Politik

2011, kan palestinierna förklara självständighet efter Obamas historiska misslyckande?

Vad som har fått diskussionen om USA:s fall från platsen som världens enda supermakt att ta fart handlar det senaste året handlar ett antal faktorer, Wall Street-kraschen som har orsakat enormt lidande världen över, USA:s ovilja att ta tag i sitt enorma budgetunderskott och president Obamas spektakulära misslyckande i vad han själv förklarade skulle vara hans främsta utrikespolitiska initiativ, fred i Mellanöstern.

En stormakt måste hålla sitt eget hus i ordning och samtidigt presentera lösningar för resten av världen. USA som inspirationskälla måste handla om mer än Hollywoodfilmer, vagt tal om “frihet” och “demokrati” och Kalle Anka på Julafton.

Så när det det nu visar sig att supermakten USA inte ens kan få sin pyttelilla allierade Israel att stoppa sina illegala bosättningar på Västbanken, ja då klämtar klockorna inte bara för Palestina utan lika mycket för stormakten USA.

Mark Landler skriver i New York Times om president Obamas historiska misslyckande: U.S. Ends Effort to Sway Israel on a Settlement Freeze – NYTimes.com

After three weeks of fruitless haggling with the Israeli government, the Obama administration has given up its effort to persuade Prime Minister Benjamin Netanyahu to freeze construction of Jewish settlements for 90 days, a senior administration official said Tuesday. The decision leaves Middle East peace talks in flux, with the Palestinians refusing to resume direct negotiations absent a moratorium, and the United States struggling to find another formula to bring them back to the table. It is another setback in what has proven to be a star-crossed campaign by President Obama.

Den stora busen i dramat är dock inte president Obama utan EU som har överlåtit “fredsarbetet” till den minst neutrala stater man kan tänka sig, nämligen president Obamas USA, istället för att själva aktivt blanda sig i fredsinitiativet.

Ethan Bronner skriver i New York Times om de kraftigt utökade bosättningarna efter kollapsen av Obamas fredsförsök, som alla byggs utan några protester från EU eller Obamas USA: After Freeze, Settlement Building Booms in Israel – NYTimes.com

In the three months since Israel ended its settlement construction freeze in the West Bank, causing the Palestinians to withdraw from peace talks, a settlement building boom has begun, especially in more remote communities that are least likely to be part of Israel after any two-state peace deal. This means that if negotiations ever get back on track, there will be thousands more Israeli settlers who will have to relocate into Israel, posing new dilemmas on how to accommodate them while creating a Palestinian state on the land where many of them are living now. In addition to West Bank settlement-building, construction for predominantly Jewish housing in East Jerusalem, where the Palestinians hope to make their future capital, has been growing rapidly after a break of half a year, with hundreds of units approved and thousands more planned.

Karl Vick och Ein Arik i Time, har en intressant artikel om hur den israeliska Apartheidpolitiken gör fred allt svårare: How Israel

But the Wall has done more than keep out suicide bombers. No less important, it has created a separation of the mind. Israelis say they simply think much less about Palestinians. And a generation of Palestinians is coming of age without even knowing what Israelis look like, much less the land both sides claim as their own. The absence of familiarity, names, basic knowing ” the absence of the foundations of empathy ” does not bode well for the chances of the two peoples one day living as neighbors in peace.

Ju mer palestiniern trängs samman på allt mindre områden, desto svårare kommer det att bli för dom att klamra sig kvar och desto enklare kommer det en dag att bli att driva bort dom i en ny gigantisk Exodus.

Tom Segev skriver i Newsweek om hur palestinierna på Västbanken nu arbetar för att själva kunna förklara sin egen självständighet: Salam Fayyad: Palestine’s P.M. on Building a State – Newsweek

 

[tags] Israel, Västbanken, Palestina, Gaza, Benjamin Netanyahu, Budrus , Israeli-Palestinian Conflict , Nonviolence , Palestine , West Bank , World News, Salam Fayyad, Mahmoud Abbas, Palestinamuren, Israelmuren, Israels barriär på Västbanken, Avigdor Lieberman, Tzipi Livni , Obama Mellanöstern, Fred Mellanöstern,, [/tags]

One thought on “2011, kan palestinierna förklara självständighet efter Obamas historiska misslyckande?

 1. Johnny

  Brasilien, Argetina, Uruguay, Bolivia och Ecuador har erkänt Palestina som självständig stat inom 1967 års stilleståndslinjer. Vet inte vad det får för betydelse. Någon?

  “Det är helt verklighetsfrämmande att tro att dom av alla människor på hela jorden inte skulle komma att bli globaliserade.”

  Vad betyder globaliserad egentligen? Att man inser att jorden är rund och att det bor folk i andra länder med olika etnicitet, språk, religion, kultur och traditioner? Att man kan resa och idka handel mellan länder? Det har vi gjort i 1000 år. Betyder det att alla skall tala engelska, att alla länder skall ha samma lagstiftning, regering, valuta, löner, religion, kultur? I så fall lär det dröja ett bra tag till.

  Det främsta som hänt är att den globala kommunikationen blivit billigare och snabbare med internet, samt att produktionen flyttar till låglöneländer, en process som svensk industri varit delaktig i sedan 1960-talet.

  Vad är egentligen globalisering?

Comments are closed.