Politik

Obama tappar greppet om Afghanistan. USA som det nya Sparta

När historikerna en gång tar sig an uppgiften att sätta in Barack Obama bland andra amerikanska presidenter så blir det knappast som banbrytare, nyskapare eller omdanare utan betydligt mer troligt, som en av USA:s mindre presidenter, en motvillig men ändå förvaltare av president George W Bushs politik.

President Obamas stora misstag, hans dundertabbe, var att eskalera i Afghanistan och sen imitera Bush med en s.k. “surge” som skulle vinna kriget och tillåta en ärofylld amerikansk reträttlagom till nästa amerikanska presidentval.

Men som Yaroslav Trofimov skriver i Wall Street Journal, så finns det inga som helst tecken på att Obamas offensiv har varit framgångsrik, snarare tvärt om: U.N. Maps Rate Afghanistan Less Secure – WSJ.com

The Wall Street Journal was able to view two confidential “residual risk accessibility” maps, one compiled by the U.N. at the annual fighting season’s start in March 2010 and another at its tail end in October. The maps, used by U.N. personnel to gauge the dangers of travel and running programs, divide the country’s districts into four categories: very high risk, high risk, medium risk and low risk. In the October map, just as in March’s, virtually all of southern Afghanistan – the focus of the coalition’s military offensives – remained painted the red of “very high risk”, with no noted security improvements. At the same time, the green belt of “low risk” districts in northern, central and western Afghanistan shriveled considerably.

 

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,Dagen.se – Stora nyheter, ITavisen.no

Afghanistan, Pakistan, Pentagon, CENTCOM, General Stanley A. McChrystal Obamas tal på West Point

[tags]Afghanistan, Kriget mot Terrorismen, Pentagon Afghanistan, Obama Afghanistan, USA Afghanistan, Admiral Mullen, David Kilcullen, Donald Rumsfeldt, J.F.C. Fuller, Obama, Obama Afghanistan, Paul Wolfowitz, Pentagon, Stanley A. McChrystal, The Accidental Guerrilla[/tags]