Politik

Obamas dilemma, USA verkligen ut ur Irak 2011?

Det har alltid varit underförstått att trots att president Obama högtidligt har lovat att USA kommer att dra tillbaks sina trupper från Irak i slutet av nästa år så kommer Irak när det kom till kritan att be de kvarvarande amerikanska trupperna, ungefär 50 000 man, att stanna som “tränare”.

USA skulle på det sätter trots allt få ett antal permanenta baser i Irak, George Bushs Irak-invasion skulle inte ha varit förgäves och USA skulle kunna sätta press på Iran och förhindra att Irak och Iran närmar sig varandra.

Men nu som Sam Dagher skriver i Wall Street Journal, så vill Iraks premiärminister Nouri al-Maliki definitivt att USA lämnar landet i slutet av nästa år: Iraqi Prime Minister Says U.S. Forces Must Leave On Time – WSJ.com

BAGHDAD—Prime Minister Nouri al-Maliki ruled out the presence of any U.S. troops in Iraq after the end of 2011, saying his new government and the country’s security forces were capable of confronting any remaining threats to Iraq’s security, sovereignty and unity.

 

Länkar:Centcom

[tags] Irak, USA i Irak, Amerikanska trupper i Irak, US invasion of Iraq[/tags]

3 thoughts on “Obamas dilemma, USA verkligen ut ur Irak 2011?

 1. Per. A

  Förutsätter inte ekonomiska påtryckningar att man faktiskt har en hjälpligt stark ekonomi att sätta bakom hoten?

  Sedan finns det nog andra potentiella långivare som kan tänka sig att komma på god fot med staten som bedöms ha världens näst största oljetillgångar.

  USA har inte en bra förhandlingsposition visavi Irak, och det är inte mycket man kan göra för att bromsa ett eventuellt irakiskt närmande till Iran. Hoppsan.

 2. Per. A

  Kan Obama sätta så mycket press på Maliki?

  Vilka verktyg för att sätta press har han och USA tillgängliga? Tillgång till amerikanska vapen möjligtvis, men då man medvetet byggt upp de nuvarande irakiska säkerhetsstyrkorna som tämligen low-tech, så är det hotet inte helt verkningsfullt.
  Man kan ju knappast försöka med FN-sanktioner mot Irak igen…

  1. Lennart

   Per: Det skulle nog mest vara ekonomisk påtryckning, en fråga om tillgång till amerikanska lån och teknologi. Obama har gjort klart att han vill ut ur Irak men “ut” betyder inte alltid just ut till 100%. Så vi får se.

   Malikis klara uttalande har tagit den amerikanska regeringen med rätt stor förvåning, det prydde Wall Street Journals förstasida nu på morgonen. Man hade väntat sig att bli ombedda att behålla en viss truppstyrka och speciellt då flygförband i Irak som motvikt mot Iran.

   Jag kan föreställa mig att USA:s Irak-ambassadör James F. Jeffrey som basar för världens största ambassad, säger till Maliki att ok, om du vill att vi ska dra oss tillbaks så gör vi givetvis det, men då kommer det att bli svårt för er att få tillgång till amerikansk teknologi och amerikanska lån.

Comments are closed.