Politik

Bloggskolan: svenska webbhotell och tröga bloggar

[print_link]

Du startar en blogg, den går bra, den växer, och växer och växer och livet leker, tills du plötsligt upptäcker att ju mer den växer desto trögare går den, och trögare och trögare. Vad är det som är på gång?

När man läser webbhotellens annonser så talas det om hur mycket diskutrymme man får och hur många megabytes i bandvidd per månad, ibland står det “obegränsad bandvidd” och priserna är förvånansvärt låga.

Hur kan det vara möjligt? Tänk själv efter. För att starta ett webbhotell måste du ha eller hyra in dig på en s.k. server farm, säg minst 100 servrar. Men servrar kostar pengar, och till det kommer en rejäl Internetuppkoppling, backup, lokaler, en rejäl elräkning, personal och 24*7 service.

För att allt ska gå ihop så letar du efter kunder som kör små till medelstora bloggar eller företagssajter som du effektivt kan köra flera av på samma server. Det kallas multitenancy och Web hosting och är ett mycket effektivt sätt att utnyttja de resurser du har.

De flesta webbhotell, inklusive mitt eget, sköter det här mycket bra och effektivt. Man får valuta för pengarna och som bloggare kan man nå en bred publik.

Men om en blogg blir jättepopulär och får tusentals eller tiotusentals läsare så kan de begränsade resurser som ett vanligt webbhotellet kan erbjuda varje kund genom web hosting omöjligt räcka.

För en server består av mer än disk och nätverkskort. Den består också av minne och CPU, dvs processor, och om tiotusen läsare försöker läsa din blogg varje dag så räcker de små begränsade server-resurserna som webbhotellet kan anslå till varje blogg helt enkelt inte.

Om du vill växa så är nästa steg att hyra in dig på ett webbhotell som erbjuder s.k. Virtual Private Server. Du får m.a.o. din egen virtuella server med egen CPU och eget RAM. T.ex. en Intel Xeon 2.0Ghz Quadcore server med 1024MB minne, plus disk och allt det andra.

 

Wikipedian om bloggar

[tags]Bloggar, Bloggteknologi, Bloggosfären, Bloggar i USA, Amerikanska bloggar, Bogs, United States blogs, Twitter, Mikrobloggar, Bloggy.se,Instagram, Posterous, Tumblr,Soup.io, Noovo , Bloggskolan, Webbhotell, Svenska Bloggar, Virtual Private Server, [/tags]

8 thoughts on “Bloggskolan: svenska webbhotell och tröga bloggar

 1. Lennart

  Bosse: Tack för insiktsfull kommentar, kände inte till Modezine.se. Jag tog bort länkarna till mina Bambuser-videon och det kan ha hjälpt men jag vet inte. Problemet rör sig kring antalet PHP-trådar och precis vad som skapar en PHP-tråd står inte klart beskrivet någonstans vad jag kan se.

  Jinge: Jag blev också förvånad över att din database är tio ggr större än min. Det kan finnas olika förklaringar. En är att du kanske inte har optimiserat din DB, det finns en plugin för det och den andra att du kanske inte har tagit bort autosparet som gör att varje inlägg spars i flera versioner och kan göra databasen gigantisk.

 2. Bosse

  Jinge: Själva innehållet på bloggen betyder självklart också mycket för laddningstiden. Lennart har betydligt mer “tungt material” (läs inbäddade filmer) på sin blogg än vad du har på din.

 3. Jinge

  http://bilderblogg.se/b/9stat.jpg

  Länken försvann: Den bilden visar att Webwait.com behövde 4.85 sekunder för att ladda Usabloggen i genomsnitt vid 100 försök. Min blogg tog 2.69 vid samma antal laddningar. Lite tillspetsat kan man säga att min blogg laddar nästan dubbelt så snabbt. Vad wp-super-cache skulle göra vet jag inte, men jag tror att det skulle bli ytterligare en sekund snabbare.

 4. Jinge

  Jag vet inte hur relevant ditt resonemang är. Bilden visar statistiken klockan 17.28 på nyårsafton och där framgår det klart och tydligt vilken blogg som svarar snabbast. Då är att märka att jag -inte- har någon plugin för cache installerad.

  Sedan låter din databasstorlek lite underlig. Visst, jag kanske både skriver längre, och har framförallt fler kommentarer, men jag tycker ändå att det verkar som om du tappat en siffra på slutet. Grafen visar ändå att min blogg förefaller svara nästan dubbelt så snabbt som din, men det kan bero på serverbytet. Det skulle vara kul att se hur snabb den blir med ett cache-tillägg som t.ex. wp-super-cache…

 5. Bosse

  Lennart: En bra beskrivning av ett välkänt problem. Många drömmer om att dra igång en blogg, modesajt eller liknande som de kan tjäna pengar på om den blir riktigt stor och välbesökt. Att dra igång är heller inga problem, kostnaden för att ha en sajt/blogg liggande på ett vanligt webbhotell är närmast försumbar och allt är till att börja med frid och fröjd.

  Sedan infinner sig fas två där antingen inga besökare, eller väldigt få, kommer till sajten och det då blir omöjligt att tjäna pengar på densamma eller också blir sajten en succé och överbelastningen är snart ett faktum. I det senare fallet är det då läge för att hyra just en dedicated server men då blir det plötsligt en helt annan kostnad och kravet på att tjäna pengar på det hela ökar. Det här visar att ingenting är så lätt som det kanske verkar från början.

  Det finns ändå de som lyckas, en kille startade sommaren 2007 prisjämförelsesajten Modezine.se och lyckades balansera det hela så väl att han ett år senare omsatte 300 000 SEK/per månad genom att publicera s.k. affliateannonser för affliateföretag som Zanox och Tradedoubler. Ungefär 100 000 SEK satsade han varje månad på att köpa sponsrade länkar genom Google Adwords. Så de som satsar på rätt grej och framförallt inte är rädda för att just satsa har en viss möjlighet att lyckas.

 6. Johnny

  Önskar er alla ett Gott Nytt År!

  Förhoppningsvis blir ni alla upplysta och uppnår lika bra åsikter som jag själv har, 🙂

 7. Jinge

  Mja, One skulle flytta min blogg till en mindre belastad server idag men det blev inte av. Men jag har Telia bredband (fiber till källaren) och hundra Mbit. För en hyfsat låg slant så får jag oxo fast IP och möjlighet att ha bloggskrället hemma. Men då måste jag nog sätta mig in i Unix/Linux lite bättre, och det är väl åt det hållet det lutar om jag inte blir nöjd med One.

  100 Mbit räcker åt långt många fler användare än vad jag har på bloggen. Och en gammal pese duger gott som server.

Comments are closed.