Politik

IT, kultur och utlokalisering, Polen slår New York och Indien


Klicka på bilden.

IT är inte bara datorer och mjukvara, IT-industrin är en reflektion av det samhälle den skapas i. Varför har New York, USA:s mest berömda stad, USA:s finansiella hjärta med Wall Street, de världsledande reklam-företagen på Madison Avenue och med Fifth Avenue, inte lyckats etablera sig som en konkurrent till Silicon Valley? Orsaken är enkel, de tusentals programmerare som finns i New York specialiserar sig på att skriva mjukvara åt New York-företagen just på Wall Street och Madison Avenue i datorspråk som .NET, Java och C++.

Men det är inte språk som är aktuella för den väldiga Web 2.0 och mobila rörelsen, den som behärskas av IT-företagen i Silicon Valley. Vilket alltså är orsaken till att New York är helt oviktig i 2.0-rörelsen.

Julia Krysztofiak-Szopa skriver i TechCrunch en synnerligen intressant artikel om det dolda sambandet mellan kultur och IT:Polish programmers are joining U.S. startups “ but staying in Poland

Ryan Janssen, CEO of New York based SetJam.com started his company 18 months ago. His first challenge was to build a team of quality developers but, according to how he sees the tech scene in New York, finding the developers who work in lighter, agile frameworks was not so easy.

 

Axplock från den nordiska pressen:

NyTeknik – Senaste nytt

[tags] Silicon Valley, Startupföretag, Riskkapital, Stanford University, Berkeley University, Palo Alto, IT, Google, Facebook, Twitter, Apple, Cupertino, Intel, Antitrustlagstiftning, Julia Krysztofiak-Szopa, Polsk IT-industri, Silicon Valley och Polen, Kraków IT stad[/tags]

3 thoughts on “IT, kultur och utlokalisering, Polen slår New York och Indien

 1. Björn Nilsson

  Det var någon jänkare på HuffPo som använde uttrycket “gated community” om USA (om jag minns rätt). Det innebär inte att det inte finns otrevliga insulära företeelser i Europa också, för det finns det.

 2. San

  BRIC-länderna får troligtvis en allt större egen ekonomi, då ska även polska (europeiska) programmerare jobba med kineser eller indier. Eftersom den här bloggen konsekvent låtsas om som att det är USA och inte Europa som sluter sig i sitt skal, så får jag ställa den relevanta frågan. Hur ska Europa klara den utmaningen? Amerikaner har trots allt betydligt lättare för att förstå människor utanför den västliga sfären än vad europeer har.

  Det är skrattretande att i dagar av Sarrazzin, Åkesson och Kjaersgaard kalla USA för ett gated-community.

 3. Björn Nilsson

  Jag försökte kommentera här igår, men den djupsinnigheten bara försvann. Tror jag skrev något om att eftersom USA:s andel av världens befolkning sjunker, och landet blir mindre betydande globalt i och med att resten av världen stärks politiskt och ekonomiskt, kommer förmodligen regionala IT-kulturer utvecklas utan att man bryr sig om vad jänkarna tycker. När kineser, indier, ryssar eller brassar inom IT jobbar inåt mot det egna landet eller mot närområdet kan det hända intressanta saker. Man kanske inte ens bryr sig om att jobba på distans för att hjälpa några trista amerikaner när det finns andra roligare alternativ i närområdet.

  Jag läste för några år sedan om IT-utvecklare i Kenya som var tekniskt duktiga men dessvärre så fattiga att de inte hade råd att själva ha de datorprylar de utvecklade program för. Snart har de råd. Man kan undra hur en afrikansk IT-kultur (eller IT-kulturer, Afrika är stort) kommer att se ut? Det kanske inte blir en kopia av den amerikanska, utan något helt eget. Och då kan jänkarna sitta i sitt “gated community” och undra vad som hände.

Comments are closed.