Politik

Google Body Browser med Google Health stärker Health 2.0-rörelsen. Sjukvården moderniseras


[print_link]

IT industrins verkliga potential kan mycket komma att visa sig inom sjukvården. Visst, en iPhone och iPad är kul att ha, men förändrar de verkligen livet på något meningsfullt sätt?

Men historiska förändringar är just vad Google Health och Microsoft HealthVault handlar om.

Health 2.0-rörelsens centrala tes är att vi alla är ansvariga för vår egen hälsa. Inte bara det, den säger också att vi faktiskt kan lära oss en massa om vår egen situation, om våra egna krämpor. En växande del av befolkningen har idag högre akademiska betyg och har inga som helst problem med att sätta sig in i sina egna krämpor och hur man lever ett sunt liv.

Health 2.0-rörelsen gör det möjligt för personer med olika kroniska sjukdomar att jämföra behandlingar och lära av varandra. Den säger också att alla patienter har rätt till en kopia av sina egna sjukjournaler. Något som alltså är möjligt tack vare Google Health och Microsoft HealthVault.

 

US. Department of Health and Human Services, California Department of Public Health, California Department of Healthcare Services

Axplock från den nordiska pressen:

Debatt – Senaste från debatt,Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl, svt.se – SVT Opinion

[tags]Health Care Bill, Sjukvård i USA, Sjukförsäkring i USA, Amerikanska sjukhus, Sjukhus i USA, Mayo Clinic,Massachusetts General Hospital, Johns Hopkins Hospital,Kaiser Permanente, Cleveland Clinic, Stanford Bio-X, Stanford, Hospital, Health 2.0, 23 and Me[/tags]

2 thoughts on “Google Body Browser med Google Health stärker Health 2.0-rörelsen. Sjukvården moderniseras

  1. Lennart

    Peter: Det är ofta så att visionerna styr inom teknologin. Visst, det kan låta litet som science fiction men det blir förvånansvärt ofta verklighet snabbare än man tror. Health 2.0-rörelsen verkar inte ha slagit rot i Sverige i samma utsträckning som i USA, där den redan har hunnit bli så stor att man nu kör sina egna kongresser. Har inte sett filmen men ska kolla, tack för tipset!

  2. Peter Andersson

    Detta är förstås mycket intressant och jag förstår potentialen i det hela, även om det är lite väl mycket vibbar a la den överdrivan positive thinking rörelse som vill tro att man kan tänka sig frisk från allt från fotsvamp till cancer.

    Den potentiella baksidan finns för övrigt redan extremt väl skildrad i en av nittiotalets bästa filmer – Gattaca – har du sett den?

    Trailer: http://www.imdb.com/video/screenplay/vi3304260377/

Comments are closed.