Politik

USA begår Harakiri? De ödedigra kongressvalen i USA.

KKongressvalen här i USA den kommande tisdagen kommer med stor säkerhet att förändra det politiska landskapet på ett synnerligen fundamentalt sätt. Tepåsepöbeln kommer att ta över det republikanska partiet och leda USA in i en helvetsspiral ungefär som när Bin Ladens flygplanskapare tog över flygplanen under terrorattacken i New York och Washington och kraschade dom med man och allt.

USA-dystopierna haglar och istället för att ansvariga politiker tar över den vacklande nationen så verkar det som om USA nu kommer att få sin – oblodiga men ändå – franska revolution. Pöbeln, kosackerna, barbarerna, Jihadisterna, you name it, kommer att ta över och orostecknen hopar sig nu inför presidentvalet om två år. För om tepåsepöbelns offensiv håller sig till dess så är det över och då kommer i alla fall jag att sätta mig i säkerhet i Sverige.

Men det här är inte bara vad jag tror, läs Jonathan Alters skakande artikel i veckans Newsweek: Alter: Midterms Matter – Newsweek. The GOP’s agenda has to be stopped.

 

Länkar: Eric Cantor,Republikanernas hemsida,Mitch McConnell,National Review

[tags] Republikanerna, Reoublican Party, Michael Steele, George Bush,Glenn Beck, Tepåserepublikanerna, USA-valet, Kongressvalen i USA[/tags]
Axplock från den nordiska pressen:
Resumé: Nyheter: Skandalomsusad fotfetischist hjälper republikanerna

15 thoughts on “USA begår Harakiri? De ödedigra kongressvalen i USA.

 1. San

  Här är ett exempel från norsk publikservice:

  http://www.youtube.com/watch?v=7Jrc4l46t0c

  Reportaget är alltså inte från Fox News, om ett land som trots allt ligger långt där ifrån, utan ett reportage från Norsk statstelevision om ett grannland. Det säger rätt mycket om segregationen i Norge.

  “Skandinavien töffeste ghetto”, det hade varit roligt om det inte var sorgligt.

 2. San

  Nej, President kommer Barney Frank inte att bli på länge, men han är trots allt invald i Kongressen. Det är enligt mig en stor skillnad mot att bli utsedd av partiet som Ibrahim Baylan och Andreas Carlgren har blivit. Den dagen Socialdemokraterna eller Centern vågar ställa upp med dom som partiledare har vi kommit en bit på vägen. Jag ser det inte som en omöjlighet, men det har inte hänt än.

  Jag hävdar med bestämdhet att USA är alldeles för stort för att kunna jämföras med Sverige, ensklida delstater däremot är en bättre jämförelse. Då hittar du lika mycket progressivitet i USA som i Sverige och jag kan definitivt tänka mig delstater där en guvernör skulle kunna vara homosexuell.

  Men överlag har du nog rätt i att USA är socialt konservativare än Europa, men att USA är bättre integrerat.

  Skillnaden mellan Danmark och Sverige är intressant, men den stora frågan är kanske varför just Sverige skiljer sig från resten av Norden. Det är Sverige som skiljer ut sig bland Sverige, Danmark, Norge, Finland och Island. Medans Norden har varit socialt progressivt och välbärgat så har det samtidigt varit homogent och isolerat, dessutom är den nordiska kulturen betydligt närmre den tyska än den engelska, så att Norden liknar Tyskland mer som invandrarland än England är kanske inte så förvånande.

 3. San

  Min poäng är väl hur strukturell rasismen är, att det finns rasister i USA som över allt annars är väl självklart, men t.o.m i delstater som Louisiana och South Carolina lyckas etniska minoriteter bli valda, det är ju som att Danmark eller Italien skulle välja en pakistanier eller alban till statsminister. Något sådant är otänkbart.

  1. Lennart

   San, Tack för att du har tagit upp den här frågan! Jag tror själv att såna här skillnader kulturer emellan ofta men givetvis inte alltid är helt tillfälliga. Ett bra exempel är anti-rökpolitiken här i Kalifornien. Här låg Sverige efter Kalifornien i flera decennier och vägrade kategoriskt att lära från Kalifornien.

   Varför vägrar ett land eller en kultur ofta att anamma attityder eller innovationer från andra länder när det är helt klart att dom är bättre än vad som finns i det egna landet. Sånt kallas benchmarking och det är förbluffande nog enastående svårt att genomföra.

   Skulle en Bobby Jindal kunna bli statsminister i Italien eller Danmark, helt klart inte på länge än. Däremot är jag övertygad om att Ibrahim Baylan, skulle kunna bli svensk statsminister. Varför denna milsvida skillnad mellan Sverige och Danmark?

   Barack Obama kan bli amerikansk president men knappast Keith Ellison, som är muslim och kongressledamot. Centerns Andreas Carlgren skulle säkert kunna bli svensk statsminister men Barney Frank som liksom Carlgren är öppet homosexuell skulle knappast kunna bli amerikansk president.

   Det är oerhört svårt att se någon rim och reson i varför ett samhälle anammar vissa attityder och inte andra.

 4. Lennart

  Edward: Bra skrivet. Här är du inne på en utomordentligt viktig sak som de flesta missar. Det är rätt förmätet av mig som vit man att säga att det inte finns någon rasism i USA eller Sverige eller var som helst. Det är klart att jag mycket sällan kommer att uppleva det.

  Precis som du så är min fru varken svensk eller speciellt “vit” och när jag en gång sa just att det inte fanns någon rasism här så svarade hon just att hur sjutton kunde jag veta det. Hon upplever själv ofta rasistiska övertoner som jag missar.

  Vad jag har hört från kollegor och vänner i North Carolina, för att ta ett exempel, så är RTP ungefär som nordstaterna vad beträffar avsaknaden av rasistiska attityder afroamerikaner. Men kommer man bara några kilometer ut från RTP så är situationen en helt annan, enligt dom.

  Så det är är faktiskt något vi måste fråga minoriteterna om, det är ingenting vi kan avgöra utifrån.

 5. Edward i Orlando

  Med en dåres envishet: öppen rasism finns i USA, det är bara beroende på var i landet du befinner dig.
  I NYC hade jag, min hustru (från Jamaica) och våra barn, inga problem.
  När vi flyttade till Orlando blev det första huset vi tänkt köpa och vi lagt ett bud på, besökt av lokala rasister: de hade tömt röd målarfärg över hela fasaden och penslat “Nigger Stay away” på dörren.
  När vi besökte in-laws i Georgia blev vi så hatfullt utstirrade på en Shopping Mall att vi lämnade den för vår dotters skull. Det var 50/50 svarta/vita på Mallen, men i totalt segregerade grupper och det var bara vita som blängde.

  USA har underbara städer med generösa, intelligenta och intressanta människor
  – men också stora områden med tepåsar och annat drägg.

 6. San

  Rasism är öppen,dvs strukturell annars är det bara fördomar och det har vi alla. Jag undrar bara hur Europa ska klara sig i en värld där icke-europeer har samma maktställning. Amerikaner är betydligt vanare vid att arbeta med icke-europeer, klagomålen över samarbetsproblem med indiska IT-konsulter är betydligt vanligare i Tyskland, Frankrike eller Skandinavien än i USA och Kanada. I USA är det mest en arbetsmarknadsfråga.

 7. Bosse

  San: Jag tror också att den typ av (öppen)rasism som finns på många håll i europa inte existerar i samma omfattning i USA. De religiösa extremisterna i USA må vara reaktionära och obehagliga på alla sätt men jag har en känsla av att de ratar alla (oavsett etniskt ursprung) som inte lever upp till deras egna värderingar. Den typ av ren rasism som finns öppet i europa är i USA knuten till mer “underjordiska” rörelser typ Ku Klux Klan.

  Rätt eller fel, men det är iaf den uppfattning jag har fått.

 8. San

  Det finns en religiös extremism i USA som inte existerar i Europa, det finns å andra sidan en rasism i Europa som inte exusterar i USA. (med det sagt så finns det naturligtvis rasism i USA, men Pia Kjaersgaard är betydligt obehagligare och rabiatare än Sarah Palin)

  Men senaste lågvattenmärket i USA var väl “Keep science out of politics”

 9. Bosse

  umepojk: Jag raljerar lite, men jag vet att det i USA finns en extremism som inte har någon motsvarighet här i Sverige

 10. umepojk

  @Bosse – Det går inte att jämföra nånting i Sverige med vad som pågår här i USA. Det är otroligt skrämmande, och jag förstår helt varför Lennart funderar på att flytta tillbaka till Sverige. Jag sa förstås samma sak innan Ronald Reagan och George W vann presidentvalet, och jag är fortfarande här. Men det här är mer skrämmande – Republikanska partiet kan tas över av extrema människor som verkar helt oförmögna till logiskt tänkande.

 11. Bosse

  För om tepåsepöbelns offensiv håller sig till dess så är det över och då kommer i alla fall jag att sätta mig i säkerhet i Sverige

  Sorry Lennart här i Sverige har redan pöbeln tagit över.

 12. Björn Nilsson

  Är tepåsarna bäst på politik eller rättstavning (jfr plakatet på bilden)?

  Bolsjevikerna hade en vision för framtiden. Tepåsarna har en vision för det förflutna. Det är en jädrans skillnad.

Comments are closed.