Politik

#Egypt, Demokrati? Revolutionen i Egypten hotar Obamas Krig mot Terrorismen

Vi är alla med i Kriget Mot Terrorismen

Ja det är inte lätt. President Obamas Krig Mot Terrorismen skulle sopa upp det som George Bush inte hann klara av. Krossa El Qaida och Talibanerna i Afghanistan, Pakistan och Jemen, införa regimskifte i Iran och helst också i Syrien. Och sen kommer en otacksam pöbel i Egypten och störtar alla Obamas välformulerade planer i fördärvet. Minns dom inte Obamas glödheta tal i Kairo, inser dom inte att Hosni Mubarak är en av USA:s närmaste allierade i Kriget Mot Terrorismen. Och så beter dom sig som dom gör. Stackars Obama.

Jay Solomon skriver i Wall Street Journal om hur paniken nu sprids i Washington när Kriget Mot Terrorismen hotas i sina grundvalar: Unrest Rattles U.S. Approach in Region – WSJ.com

The threats to American interests come on several fronts. The potential departure of Egyptian President Hosni Mubarak, who heads the most important Arab nation to have made peace with Israel, would likely put the broader Arab-Israeli peace process in new peril.

 

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,
SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl, Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl, Politiken.dk Seneste nyt, Dagen.se – Stora nyheter, Dagen.se – kultur

[tags]Egypt, Egypt Military, Egypt Military Jets, Egypt News, Egypt Protests, Hosni Mubarak, Mohammed ElBaradei, World News, Obama Egypten, Kriget Mot Terrorismen[/tags]

4 thoughts on “#Egypt, Demokrati? Revolutionen i Egypten hotar Obamas Krig mot Terrorismen

 1. San

  Att det ska bli en mardröm för USA känns mest som en önskedröm för europeer med vänstersympatier. Försiktig optimism är väl vad man kan kalla de flesta uttalandena från USA. Förövrigt går det att plocka fram tal av både Bush och Obama där de i praktiken uppmuntrat till den här händelseutvecklingen. (naturligtvis menar jag inte att de ska tackas för den)

 2. Gregor

  Revolutionen i Egypten kan komma att bli en mardröm för president Obama.

  Det kan också bli mardröm för Israel – man har ju baserat sin politik och säkerhet från den södra flanken på en _enda_ dödlig människa (minns att hans föregångare mördades). Det jag menar är att i USA under typ 30 år ändrades presidenter men det blev samma politik gentemot Israel, samma penningströmmar, samma vapenleveranser, samma utbyggnadstakt av bosättningar.

  I Egypten blev det samma person under 30 år. Nu vet vi inte vem som kommer att bestämma i framtiden men det är knappast troligt att denne blir lika inställsam och vänlig gentemot Israel.

  1. Lennart

   Gregor: Den amerikansk-israeliska eran i Mellanöstern är över. Det är precis som vid Berlinmurens fall. USA precis som Ryssland kommer givetvis att ha inflytande i området men inte som idag med marionetter som Mubarak som är beroende av USA. Det kommer istället att bli som med Turkiet. Egypten kommer att börja föra sin egen utrikespolitik. Den kan mycket väl komma att bli pro-amerikansk och pro-israelisk, men den kommer säkert att bli betydligt mer självständig och kritisk till båda länderna.

 3. Bosse

  Obama kommer förmodligen att vara lika handlingsförlamad som vanligt, och det kanske är lika bra det för i annat fall blir det säkert i vanlig ordning fel beslut. Som en bekant till mig uttryckte sig angående Obama:
  “He talk like a man, but he act like a mouse.”
  Ja det är väl inte helt taget ur luften.

Comments are closed.