Politik

WikiLeaks, politisk rättegång i USA mot Julian Assange?

Död eller levande, USA:s fiende nummer ett.

Om USA, som nu verkar troligt, kommer att begära Julian Assange utlämnad från England eller Sverige så kommer han att anklagas enligt 1917 års spionlagstiftning, en lag som användes för att fängsla hela 900 människor för motstånd mot Första Världskriget.

Mellan 1919 och 1929 arresterades ytterligare 1500 amerikaner.

Hur långt fängelsestraff skulle Assange få? Det är givetvis svårt att säga men, i princip kan han få livstid, 10 år för varje dokument som WikiLeaks har publicerat. Mer troligt är ett straff på mellan 20 och 30 år. Om Assange hade varit verksam i USA hade han kunnat dömas till döden men det är inte lika troligt eftersom han inte är amerikansk medborgare och inte heller har varit verksam i själva USA.

Säkert är att rättegången kommer att vara i flera år och det är inte omöjligt att Assange frikänns, domstolarna här i USA är trots allt fristående.

Kalifornien-senatorn Dianne Feinstein skriver i Wall Street Journal om hur hon anser att USA bör straffa Julian Assange som spion: Dianne Feinstein: Prosecute Assange Under the Espionage Act – WSJ.com

The law Mr. Assange continues to violate is the Espionage Act of 1917. That law makes it a felony for an unauthorized person to possess or transmit “information relating to the national defense which information the possessor has reason to believe could be used to the injury of the United States or to the advantage of any foreign nation.”

 

Axplock från den nordiska pressen:

DN.se – Nyheter – Toppnyheter,DN.se – Nyheter – Toppnyheter, SvD – Senaste nytt, Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl, Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl, Expressen: Nyheter, VG RSS, VG RSS, NyTeknik – Senaste nytt, ITavisen.no, ITavisen.no

[tags] Julian Assange , Julian Assange Blog , Julian Assange Diary , Julian Assange Wikileaks , Wikileaks , World News,, [/tags]

2 thoughts on “WikiLeaks, politisk rättegång i USA mot Julian Assange?

 1. Kerstin

  Klart att man i USA:s ledarskikt är medvetna om att man inte blir populära runtom i världen, men av vad Gates sade att döma, så skiter man i den saken. Man är så säker på att hela världen är så rädd för USA så den vågar inte annat än acceptera allt USA gör.

 2. Nadia

  Visst blir man fundersam med nedan med tanke på hur USA och dess allierade regimer har agerat för att tysta och förhindra sanningen.

  “http://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2010/12/152465.htm
  Press Statement
  Philip J. Crowley
  Assistant Secretary, Bureau of Public Affairs
  Washington, DC
  December 7, 2010
  The United States is pleased to announce that it will host UNESCO’s World Press Freedom Day event in 2011, from May 1 – May 3 in Washington, D.C. UNESCO is the only UN agency with the mandate to promote freedom of expression and its corollary, freedom of the press.

  The theme for next year’s commemoration will be 21st Century Media: New Frontiers, New Barriers. The United States places technology and innovation at the forefront of its diplomatic and development efforts.

  New media has empowered citizens around the world to report on their circumstances, express opinions on world events, and exchange information in environments sometimes hostile to such exercises of individuals’ right to freedom of expression. At the same time, we are concerned about the determination of some governments to censor and silence individuals, and to restrict the free flow of information. We mark events such as World Press Freedom Day in the context of our enduring commitment to support and expand press freedom and the free flow of information in this digital age.”

Comments are closed.