Politik

Koryolink, kommer mobiltelefonerna att öppna Nordkorea?

Prylsamhället går inte att stoppa, inte ens för det totalitära Kim-dynastin i Nordkorea som nu håller på att införa Koryolink, sitt eget mobilnät i landet.

Koryolink är byggt av ett konsortium mellan Nord Korea och ten Egyptiska Orascom Telecom som äger tre fjärdedelar av samriskföretaget.

Sharon LaFraniere skriver i New York Times om Koryolink:Visitors See North Korea Still Stunted by Its Isolation – NYTimes.com

Signs of that relative good fortune were evident on Pyongyang’s streets. Some pedestrians chatted on cellphones, something unknown just two years ago. Koryolink, a cellphone network controlled by an Egyptian firm, has 310,000 North Korean subscribers. North Koreans can call only one another, but the network is expanding fast. Residents report more cars and traffic lights than three years ago, although traffic remains sparse.

Koryolink är utomordentligt viktigt eftersom det visar att Kim-dynastin i Nordkorea inte anser sig kunna överleva om den inte ger folket tillgång till moderna elektroniska prylar.

 

Axplock från den nordiska pressen:

Sydsvenskan – Nyhetsdygnet,Expressen: Nyheter

[tags]Koryolink, Mobitelefoner i Nordkorea, Nordkorea, North Korea[/tags]

5 thoughts on “Koryolink, kommer mobiltelefonerna att öppna Nordkorea?

 1. Bossebus

  Björn:

  Håller fullkomligt med. Jag jobbade i S-Korea i ett par omgångar på 80-talet då landet var en fullfjädrad militärdiktatur.
  Man blir inte en demokrati på 20 år.

  Man förblir inte heller en demokrati per automatik,se “utvecklingen” i USA eller Sverige.

 2. Björn Nilsson

  Jag hade kontakter med Korea när det ännu inte var “sunt” och demokratiskt, och det var ett tillstånd som inte var något problem för jänkarna. Att det finns en hel del motvilja mot amerikanerna i södra Korea är ingen hemlighet, och det hänger samman bland annat med hur de backade upp diverse civila och militära diktatorer. Att det blivit bättre i många avseenden i Sydkorea (om man nu inte är fabriksarbetare som vill kämpa för några rättigheter) är inte USA:s förtjänst, det är den demokratiska oppositionen som kunde utnyttja att den gamla diktaturen gjorde “misstaget” att ansöka och få Olympiska spelen. Och det finns ingen “oberäknelig diktatur med kärnvapen”, i alla fall inte för den som försöker sätta sig in i hur olika regimer tänker. Gäller för övrigt kärnvapenmakter som USA och Israel också, trots att deras politik ibland verkar rent rubbad. Skall koreanerna lösa sina interna problem måste jänkarna ut.

 3. roger

  Björn: Alla sydkoreaner har redan mobiltelefon, så vadå? Sydkorea är ett sunt demokratiskt land med religionsfrihet och världens 13:e största ekonomi. Tror du inte de känner till amerikanernas närvaro?
  “-Jänkarna ta sin skit och dra?” Det demokratiska Sydkorea ser hur “deras egna” svälter pga en idiotregim i norr, en kommunistregim vilke de vore belägrade av om de inte vore för “jänkarna”, SK ser sig inte som belägrade utan som beskyddade, de kan tack vare USA investera i sitt land och folk istället för att kapprusta med NK. Det har gått bra för SK och de vet varför och det borde till och med en kommunist som du fatta.

  Klart att de drömmer om att en gång återförenas och om de gör det som en sund demokrati utgör de inget hot för något USA, Japan eller Kina. Demokratier angriper inte andra demokratier. Men du tror alltså att Japan, Kina & USA (och övriga världen?)föredrar en oberäknelig diktatur med kärnvapen?

 4. Björn Nilsson

  Jag fick tanken att vända på resonemanget här: vad händer i Sydkorea när alla sydkoreaner bär omkring på en mobiltelefon? Kan det inte tänkas ske något där också, exempelvis om alla börjar ringa till varandra och undra om inte de där jänkarna snart skall ta sin skit och dra? De har ju varit i landet sedan 1945 – över 65 år! – och ibland burit sig väldigt illa åt. När allt kommer omkring så finns det ju inte bara underliga koreaner i norra delen av landet, det finns underliga koreaner i söder också, och de kanske inte gillar att ha sitt land som en evig potentiell stridsskådeplats för att det passar i USA:s planer?

  Jag misstänker att även Japan och Kina inte vill ha ett enat, industriellt superstarkt och nationalistiskt Korea med egen vilja, så återföreningen lär dröja om inte koreanerna agerar på egen hand.

 5. roger

  Hoppas verkligen att detta kan utgöra en öppning som ni skriver. Finns dock inte risken med detta nät att det egentligen inte är något annat än ett övervakningsnät? Nu kan de ju helt plötsligt höra vad alla säger!
  Jag tror iofs också att det är en uppluckring på gång. Gubben kolar väl snart och grabben som tar över har vad jag förstår sett NK och världen från andra sidan ett tag.

Comments are closed.