Politik

USA: politik med dödslistor, dagen efter massakern i Arizona

Dagen efter mordförsöket på den demokratiska kongressledamoten Gabrielle Giffords i Tucson i Arizona så är tidningarna fyllda med reportage om blodbadet och det står klart att USA nu har passerat en historisk gräns: den extrempolitiska tepåserörelsens dödslistor har skördat sina första offer.

Precis som den första Wall Street-kraschen som ledde till den stora depressionen och nazismen så har den senaste Wall Street-krashen, parad med globaliseringen gjort miljoner människor arbetslösa världen över. Men medan unga arbetslösa européer har demonstrerat på gator och torg så sitter amerikanerna hemma i stugorna med sina biblar och sina vapen. För här i USA så demonstrerar man inte. Ja kanske någon enstaka gång under en solig helg i Washington, men inte som i Europa.

Det är därför som urladdningen, när den kommer blir så våldsam.

Den vita amerikanska lägre medelklassen, den som saknar universitetsutbildning och inte längre platsar i det amerikanska kunskapssamhället har radikaliserats och funnit sina talesmän hos Tepåserepublikanerna. Och dessa talesmän, med Sarah Palin i ledningen, har för länge sedan gått över gränsen till vad som är acceptabelt i en demokrati och satt upp klassiska dödslistor på sina fiender, sånt som man kanske väntar sig i det forna Latinamerika, men knappast i dagens USA.

Alex Hannaford skriver i Guardian om Tepåserepublikanernas dödslistor och mordhot: The targeting of Gabrielle Giffords | Alex Hannaford | Comment is free | guardian.co.uk

…, she recounted how she was on Sarah Palin’s hit list. “We have the crosshairs of a gun sight over our district,” she said. “And when people do that, they’ve got to realise there are consequences.” Giffords was referring to a map of the US that Palin had posted on her website. There were a number of gun sights; one was for Giffords. …Giffords’ Republican opponent in the 2 November race for a seat in the House of Representatives was Jesse Kelly. He had held a campaign event in which he invited his supporters to “Get on Target for Victory in November”. He asked them to “Help remove Gabrielle Giffords from office “shoot a fully automatic M15 with Jesse Kelly”.

 

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,SvD – Senaste nytt, Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl, Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl, Expressen: Nyheter, Expressen: Nyheter, Expressen: Nyheter, Helsingborgs Dagblad: Nyheter, Dagbladet.no – nyheter

[tags] Republikanerna, Reoublican Party, Michael Steele, George Bush,Glenn Beck, Tepåserepublikanerna, [/tags]

9 thoughts on “USA: politik med dödslistor, dagen efter massakern i Arizona

 1. roger

  Kanske inte riktigt ämnet även om det snuddar vid det, men faktum är ju att våldsbrotten i USA minskar sedan en tid tillbaka och är på sin lägsta nivå på årtionden.

  Last year turned out to be the safest on record in New York, with the murder rate in the nation’s biggest city falling to its lowest level since the city began gathering comparable data in the early 1960s.

  Surprising: Downtown Los Angeles, where the city posted its lowest crime figures for 50 years

  Crime overall was down about 11 per cent in New York and 12 per cent in Chicago. The number of murders in Dallas fell for a second straight year in 2009 to its lowest mark since 1967.

  The number of murders in Los Angeles dropped by 18 per cent.

  http://www.dailymail.co.uk/news/worldnews/article-1241393/Murder-rate-U-S-drops-lowest-levels-decades.html

  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Burglaries_per_1,000_pop.svg

  http://en.wikipedia.org/wiki/Crime_in_the_United_States

 2. Marcin

  Hur går det med konstitutionen? Börjar folk läsa på om den? Pratar de mer med varandra om den?

 3. Gregor

  Nåja, jag medger att ordet inbördeskrig är för mycket sagt men jag tror allt mer på splittring av USA. Fallande imperier brukar splittras geografiskt.

  Däremot blir det mera skjutandet bland vanligt folk. Tänk på människor som i sina bilar väntar utanför bensinstationer och får veta att det helt enkelt saknas bensin. Hela vardagen kommer att rasa för dessa människor. Då alternativ tar tid att organisera (allmänna kommunikationer, minskat konsumerande, återvinning) men t.ex. hungern genast sätter igång så är det lätt hänt att frustrerade människor börjar skjuta runt omkring sig. Inget tal om överdrift här, nej.

 4. Lennart

  Gregor: Det är på det viset men det kommer knappast att bli något inbördeskrig. Snarare då ökad civil olydnad och ökade politiska motsättningar. Ingen vet idag hur det här kommer att utvecklas, bara att USA nu är på väg mot något mycket otäckt.

 5. Gregor

  Den politiska splittringen har nu blivit så stor att man får gå tillbaks till 1860-talet och den amerikanska inbördeskriget för att se något liknande.

  Om det är på det viset så tror jag på ett riktigt inbördeskrig när peak oil ordentligt sätter sina tänder i USA.

 6. John

  Det hela är en psy-op a la CIA. De har ertappats tusen ggr om i liknande “vansinnesdåd”. Att man sedan publiserar en lista som innehåller böcker som “Djurfarmen” säger mycket, dvs man ska inte vara regimkritisk. Inte ens i en stundande polisstat som USA. “Tea party” ska också ses som en samhällsfara. “New world order” och dess maffia-anhägare är inte problemet, hur de systematiskt lurat den amerikanska befolkningen, spelat ut politiker, beställt justitiemord såväl torpederat och hotat tusentals kritiker. Nej problemet är när människor får upp ögonen för vad som händer, hur centralbankerna som till större delen är privatägda, tjänar en liten bankelit som enligt tusentals avslöjanden arbetar för att etablera en global teknokratisk (fascistisk) superstat. Allt i namn av en massa hot som de själva sett till att etablera. Terrorism, miljöhot, pandemihot. You name it, hälften är iscensatt av underrätelsetjänster som tjänar samma svarta aristokrati, den andra hälften är överdrifter & påhitt i massmedia (global warming är ett bra exempel på det senare, som egentligen bara syftar till att opinionsbilda för “carbon emissions trading” och avskaffandet av nationell såväl individuell suveränitet).

  New world order är en verklighet. Dess anhängare tror att de kämpar för ljus och upplysning. Vilken lögn! Miljoner människor vet idag om “mk ultra”, “project paperclip”, “bohemian grove”, “bilderbergers”, “skull & bones”, hur ECB är immuna mot åtal i Europa och står över nationell lagstiftning, “climategate” etc. Och allmänheten är trött på hur man ljuger, manipulerar och iscensätter händelser för att driva på en politisk agenda som mer eller mindre är stegvist avskaffande av demokrati till förmån för en global superstat med ockult ideologi och IMF och bakomliggande aristokrati som överhuvud. En form av neofeodalism.

 7. Rollo

  Tröttsamt hur Svenskan och andra tidningar med kvasiintellektuella vänsterjounalister som Karin Henriksson mer eller mindre kan formulera det som att allt är Sarah Palins fel. Föroppningsvis begriper vanligt folk bättre och slutar läsa smörjan.

Comments are closed.