Politik

USA: akademiska lärare mäts på hur mycket pengar dom drar in

[print_link]

Texas A & M Åtminstone är man bra på amerikansk fotboll

Akademiska lärare, deras roll har förändrats radikalt de senaste åren, även i Sverige. De ska inte bara undervisa motsträviga studenter, de ska också forska och inte minst, få in forskningspengar från stat och stiftelser.

Men det är inte allt, Stephanie Simon och Stephanie Banchero skriver i en oroväckande artikel i Wall Street Journal om hur amerikanska universitet nu alltmer vill veta precis hur många dollar som varje enskild akademisk lärare bidrar med: Putting a Price on Professors – WSJ.com

A 265-page spreadsheet, released last month by the chancellor of the Texas A&M University system, amounted to a profit-and-loss statement for each faculty member, weighing annual salary against students taught, tuition generated, and research grants obtained.

 

Länkar:

[tags] Amerikanska Universitet, Texas A&M University [/tags]

5 thoughts on “USA: akademiska lärare mäts på hur mycket pengar dom drar in

 1. Oraklet

  Friskolorna subventioneras inte, de får samma summa per elev som de kommunala skolorna. Däremot så är de kommunala skolorna oftare trögrörliga och ineffektiva, och klarar inte omställningen med konkurrans – visst har de inledningsvis haft en tuff situation där en friskola kanske suger upp elever från ett par skolor, och de skolorna tappar sina skolpengar samtidigt som deras utgifter inte går å minska på direkten – men nu har de haft ganska många år på sig att anpassa sig.

 2. Lennart

  Hellge: Intressant att få veta hur mycket friskolorna subventioneras. Är det samma summa i alla kommuner eller har varje kommun olika belopp?

  Och belöningssystem för lärare, har det konkretiseras?

 3. hellge

  En av världens mest avreglerade skola är den svenska. Hur kunde det bli så? Men att det är andra huvudmän än kommunerna betyder inte att skolan är privat. Den är fortfarande skattefinanserad.

  Vår lilla friskola får 73.000 för varje elev som börjar. Det kommer inte dröja länge förän vi kommer att se något slags belöningssystem för de lärare som får elever att börja.

  Igår fick vi en ny elev till vår gymnasieskola. Han är skilnaden mellan minusresultat och plus.

Comments are closed.