Politik

Mikrofinansiering till de fattiga i tredje världen och dess mörka baksida.

Mikrofinansiering av fattiga entreprenörer i Tredje Världen, mest kvinnor, var i många år finansvärldens stora PR-grej. Nu kunde man visa att man hade socialt ansvar, titta på oss, vill hjälpa kvinnor i Tredje Världen till jämställdhet och frihet.

Jag minns Percy Barnevik, då känd för sitt groteska avgångsvederlag, i en tidningsintervju utmåla sig själv som ädel kvinnokämpe för de riktigt fattiga i tredje världen.

Det kunde knappast bli bättre, tills dagen kom när alla mikrofinansiärer skulle kräva in räntan på lånen. Den ränta som givetvis var orsaken till att man kom på iden med mikrolån till att börja med. Då blev det, som Eric Bellman och Arlene Chang skriver i Wall Street Journal, inte riktigt lika roligt, i alla fall inte för låntagarna: India’s Major Crisis in Microlending; Explosion of Interest Backfires – WSJ.com

 

[tags] Wall Street,US Economy, Ekonomin,USA-ekonomin, Timothy Geithner, Finansdepartementet i USA, Centralbanken i USA, Treasury Department, Mikrofinansiering[/tags]
Axplock från den nordiska pressen:
DN.se – Nyheter – Toppnyheter: OECD: Återhämtningen bromsar in i världsekonomin

3 thoughts on “Mikrofinansiering till de fattiga i tredje världen och dess mörka baksida.

 1. Bossebus

  Ja,det lät ju inte så bra.

  Har kompisar som slänger in en hundring då och då till specifika individer här:
  http://www.kiva.org/

  I princip skall dom ju betala igen med ränta, men jag tror inte ngn långivare förväntar sig det.

  Vad vet jag.

 2. Björn Nilsson

  Meningen var väl att om driftiga fruntimmer lokalt i fattiga områden fick ett litet lån så skulle de jobba upp en liten rörelse och samtidigt vara ekonomiskt ansvarsfulla. Det skulle säkras genom att det var lån men inte gåva, och att en liten ränta skulle betalas tillbaka. Det skulle vara något annat än de gamla ökända ockrarna som utnyttjade folk som var trängda mot väggen, och förvandlade dem till låneslavar för resten av sitt liv. Men systemet verkar inte vara vattentätt, ockrarna tar sig tillbaka. Och då kommer de att försvåra den ekonomiska utveckling som mikrolånen antas främja.

Comments are closed.