Politik

Tianhe-I, kan USA återta ledningen från Kina på superdatorområdet?

Kinas Tianhe-I.

Klicka på bilden.

När Kinas superdator Tianhe-1 nyligen slog ut ett antal supersnabba amerikanska superdatorer för att ta guldmedaljen bland världens alla superdatorer så kunde de flesta datorintresserade höra klockorna klämta för supermakten USA.

Det här är visar att Kina nu har nått teknologisk paritet med USA på superdatorområdet, vilket betyder att man nu kan utföra de avancerade simuleringar som USA länge har använt för att befästa sin ställning inom den avancerade fysiken, bioteknologin, meteorologin, datorgrafiken, medicinen, vapenforskningen och inte minst på massavlyssningsområdet.

Don Clark skriver i Wall Street Journal om hur den amerikanska regeringen nu hoppas kunna återta ledningen från Kina på det här vitala området: China Supercomputer Vexes U.S. – WSJ.com

China’s installation of the world’s fastest supercomputer is galvanizing efforts by U.S. government agencies and companies to restore American leadership in the technology, a key tool in such fields as climate research, product design and weapons development. …

 

Länkar: TOP500 Supercomputing Sites

[tags] Superdatorer, Tianhe I, Supercomputers China, TOP500 Supercomputing Sites, Kina USA superdatorer, Superdatorer Kina[/tags]

3 thoughts on “Tianhe-I, kan USA återta ledningen från Kina på superdatorområdet?

 1. Kerstin

  Oj då, har Gud ingripit och sett till att elsystemet fungerar, eller är det någon världslig makt som gjort det, eller handlar det bara om tur?

  Med det elnätet jag sett tidigare, föreföll systemet inte så vidare stabilt. :-).

 2. Kerstin

  Inte för att jag anser att Kinas politiska system är bra (för att uttrycka det mycket milt) men de har ju fördelen att kunna satsa målmedvetet och långsiktigt, sådant som det privata kapitalet sällan anser mödan värt. Det ska ju ha utdelning nu, helst redan igår.

  Vad var det han sade Rausing? “Idag hade vi inte kunnat utveckla tetrapaken eftersom vinsterna ska komma så snabbt”.

  Det säger en del om hur lyckad den fanatiskt antistatliga privatiseringshysterin är. Den kommer just, och det har jag sagt länge, att leda Väst neråt och neråt och lämna över till Asiens olika länder.

  Hur är det idag med elsystemet over there förresten :-).

  1. Lennart

   Kerstin: Kina har stora fördelar över USA och dom är intressant nog mycket kulturellt baserade. Till skillnad från USA satsar Kina t.ex. traditionellt på utbildning och precis som du säger så kan man dessutom satsa långsiktigt.

   Elsystemet här i Kalifornien fungerar bättre nu än tidigare. Vi har inte haft elavbrott på länge nu.

Comments are closed.