängelse bara för att man röker, säger Siegel. Född av hippieföräldrar har han blivit något av en institution i kvarteren och i 34 år drivit butiken med pipor, extravaganta kläder, smycken och rökelse. Han tillhör också den minoritet som redan röker lagligt. Som aidssjuk får han marijuana utskrivet mot bromsmedicinernas biverkningar. Redan 1996 antog Kalifornen lagen som tillåter medicinsk marijuana.

 

Länkar:

[tags]Kalifornien, San Francisco, Turist i Kaliforninen, Stilla Havet, Hollywood. Silicon Valley, Mojaveöknen, Los Angeles, Sacramento, San Joaquindalen,2010 Elections, Kalifornien-valet, Marijuana i Kalifornien[/tags]

2 thoughts on “Kalifornien-valet, skolval, guvernörsval, senatsval – och legaliserad Marijuana?

  1. Johnny

    Om det blir tillåtet att odla, sälja och bruka marijuana i Kalifornien så är de ekonomiska konsekvenserna intressanta. Importen får konkurrens från lokalt odlat gröda så utbudet bör ökar och priserna falla tills balans råder, intressant att se hur stor odlingen blir och hur mycket pengar som stannar kvar i Kalifornien när exporten minskar och hur höga skatterna blir. Mindre import, mer produktion, mer arbete, mer skatter, mindre antal rättegångar och färre i fängelse borde bli några av resultaten.

Comments are closed.