Politik

Säpos Anders Danielsson om att CIA kan ha inflitrerat Säpo

Säpo tränar mot Finland.

Vi lever i en allt underligare värld. När jag för ett år sen ungefär läste i Aftonbladet om den amerikanska övervakningen av svenska medborgare från ambassaden i Stockholm så undrade jag så smått om regeringen skulle vidta några åtgärder. Inte bara struntade man i att göra någonting, man säger idag att man inte kände till någonting om att världens enda supermakt under många år har bedrivit underrättelseverksamhet mot svenska medborgare. Något som jag här borta i Silicon Valley alltså kände till.

Men det slutar inte här. SVT citerar Säpochefen, som inte heller läser Aftonbladet, såhär: Säpo-chefen: Enskilda kan ha samarbetat – rapport | svt.se

-Självklart har inte Säkerhetspolisen gett något som helst tillstånd eller lov eller godkännande att en främmande stat skulle bedriva verksamhet i Sverige som inte är förenlig med svensk lagstiftning, säger Anders Danielsson till Ekot i Sveriges Radio. Lika kategorisk var han i Aktuellt i går. -Vi hade ingen vetskap om att det skulle ha bedrivits brottslig verksamhet från den amerikanska ambassaden, sade Danielsson till Aktuellt.

Läs det här noggrant, för vad Anders Danielsson säger är att CIA kan ha infiltrerat Säpo och fått Säpopersonal att å CIA:s vägnar övervaka på svenska medborgare.

Förr i tiden kallades det här för spioneri och det fick man som regel flera års fängelse för. Men idag heter det inte så längre utan man använder mer diskreta termer som uppgiftsinsamling eller övervakning.

 

Länkar: DN.se – Nyheter – Toppnyheter,SvD – Senaste nytt, SvD – Startsidan

[tags] Afghanistan, Kriget mot Terrorismen, Pentagon Afghanistan, Obama Afghanistan, USA Afghanistan, Admiral Mullen, Basil Henry Liddell Hart, Charles deGaulle, David Kilcullen, Donald Rumsfeldt, J.F.C. Fuller, Obama, Obama Afghanistan, Paul Wolfowitz, Pentagon, Stanley A. McChrystal, The Accidental Guerrilla,MQ-1 Predator, MQ-9 Reaper, Improvised Explosive Devices, IED, Creech Airforce base, CIA, Säpo, CIA och Säpa, CIA i Sverige, Amerikanska ambassaden[/tags]

3 thoughts on “Säpos Anders Danielsson om att CIA kan ha inflitrerat Säpo

 1. roger

  Tror du säpo-chefen vill sitta i en TV-soffa eller citeras i Aftonbladet om vad man visste/vet och vilka åtgärder man tagit/tar till?
  Om säpo-chefen säger att de inget visste/vet och inget gjort/tänker göra, tror du på dem då?

  Eftersom det ligger i SÄPOs/CIAs natur att inte diskutera sitt samarbete på aftonbladet chat för vem som helst att beskåda får man förmoda att de har mer fakta att fatta beslut på än någon upprörd bloggare.

  Jag tror att vi får mer info från CIA än vad vi ger dem, därför bör vi inte slå näven i bordet och gå med i Warsawapakten. Det gäller att vara lite taktisk.

 2. Thomas Tvivlaren

  Det finns spioner och så finns det spioner. Eftersom Sverige sedan lång tid tillbaka har haft ett bitvist extremt intensivt samarbete med USA så har det periodvis (om inte hela tiden?) funnits en lika intensiv tolerans till USA.

  Vår neutralitet har ju inte varit så neutral för det mesta…

Comments are closed.