Politik

Hur kommer de senaste Wikileaks-avslöjandena att påverka USA?

Julian Assange från Wikileaks

Wilileaks-avslökandena, först om Irakinvasionen och sen om USA:s utrikespolitik är unika i världshistorien. Dom innehåller inga fasansfulla avslöjanden, dom känner vi reda till, om tortyren i Abu Ghuraib, om de hemliga tortyrflygningarna, bl.a. via Sverige, om det blodiga kriget i Irak. Men avslöjandena är ändå viktiga. De ger en bild av USA:s utrikespolitik som inte riktigt stämmer med den bild som många bl.a. i Sverige håller. Inget land blir till världens enda supermakt utan att ha mycket vassa armbågar. USA försöker sprida demokrati när det passar, som t.ex. i Iran och Syrien. Men det gäller de nära allierade Egypten, Jordanien och Saudi Arabien så är USA inte det minsta intresserad av demokrati.

Det här kommer knappast som någon överraskning, men trots det, som Greg Mitchell skriver i den progressiva The Nation, så visar dokumenten klart och tydligt hur USA:s officiella linje inte alls stämmer överens med hur landet agerar bakom kulisserna: BLOGGING THE WIKILEAKS RELEASE: Return Here All Day for Updates | The Nation

The cables show the extent of US spying on its allies and the UN; turning a blind eye to corruption and human rights abuse in “client states”; backroom deals with supposedly neutral countries; lobbying for US corporations; and the measures US diplomats take to advance those who have access to them.

This document release reveals the contradictions between the US’s public persona and what it says behind closed doors and shows that if citizens in a democracy want their governments to reflect their wishes, they should ask to see what?s going on behind the scenes. Every American schoolchild is taught that George Washington the country’s first President could not tell a lie.

 

Länkar:www.wikileaks.org

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,SvD – Senaste nytt, Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl, Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl, Expressen: Nyheter, Helsingborgs Dagblad: Nyheter, VG RSS, VG RSS, NyTeknik – Senaste nytt

[tags]Julian Assange, Julian Assange Wikileaks, US Foreign Policy, Wikileaks, Wikileaks Embassy Cables, Wikileaks Embassy Documents, Wikileaks Guardian, Wikileaks New York Times, World News[/tags]

7 thoughts on “Hur kommer de senaste Wikileaks-avslöjandena att påverka USA?

 1. Johnny

  Det har väl inte framkommit någon information som kan medföra några politiska konsekvenser ännu, eller?

  Informationsläckan som avslöjade klimatbluffen fick ju rätt stora konsekvenser, åtminstone så lades projektet på is och TV slutade visa bilder på isberg som rasade och ledsna isbjörnar på isflak, samt att vi slapp se och höra Al Gore mer.

  Well, vi får hoppas att det framkommer något som resulterar att åtminstone några politiker hamnar i fängelse.

 2. Edward i Orlando

  Lite av teknologins baksmälla.
  Hade en sådan här megaläcka varit möjligt innan e-mail och annan IT kommunikation?
  Hade det ens varit möjligt att samla ihop denna mängd av kommunikationer – och hur mycket hade allt detta papper vägt?
  Tips till USAs diplomater och spioner: använd papper och penna med instruktion att tugga sönder meddelandet och svälja det efter det är läst eller eventuellt spola ned det på toa……. Back to the future.

 3. roger

  Bra eller dåligt, nja, jag vet inte, har inte bestämt mig för vad jag tycker än…
  Tycker att nationer skall få ha förtroliga samtal sinsemellan utan att hela världen nödvändigtsvis får ta del av alla detaljer.
  Å andra sidan är det bra med granskning så att saker och ting inte går över styr, vilket det säkert gjort på sina håll.

  Den långsiktiga konsekvensen blir nog bara att kommunikationen kommer ske på andra sätt, annars business as usual.

  Ang USA förr & nu så var de väl t.ex. inte så framgångsrika i Vietnam… Men visst har de stora problem idag.

  Är väl iofs inget unikt för USA att flytta sina industrier till Kina, det har väl vi i Sverige gjort också. O det är inte det minsta otroligt om du frågar mig, utan fullt logiskt. Kan du tillverka en handske för en hundradel av priset i Kina och du är ett kommersiellt företag, ja, då flyttar du produktion dit, alternativet är konkurs. Man hade kanske politiskt kunnat lösa det med tullar och andra hinder fast det är ju inte speciellt utvecklande det heller.

 4. Johnny

  Bra att folket får veta vad deras folkvalda tjänare har för sig på jobbet. De borde övervakas, filmas och avlyssnas dygnet runt i stället för medborgarna.

  På den gamla goda tiden så vann USA krig, efter 5 års totalt krig så var Tyskland och Japan besegrade och demokratiserade. Idag har man ännu inte vunnit och demokratiserat Afghanistan och Irak, regeringen har kört ekonomin totalt i botten, deras kapitalister har flyttat sina industrier till kommunist diktaturen Kina och stärkt deras ekonomi och försvagat sin egen, helt otroligt egentligen.

  Dagens amerikanska politiker verkar misslyckas med allt de tar sig för, krigen, ekonomin, Katrina och BP oil spill, etc. Det amerikanska systemet är korrumperat, det är ett sammarbete mellan politiker och big business (AIPAC, BANKPAC, WARPAC, OILPAC), med andra ord fascism, ett fåtal oligarker som styr och äger nästan allt. 1% äger 40% av tillgångarna och de 60% fattigaste delen av befolkningen äger 1%. Systemet måste antagligen kollapsa helt innan ett nytt och bättre kan skapas.

 5. Christer W

  Roger, lugn, det är bara 200 av ca 250 000 dokument som är publicerade, inte ens en promille.
  Dock ger dessa 200 dokument en ganska solkig bild av det som ska vara US utrikespolitiska elit, snarare tycks den eliten höra hemma i drängkammaren. Dock inte något ont sagt om drängar.

 6. roger

  Jag är förvånad över att det inte kommit fram något smaskigare ur den senaste avslöjningen? Eller?
  Extra extra!! USA bedriver underättelseverksamhet!
  Någon lär ha sagt att “putin är en alfahanne”…
  Nah, jag är lite besviken.

  Vill man vara lite konspiratorisk så kanske det inte är så att Assange gått under jorden för att slippa stå till svars för våldtäktsanklagelser, utan han kanske bokstavligen verkligen är under jorden?

Comments are closed.