Politik

Tepåsepöbeln på marsch, avsätter domare i Iowa

Den som släpper in hunner i sitt vardagsrum får sen inte bli förvånad om det bara blir aska kvar av finrummet.

Den segerrusiga Tepåsepöbeln har redan visat redan vad man går för i det toleranta Iowa där man helt sonika har avsatt tre domare som har röstat för könsneutrala äktenskap.

A. G. Sulzberger skriver i New York Times om Iowa Judges Defeated After Ruling on Same-Sex Marriage – NYTimes.com

An unprecedented vote to remove three Iowa Supreme Court justices who were part of the unanimous decision that legalized same-sex marriage in the state was celebrated by conservatives as a popular rebuke of judicial overreach, even as it alarmed proponents of an independent judiciary.

 

Axplock från den nordiska pressen:

DN.se – Nyheter – Toppnyheter,DN.se – Nyheter – Toppnyheter, DN.se – Nyheter – Toppnyheter, SvD – Senaste nytt, Dagen.se – Stora nyheter

Länkar: Eric Cantor,Republikanernas hemsida,Mitch McConnell,National Review

[tags] Republikanerna, Reoublican Party, Michael Steele, George Bush,Glenn Beck, Tepåserepublikanerna, [/tags]

7 thoughts on “Tepåsepöbeln på marsch, avsätter domare i Iowa

 1. Magnus

  Edward: Bra analys! Jag håller just på och läser Palins “Going Rogue” vilket kanske bidrar till min hårda reaktion. Kan bara säga att boken gör mig ännu gladare att hon inte gick igenom och säkerligen aldrig kommer att vinna ett lagligt presidentval. Det är uppenbart när man läser henne att hon förutsätter att ‘om det jag säger funkar som talking points i TV eller från en talarstol inför våra egna så är det därmed sant, upplyst och tillräckligt för att duga överallt’ – dvs hon litar på enkla propagandagrepp och på dramaturgin i en hårt politiserad och fördummande mediaapparat. När samma medier rtcker taktpoinnen ifrån henne är det däremto dessa som visar sig onda och missunnsamma, och som springer motpartens ärenden.

  En demokrati som vill överleva måste sträva efter att debatten ska vara upplyst och förnuftig, och att det finns verkliga, breda möjligheter att granska, debattera och utkräva ansvar för politiken, annars handlar det enbart om vem som skriker högst och har mest pålitliga kompisar bakom scenen. Det är därför man inte ska låta folk som Palin eller Jean-Marie Le Pen dirigera debatten bara för att de har många anhängare.

 2. Edward i Orlando

  Det är inte en fråga om vad som är fint eller inte. Mer om vilka åsikter som är baserade på sanning vs. lögn eller vidskepliga/religiösa myter. Eller kanske om man vill ha ett samhälle som accepterar och ger samma rättigheter och beskydd till ALLA medborgarna.
  USA är en “Constitutional Republic” på alla nivåer och en av grundtankarna är att skydda minoriteter:
  “Constitutional republics are a deliberate attempt to diminish the perceived threat of majoritarianism, thereby protecting dissenting individuals and minority groups from the “tyranny of the majority” by placing checks on the power of the majority of the population.”
  Och eftersom detta gäller åt alla håll, höger såväl som vänster, är det desto viktigare att väljare är välinformerade och att den politiska debatten är intelligent och saklig. Där har media en stor skuld i USA att den politiska debatten förfallit. De s.k. nyhetsprogrammen verkar behandla den politiska sfären som en reality show där sanningen manipuleras för tittarsiffror. America Idol, Dancing with the Stars eller Politiskt val……skit samma, man röstar och nån vinner och nån förlorar.

 3. Bossebus

  Marcin har en poäng där:

  //Demokrati är väl demokrati, eller är det något fint som passar bara ibland?”

  eller

  “Varje land har den regering den förtjänar”.

 4. Magnus

  Marcin: de flesta i tefatsgänget har aldrig behövt leverera ett genomtänkt försvar för sina uppfattningar, inte med en kunnig motståndare i samma rum. Jag har ingen respekt för dem – inte för de mer oförsonliga delarna av rörelsen i alla fall – lika litet som jag har någon aktning för nazister, även om de senare som bekant också kan nå valframgångar.

 5. Marcin

  Ärligt talat Lennart, vissa formuleringar kunde lika gärna varit hämtade från allas vår kompis Ahmadinejad när denne klamrade sig fast efter valet. Demokrati är väl demokrati, eller är det något fint som passar bara ibland?

Comments are closed.