Politik

Wall Street och FRA, gigantiska datorsystem analyserar världen

Allteftersom alltmer data lagras digitalt och inte som tidigare i pappersarkiv, så vänds världen helt upp och ner. Ingenting förblir som det var. Det här är en historisk utveckling som kommer att förändra alla våra liv på ett synnerligen fundamentalt sätt. Om utvecklingen är positiv eller negativ är något som framtiden för utvisa.

Vi har redan sett smärre exempel på hur omskakande utvecklingen verkligen är. Alla Svenskar får idag t.ex. finna sig att bli avlyssnade av FRA in på bara skinnet. Det är något som aldrig var möjligt ens i de mest brutala diktaturerna, eftersom dom alla var baserade på pappersarkiv som krävde arméer av tjallare och arkivsiter. Idag behöver FRA inte mer än ett par tusen pers.

WikiLeaks-affären är en annan aspekt av det nya Data-samhället. Politiska dissidenter kan med hjälp av pyttesmå USB-diskar smuggla ut information som är djupt graverande och som sen blixtsnabbt kan spridas världen runt.

Men det finns också positiva aspekter av datasamhället. Sjukhus kan rädda liv genom att analysera miljoner människor och vaska fram högriskgrupper för olika sjukdomar.

Graham Bowley skriver i New York Times om hur Wall Street bygger allt mer avancerade datasystem som analyserar nyheter för att bedöma hur dom påverkar börserna världen över: Wall St. Computers Read and Trade on the News – NYTimes.com

Math-loving traders are using powerful computers to speed-read news reports, editorials, company Web sites, blog posts and even Twitter messages — and then letting the machines decide what it all means for the markets. The development goes far beyond standard digital fare like most-read and e-mailed lists. In some cases, the computers are actually parsing writers’ words, sentence structure, even the odd emoticon. A wink and a smile — 😉 — for instance, just might mean things are looking up for the markets.

 

Länkar:New York Stock Exchange

[tags] Wall Street, high-frequency trading, ehandel, datorer på Wall Street, Economic Crisis, Economy, Goldman Sachs, Hedge Funds, High-Frequency Trading, Wall Street, Business News, USA-ekonomin, Aktiemarknaden, Värdeepapper, USA-börsen, börsen, USA-siffror, Wall Street och FRA[/tags]

One thought on “Wall Street och FRA, gigantiska datorsystem analyserar världen

  1. Marcin

    Det är lite intressant, om man skaffar sig tillräckligt många idoler på nätet så kan man med hjälp av dem påverka informationen och därmed indirekt även det ekonomiska spelet.

    Frågan är om man kommer kunna leva ett liv utanför spårsystemet?
    Vår vän av ordning Beatrice den omtänksamma talar om att införa identifikationskrav vid köp av kontantkort för mobiltelefoner, och bankerna kommer inom snar framtid tvinga oss att övergå till elektronisk valuta.
    KAN MAN LÄSA MINA TANKAR?

Comments are closed.