Politik

Bibliotekarierna och de traditionella biblioteken försvinner i USA

The Mechanics Institute på 57 Post Street i San Francisco med den här fantastiska spiraltrappan har det äldsta biblioteket på den amerikanska Västkusten, byggt 1854.

Amazon Kindle

Med eböckernas snabba frammarsch så är det bara en tidsfråga innan de traditionella biblioteken försvinner och ersätts av, ja vaddå?

Conor Dougherty skriver i Wall Street Journal om hur nya medier och den svåra ekonomiska krisen här i USA har lett till att biblioteken nu experimenterar med nya former och nya typer av service: New Library Technologies Dispense With Librarians – WSJ.com

 

Axplock från den nordiska pressen:

DN.se – Kultur/Böcker,
DN.se – Kultur/Böcker, DN.se – Kultur/Böcker

[tags] Bibliotek i USA, Bibliotekarier i USA, Böcker i USA, Stadsbiblioteket i Sandviken[/tags]

3 thoughts on “Bibliotekarierna och de traditionella biblioteken försvinner i USA

 1. Edward i Orlando

  TV var väl egentligen ett ganska begränsat fenomen jämfört med dagens IT som förändrar och påverkar alla delar av vårt liv.
  Jag ironiserar inte över Facebook vad gäller att hålla kontakt med existerande vänner, eller att hitta försvunna sådana, där funkar det utmärkt. Mer över aspekten att man spenderar så mycken tid med att uppdatera sina sidor att facetoface umgänget minskar, plus alla virtuella vänner……vem har mest vänner, osv. Det ser jag det som en generationsfråga, dvs hur man använder det.
  Men vad som kommer att hända vet vi inte, och jag tror inte heller jag behöver oroa mig över det.
  Men jag påstår ändå att IT-utvecklingen avsensualiserar våra liv, åtminstone så här långt.

 2. San

  Sa man inte detta om TV när den kom? Ironiseringen över Facebook känns väldigt mycket som en generations fråga, mina föräldrars generation tappade automatiskt kontakten med folk så fort de bytte ort, för att det var för dyrt att ringa. Idag är det enklare att behålla kontakten.

  Jättekänsliga tummar och en oerhörd finmotorik i händerna kan man tänka sig, men samtidigt så gör folk ofta misstaget att blanda ihop social och ekonomisk framgång med genetisk som endast är en fråga om reproduktion. Visserligen gör kanske datingsighter det viktigare att uttrycka sig i ord, så människans språkliga förmåga kommer kanske att vara enorm om 20.000 år.

  Ett annat alternativ är att civilisationen går under av någon anledning, förmodligen en miljökatastrof i form av istid, meteorit, eller något helt annat och den lilla spillra som finns kvar får börja om från början. Det förmodligen troligaste scenariot om du frågar mig.

 3. Edward i Orlando

  Kommer all denna teknologi att på sikt förändra människan – fysiskt och genetiskt?
  Visst vinner vi massor i tid, bekvämlighet, tillgänglighet, storlek (dvs. Information tar mindre plats) osv.
  Men samtidigt verkar livet bli mindre sensuellt – datorer och hela den virtuella världen erbjuder, åtminstone i dagens läge, inget för lukt-, känsel- och smaksinnena. Det är Se, men inte röra!
  Om du är en traditionell bokälskare vet du att ”riktiga” böcker känns olika och luktar olika – en läsplatta är komplett osensuell.
  Och föreställ sex utan dessa sinnen. Funkar utan syn (fråga Stevie Wonder) och hörsel (skulle jag tro), men utan lukt, känsel och smak???
  Musik då? Visst var en traditionell LP mer sensuell än en CD – och nu blir det inte ens det.
  Vänner och socialt umgänge – strunta i det, jag är komplett upptagen av att uppdatera min facebook profil och jag har såååååå många vänner (som jag iofs inte mött, sett eller talat med i den traditionella världen, vem vet om de verkligen är den person den påstår sig vara)
  Som människor har vi inte uppgraderats sen, jag vet inte när – vi är väl fortfarande samma modell/version som sprang runt i det antika Rom, Aten, Babylon osv.
  Så kommer människan att genetiskt förändras så att om x antal år har vi jättekänsliga ögon och öron men smak, lukt och känsel har i princip försvunnit?

Comments are closed.