Politik

Inget modernt elnät för oss tack, vi är amerikaner

Det är inte lätt att förstå sig på amerikanerna. Jag har bott och jobbat litet här och där i världen. I Taiwan, Europa, Brasilien och jag har känt mig hemma överallt. Det enda land som jag aldrig riktigt kan förstå är USA, där jag har bott längst.

När jag läser Felicity Barringers artikel i New York Times om hur människor här i Silicon Valley till varje pris försöker stoppa installationen av digitala elmätare för att dom tror att regeringen kommer att använda dom för att spionera på dom, ja då inser jag återigen att det här är ett folk som jag helt enkelt inte förstår : Smart Meters Draw Fire From Left and Right in California – NYTimes.com

in the San Francisco Bay Area, “Stop Smart Meters” signs and bumper stickers have been multiplying on front lawns and cars. Four protesters have been arrested for blocking trucks seeking to deliver the meters. Since 2006, PG&E has installed more than seven million of the devices, which transmit real-time data on customers’ use of electricity.

But in Santa Cruz County, south of San Jose, the Board of Supervisors recently extended a yearlong moratorium on installations. Officials in Marin County, north of San Francisco,

 

Länkar: State of California

[tags] San Francisco, Kalifornien, Turist i Kaliforninen, Stilla Havet, Hollywood, Silicon Valley, Mojaveöknen, Los Angeles, Sacramento, San Joaquindalen,2010 Elections,Demokrater i Kalifornien, Kamala Harris, Lax i Kalifornien, Elnätet i Kalifornien[/tags]

23 thoughts on “Inget modernt elnät för oss tack, vi är amerikaner

 1. roger

  Christer W, 1000-tack för upplysningen. Avläsning eller avlyssning, det är helt klart två olika nivåer av att övervaka någon. Likaså är det helt olika nivåer av brott de verkar för att förebygga (Ringa narkotikabrott vs Massmord).
  Jag är ok med bägge övervakningarna.

 2. roger

  Christer W: Undrar om Lennart vet om detta?
  Han är ju starkt emot avlyssning vars syfte är att förhindra relativt allvarliga brott som sprängningar av centralstationer och andra brott där avsikten är att döda civila i tusental.

  Då kan jag tycka det är rimligt att man är emot “avlyssning” som syftar till att avslöja ringa narkotikabrott också?

 3. Christer W

  Roger, just elmätaren kan avslöja narkotikaproduktion och industriell hembränning genom att det går läsa av antalet förbrukade kwh. Det är med andra ord ingen nyhet utan en arbetsmetod sedan länge.
  Andra indikationen som används för att spåra olagligheter av sådan art är vattenförbrukningen.

 4. roger

  Bosse:
  “Roger, Kanske ändå att det är en viss skillnad på den verkliga övervakning och kartläggning av svenska medborgare som USA gör med benäget bistånd av FRA och SÄPO och det spioneri som görs via elmätare.
  Bara som en upplysning alltså för du verkar inte se skillnaden.”

  Visst ser jag att det är en skillnad. Det handlar om olika grader av paranoia.

  Om man upplever sig som kartlagd och kränkt av USA för att de kollar upp kring skummisar som stryker utmed husknuten av deras ambassad eller vilka som ringer hotfulla samtal och skickar anonyma hotbrev, ja, då tycker jag man är lite paranoid (om än inte lika paranoid som de amerikanska elmätarhatarna).

  Om din arbetsplats haft en historia av att sprängas i luften lite då och då, ja, då tror jag även att ert fack och dess skyddsombud på plats krävt någon form av förebyggande åtgärd.

  Men vissa pirat- och vänsterpartister vill ju ha det till precis det du skriver: “övervakning och kartläggning av svenska medborgare” för att snabbt med något slags NASA-uppfunnet kapitalist-serum snabbt kunna förgifta den ekologiska morotsjuicen i landets veganbarer ifall de skulla höja rösterna och uttrycka allt för mycket kärlek till att betala skatt.

  -Men som sagt, tyvärr, de är bara intresserade av att inte bli sprängda i luften när de utför sitt arbete.

  —————————-
  Vidare är det inte bara i USA som privatpersoner är emot dessa avläsare med rädsla för integriteten. I Tyskland och Nederländerna fick de pausa utbyggnaden av denna anledning:
  http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article263745.ece

  Bakgrunden är tydligen att polisen i Kanada begär in data från folks elmätare i sina brottsundersökningar. Så visst är det en form av integrationskränkande övervakning. Vad skall det vara ok att avlyssna? Telefon? Mail? Elförbrukning?

 5. Christer W

  Kerstin, många elmätare är i källare eller på stolpar utanför. Om det ska vara någon vits med avlyssningsutrustning så bör den placeras där folk är, i sovrummet t.ex. 😉

 6. Kerstin

  Och vem säger att man inte kan bygga in avlyssningsapparatur i elmätarna? Nu har du gett överheten ett fantastiskt tips Lennart 🙂

 7. H2

  Bossebus, så även matarkabeln gav lite värme. Lök på laxen liksom 🙂
  Frisk kopplat, hälften brunnet

 8. Bossebus

  H2:

  Du har helt rätt!

  (Det var enfasmätare i husen ety spisen drevs med gas och värmen var tänkt att genereras med kakelugnar).

  En kakelugn funkade och drevs med gamla möbler från vinden…sedan 4x2kW elelement och svarvade mässingssäkringar i källaren. Minns inte storleken på säkringarna vid elmätaren,säkert minst 16A. (Allt går att ordna).

  Matarkabeln blev rätt varm…. 😉

  I övrigt är det preskriberat.

 9. H2

  Christer W. nä det funkade inte. Observera att jag gjorde dessa experiment i skolans laboratorie när jag utbildade mig inom elkraft.
  Olagligheter är jag fjärran ifrån.
  OT Ett annat experiemnt var att koppla en diodbrygga på inkommande telefonledning. På så vis räknades bara en period för varje samtal oavsett tiden. Televerket hotade med att plocka ned telefonautomaterna där jag gjorde lumpen om dom upptäckte en enda diod igen.

 10. H2

  Bossebus, villkoret för att kunna mickla med de gamla elmätarna och magnet var att det var 1-fas till lägenheten. Det funkade inte på 3-fas:-)

  Så mycket bättre det var förr….

 11. Bossebus

  Bosse:

  Du är gammal nog att minnas hur man kunde fälla ner elmätarna 90 grader så gick dom med halv speed alternativt experimentera med kraftiga permanentmagneter. (Det gick att få stopp på dom).

  I en rivningskåk som student var detta värdefullt ;).

  Så själklart skyr en skatteskygg amerikan detta intrång mot friheten!

  IKEA-syndromet?

  Annars kan man alltid titta in här:

  http://ow.ly/i/7LHa/original

 12. Bosse

  I Sverige är väl “foliehatt” en gångbar benämning på folk som är rädda för typ elmätare. 🙂

 13. Bosse

  Johnny, om du verkligen vill bryta helt med samhället och flytta ut i bushen kan jag alltid ge dig några tips om vilka örter och lavar som är ätbara, om du nu inte redan vet det. Jag har också ritning på en smart fågelfälla med vars hjälp du säkert kan fånga en och annan kråka 😉

 14. Bosse

  Roger, Kanske ändå att det är en viss skillnad på den verkliga övervakning och kartläggning av svenska medborgare som USA gör med benäget bistånd av FRA och SÄPO och det spioneri som görs via elmätare. 🙂
  Bara som en upplysning alltså för du verkar inte se skillnaden.

 15. roger

  Det roliga är ju att det skrivs av en piratpartist, vilka väl ändå måste anses vara de mest “hjälp-panik-jag-är-övervakad-folket”?
  Eller av en som känner sig övervakad och kränkt av att amerikanska ambassader (vilka har en historia av att då o då sprängas av idioter) kollar upp skumma snubbar som stryker utmed deras husväggar.

 16. Johnny

  “FBI inte kan använda elmätarna för att spionera på de här tragiska människorna”

  Kul inlägg, 🙂 Den rationelle svensken som möter myndighetsfientliga amerikaner.

  Själv tycker jag att det är lite kul och friskt att amerikanerna gör så starkt motstånd mot myndigheter och politiker samt skatter.

  Ser fram mot den dagen då det blir miljondemostrationer i Sverige så fort någon politiker bara andas ordet skattehöjning.

  1. Lennart

   Jonny: Roligt att du tycker att det är kul att virriga amerikaner sabbar elnätet. 🙂 Du vet att du själv lätt kan hjälpa till genom att slänga ut din svenska elmätare och övergå till stearinljus.

Comments are closed.