Politik

Lisvfarlig kombination, USA:s arbetslöshet och handlesunderskott


Klicka på bilden.

Det knakar litet överallt i världens enda supermakt. Landets brottas med två i det närmaste olösbara problem, i alla fall på kort sikt. En reell arbetslöshet på närmare 20% och ett gigantiskt budgetunderskott.

USA har länge levat långt över sina tillgångar och den rent katastrofalt ineffektiva amerikanska sjukvården plus de ofantliga militärutgifterna gör att landet nu närmar sig Niagarafallet i en liten skranglig gummibåt.

Economist har en omslagsartikel om den rent fasansfulla situationen, i alla fall för dom av oss som är bosatta här: The state of the union: The union’s troubled state | The Economist

 

Länkar:www.whitehouse.gov

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Mest lästa

[tags] President Obama, Barack Obama, Vita Huset, Breaking News, Political News, White House, Joe Biden, Obamas Budget, Obama Budget, Amerikansk Politik,USA:s budgetunderskott, [/tags]

6 thoughts on “Lisvfarlig kombination, USA:s arbetslöshet och handlesunderskott

 1. Christer W

  Björn, Danmark hade egen valuta och blev bankrutt. Det var krigen med Tyskland som var huvudorsaken till bankrutten.

 2. Björn Nilsson

  V.g. observera den reservation jag lade in. Nu talar vi om nutid och en förnuftigt skött ekononomi där pengar inte har någon uppbackning i form av guldreserver men används strategiskt riktigt för att säkra full sysselsättning, inte återverkningar av krigskatastrofer (och var inte Argentina uppbundet av IMF och knytning till dollarn vid den tiden? – andra stater var i alla fall knutna till dollarn, och det började bra men slutade illa när dollarn steg och förstörde deras export). USA:s skuld pga Andra världskriget skrämde man barn med, men vart har den tagit vägen? Genom att använda egna pengar behöver man inte ens sätta sig i skuld, men då kommer “investerarna” att klaga, därför att de vet att en stat är en första klassens plundringsobjekt. Staten kan nämligen ta lån från bankvärlden, slösa bort pengarna på exempelvis krig eller att rädda samma banker från konkurs, och sedan skicka notan vidare till folket.

 3. Christer W

  Javisst, Tyskland konkursade 1923 och efter kriget (1945). Argentina gick som sagt var i konkurs 2001 och Ryssland gick i konkurs 1998. Jag tror att nästan alla afrikanska länder har konkursat.
  Det misstag många gör är att de tror och jämställer ett lands konkurs med ett företags, men ett företag likvideras eller köps upp men en stat försöker förhandla sig till en återbetalningsplan.
  Fundera över US gigantiska skuld och hur återbetalningsförmågan ser ut.

 4. Christer W

  Björn, Danmark gick i konkurs 1813 trots egen valuta. Sverige har haft sina “Myntrealisation”, t.ex. 1803 genomfördes den andra myntrealisationen, Sverige var bankrutt. Detta skedde trots att länder hade egna valutor.
  Realiteten är att dollarns fall senaste dagarna kan vara första tecknet på att US är bankrutt

 5. Björn Nilsson

  USA har egen valuta och kan därmed som stat inte gå i konkurs, såvida man inte medvetet driver politiken åt det hållet exempelvis genom att i stället för att skapa egna pengar lånar dem och sedan använder pengarna (som skall betalas tillbaka med ränta) till fullständigt improduktiva saker. Samma gäller för övrigt alla länder som egen valuta (som Sverige), medan enskilda euro-länder inte har den möjligheten. Därav bland annat den grekiska krisen.

Comments are closed.