Politik

Från mus till multipek och nu gester, datorn blir mer lik oss

Fram till för några år sen så var datorn fortfarande en glorifierad skrivmaskin, i alla fall till det yttre.

Vi satt framför ett skrivbord precis som våra förfäder och skrev på ett tangentbord som dom. Om farfar och farmor hade kunnat komma in på rummet och sett vad vi höll på med och de hade skakat p[ huvudet och sagt “men snälla barn, varför har du satt teven ovanpå skrivmaskinen”? Och det hade inte varit mer med det.

Men sen när musen ersattes av multipek så brast alla fördämningar och idag är den gamla skrivmaskinsmetaforen lika död som skrivmaskinen. Utom för Jan Guillou som tydligen märkligt nog fortfarande skriver på maskin.

Alla fördämningar brast alltså och idag kommunicerar vi med multipek och musen är på väg till närmaste datormuseum.

Men kommer multipek verkligen att bli den nya datorparadigmen?

Ashlee Vance skriver i New York Times om hur gest-baserade användargränssnitt, från datorspelens värld, nu blir alltmer avancerade och användbara: Microsoft Buying Canesta to Bolster Gesture Technology – NYTimes.com

 

Länkar: Silicon-Valley-företaget Canestas hemsida

Axplock från den nordiska pressen:

DN.se – Kultur/Böcker

[tags] Silicon Valley, Startupföretag, Riskkapital, Stanford University, Berkeley University, Palo Alto, IT, Google, Facebook, Twitter, Apple, Cupertino, Intel, Antitrustlagstiftning, Canesta, Gester och Datorer, Multipek[/tags]

2 thoughts on “Från mus till multipek och nu gester, datorn blir mer lik oss

  1. Björn Nilsson

    Känns det inte på något sätt som om vi, via en mekanisk och sedan elektromekanisk mellanfas, är på väg tillbaka mot det gamla hederliga “papper och penna”, fast det nu är elektroniskt papper & penna. Killen på filmen hade ju en skärm på ett bord, men varför inte sitta med ett stort ark i knät och jobba?

    Förr var det ett plus för kontorister att ha en snygg handstil. Kan det tänkas att det åter kommer att bli ett plus, fast man nu “skriver” med pekfingret på el-papperet i stället för med bläck och stålpenna?

    1. Lennart

      Björn: Bra observation! Jo i det korta perspektivet tror jag absolut att du har rätt. Frågan är bara vad som sker i det längre perspektivet. Gestbaserade datorer är oerhört intressant, kommer vi att börja tala teckenspråk med våra mobiler? Har ingen aning om vart gränssnitten är på väg men en sak är jag säker på och det är att vi är på väg mot något helt nytt.

Comments are closed.