Politik

Demokratirörelsen i Egypten, USA:s utländska Quislingpartier får problem

Iskuggan av demokratirevolutionen i Egypten så kan man läsa en intressant artikel på sida A13 i dagens Wall Street Journal om att USA faktiskt länge har finansierat utländska politiska partier för att stärka sitt inflytande!

Chip Cummings skriver i Wall Street Journal om de utländska Quislingpartierna som nu börjar få konkurrens från unga Internetkunniga aktivister, som börjat hota USA:s inflytande i t.ex. Mellanöstern

 

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,Nyheter – Nyheter, Debatt – Debatt – hem, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt

Länkar:www.whitehouse.gov

[tags] President Obama, Barack Obama, Vita Huset, Breaking News, Political News, White House, Joe Biden, Obamas Budget, Obama Budget, Amerikansk Politik, Egypt, Egypt President Hosni Mubarak, Egypt President Mubarak, Egypt Protest, Egypt Protesters, Egypt Protests, Hosni Mubarak, Mubarak, World News[/tags]

17 thoughts on “Demokratirörelsen i Egypten, USA:s utländska Quislingpartier får problem

 1. roger

  Min huvudpoäng har hela tiden varit att våra politiker inte är ansvarsfulla med våra skattepengar och att vi därför inte bör ge dem mer än nödvändigt. Att det blev en känga till vänstern var bara bonus. Kanske var lite otydlig även om jag avslutat varje inlägg med typ:”Varför skall svenska skattepengar överhuvudtaget gå till svenska politiska partiers “välgörenhet”?”

 2. Christer W

  Roger frågan är väl hos vem polletten trillade ner hos först. Först pekar jag på att du är väldigt selektiv senare skriver jag ett inlägg som beskriver regelverket för stöd genom sidan pengar, under tiden jag skriver lägger du in ditt 11:54, vilket jag inte ser förrän jag har postat mitt, sidan uppdateras.
  Men jag skulle nog tro att min pollett trillade ner sådär för tjugo- trettio år sedan eller mer.

 3. roger

  Christer W: JA EXAKT. Instämmer i vartenda ord. Kul att poletten trillade ned till slut.
  Jag är emot varenda krona som kan tänkas ha hamnat i något högerparti också. Är du? Moderaterna kanske pyntat Mubarak en slant? Skall våra skattepengar användas så här?

  “Att finansiera valkampanjer med biståndspengar är däremot inte tillåtet, det gäller alla partier.”
  Så sant. Men skulle kristdemokraterna pynta Tea Partyts kongress i Madison Square Garden så är väl det en form av stöd av dess valkampanj också, eftersom de då sparade en del pengar som de kan lägga på kampanjen sedan istället. Men det ser ju bättre ut i bokföringen såklart.

 4. Christer W

  Var det emot reglera att låta pengarna gå till det kommunistiska partiet. Nej det var det inte enligt regelverket, sen kan man tycka vad vi vill om det.
  Precis på samma sätt kan t.ex moderaterna skicka pengar till sin motsvarighets uppbyggnad någonstans i världen, reglerna tillåter det.
  Troligtvis har alla partier i riksdagen använt sig av den möjligheten för att stödja den demokratiska utvecklingen i sina syster- och broder-partier.

  Att finansiera valkampanjer med biståndspengar är däremot inte tillåtet, det gäller alla partier.
  Att det sen är mycket vanligt inom partierna med “bössinsamlingar” för att stödja valrörelser i andra länder är ju ett annat kapitel.

  Så om du nu har betalat någon skatt är det större möjlighet att dina eventuella skattepengar har hamnat i nått parti i de forna öststaterna än i Venezula.

 5. roger

  “SIDA-anslaget tilldelas PAO (partianknutna organisationer) i förhållande till antalet riksdagsledamöter.”

  Tydligen får alla partier (även SD således) en klump skattepengar att spendera på vad de brinner för ute i världen.

  Detta är väl ett anslag vi kan vara överrens om att vi hade kunnat klara oss utan?

 6. roger

  Christer W: LÄS IGEN!

  Det de skall utreda är:
  “Expressen rapporterar idag 12 mars hur en del av pengarna för 2007 har gått till PCCs valkampanj, vilket strider mot Sidas regler och också mot VIFs riktlinjer.”

  Problemet är att det läckt pengar till VALKAMPANJEN och inte bara till uppbyggnad av det kommunistiska partiet.

  Avsikten har hela tiden varit att svenska skattepengar skall gå till:
  *internt partiarbete och partibyggande (av ett kommunistiskt parti i Colombia).
  *stöttning av regionala och nationella partiskolor och konferenser, samt utbildningar inom ungdomsförbundet JUCO (Juventud Comunista Colombiana).
  *stödjande av (det kommunistiska) partiets kongress.

  (Sedan är ju detta bara ett spel för galleriet, om kommunistiska partiet slipper pynta sin egen kongress, så får de ju såklart pengar över till sin valkampanj, så det de skall utreda i Bogotha är väl hur de skall bokföra det i framtiden för att inte väcka anstöt enligt SIDAs regler)

  Varför hanterar svenska partier skattepengar avsedda för bistånd hur de vill? Finns det inte bättre kanaler? SIDA? Handen på hjärtat, tycker du svenska partier (höger eller vänster) skall ge svenska skattepengar till politiska partier (höger eller vänster)i diktaturer i andra världsdelar?

 7. Christer W

  Roger, “VIF ser mycket allvarligt på saken och kommer i dagarna att skicka en styrelseledamot samt sekreterare till Colombia för att utreda vad som har hänt. Den 26 mars reser de till Bogotá. Skulle det i en vidare utredning visa sig att projektmedel används på ett otillåtet sätt kommer naturligtvis en plan för återbetalning att göras.”

 8. roger

  Christer W: Vad vill du visa?

  Din länk säger:

  Samarbetet har bland annat tagit form av att VIF har stöttat internt partiarbete och partibyggande.
  Bland annat har VIF stöttat regionala och nationella partiskolor och konferenser, samt utbildningar inom ungdomsförbundet JUCO (Juventud Comunista Colombiana).

  VIF har även gett stöd till genomförandet av partiets kongress, samt till en nationell kampanj för ersättning till offren för den politiska förföljelsen och stöd till bildandet av kooperativ för att skapa arbetstillfällen åt offer för det politiska våldet. De tre teman som är centrala i samarbetet är kvinno- och jämställdhetsfrågor, mänskliga rättigheter och att hitta en fredlig lösning på inbördeskriget.

  Expressen rapporterar idag 12 mars hur en del av pengarna för 2007 har gått till PCCs valkampanj, vilket strider mot Sidas regler och också mot VIFs riktlinjer. Detta är någonting som har framkommit genom en granskning gjord av Sadev, institutet för utvärdering av internationellt utvecklingssamarbete.

  VIF ser mycket allvarligt på saken och kommer i dagarna att skicka en styrelseledamot samt sekreterare till Colombia för att utreda vad som har hänt. Den 26 mars reser de till Bogotá. Skulle det i en vidare utredning visa sig att projektmedel används på ett otillåtet sätt kommer naturligtvis en plan för återbetalning att göras.”

  Helt oblygt ger vänsterpartiet bort mina pengar till kommunister. Dessutom skall de resa dit igen på våra pengar och tillsätta en utredning för våra pengar.

  Är det inte vettigare att Vänstern ägnar sig åt att vara politiskt aktiva i Sverige istället för att försöka vara någon slags välgörenhetsorganisation på skattemedel?

  Christer W: Kan du även hitta var vänsterparttiet bemöter de andra “stöden” som min artikel tog upp:

  “Nu slussas alltså svenska skattemedel genom Vänsterpartiets biståndsorgan till en av de mest militanta fraktionerna inom den revolutionära vänstern i Filippinerna. PLM:s lokaler i Quezon City tillhörde tidigare Institutet för Politiska Studier och är därmed finansierade av VIF. Enligt projektbeskrivningen för 2009–2010 ska Vänsterpartiet sponsra PLM med 640.000 kronor.”

  “Vid en konferens i Manila 2007 stod sju ledande vänsterpartister på gästlistan. En av programpunkterna handlade om ”att lära av konkreta erfarenheter från deltagande folkmakt i Kuba och Vietnam”. I panelen satt bland andra America Vera-Zavala från Vänsterpartiet, Kubas ambassadör i Filippinerna och representanter från Hugo Chávez regim i Venezuela. Seminariet finansierades av VIF med svenska skattemedel.”

  “Vänsterpartiets internationella samarbeten har en röd tråd: Hugo Chávez regim i Venezuela. VIF har planerat för venezolanska föreläsningturnéer, sponsrat tankesmedjor som tryckt skrifter om Chávez revolution och betalat resor för Chávezanhängare. År 2005 arrangerade partiet en konferens i Caracas, där bland andra Lars Ohly deltog. Under samarbetets gång har Hugo Chávez ändrat grundlagen och kan nu vara president livet ut. Pressfriheten har försämrats så till den grad att Venezuela, enligt Freedom of the Press survey för 2009, är i klass med Brunei och Burundi. Rättsväsendet och centrala institutioner är direkt underställda presidenten. Tv-kanaler hotas få sändningstillstånd indragna om de inte sänder Hugo Chávez tal. Oppositionen kan inte arbeta fritt och grupper som arbetar med mänskliga rättigheter trakasseras.”

  Hugo Chavez har nog tillräckligt av sitt folks oljepengar för att kunna ordna ett seminarie utan att Svenska skattebetalare skall behöva sponsra?

  Varför skall svenska skattepengar överhuvudtaget gå till svenska politiska partiers “välgörenhet”?

  Jag visste faktiskt inte att detta existerade förrän idag, hittar lite sådana här idiotgrejer som våra skattepengar går till varje dag. Så jag vet inte hur det hänger ihop? Är det inte meningen att SIDA skall ta hand om den välgörenhet som våra skattepengar förväntas åstadkomma?

 9. H2

  Björn, skillnaden idag är att möjligen görs lite mer raffinerat, det kan ju delas ut en välbetald tjänst till någon istället för kontanta pengar exempelvis?
  Tyvärr tror jag inte något parti står utanför denna vänskapskorruption men jag har ändå tron på att det finns några hederliga individer inom partierna.

  Att vi gav pengar till ANC var definitivt moraliskt rätt. Om det var med önskempl om återbetalning så måste den ha setts som osäker fordran (liksom stormakterna också inser att en del pengar är bortslösade)
  Dock fick vi väl utdelning genom att sälja lite JAS-plan till Sydafrika?

 10. roger

  Vi behöver varken gå tillbaka i tiden eller kolla på supermakter för att finna detta fenomen:

  Vänsterpartiet har under åren 2005-2009 – med hjälp av biståndsanslag – stött auktoritära och totalitära regimer med miljontals kronor. En utvärdering tidigare i år visade att Vänsterpartiets biståndsorganisation (Vänsterns internationella forum, VIF) använt statliga biståndsmedel för att stödja Partido Comunista Colombiano – ett icke-reformerat marxist-leninistiskt parti i Colombia. Jag har därefter granskat VIF:s dokument för åren 2005–2009. Genomgången visar att det finansiella stödet till icke-reformerade kommunistpartier är betydligt mer utbrett än vad som hittills är känt. Det handlar om flera miljoner kronor under de här åren. Ett exempel är VIF:s stöd till revolutionära grupper i Filippinerna.

  http://www.dn.se/debatt/vansterpartiet-slussar-skattemedel-till-diktaturer

  En liten del av de skattepengar jag laglydigt betalar in varje år har alltså bl.a. gått till att stödja ett kommunistiskt parti i Columbia. Ni kan fortsätta att försöka övertyga mig om att de svenska skatterna är för låga och att det inte finns utrymme för att sänka dem. Men jag tror er inte. Om jag nödvändigtvis skall stödja partier i Sydamerika vill jag bestämma själv vilka, men det är ju bara lilla konstiga jag det.

 11. roger

  Det är som vanligt bara när USA gör det som det blir förkastligt, allt de gör är fel. Sluta jämföra dem med andra länder, då kan ju någon komma på att de är relativt goda trots allt.
  De tydligaste exemplen på skrupelfri diktatursponsring bedrivs numera av Kina och dess mycket goda relationer med Venezuela, Nord Korea och i princip varenda afrikansk diktatur.

 12. Björn Nilsson

  H2, inget nytt egentligen. Under den svenska “frihetstiden” på 1700-talet tog olika svenska grupperingar (hattar och mössor)emot pengar från Ryssland, England och Frankrike. Men då var ju Sverige en fattig utkantsstat med svag politisk ledning, där det nog var ganska enkelt för utlandet att köpa upp politiker. Så kan det väl inte vara idag, eller …? Under apartheidtiden skickade Sverige stöd till ANC, jag vet inte om det var ren idealism eller om man räknade med att få tillbaka någon utdelning för det.

 13. H2

  Öststaterna finansierade vänstersidan i väldigt många “västländer”, så vad är hytt under himlen?

 14. San

  Det här är väl knappast nytt, Sovjet Unionen bekostade hela indiska Kongresspartiets valkampanjer under 80-talet och hade över 3000 indiska journalister på sin avlönings lista.

 15. Björn Nilsson

  Jag kan inga detaljer men under det Kalla Kriget öste väl USA ut pengar även i Europa för att köpa upp olika rörelser. Har ett svagt minne av en avslöjad dollarleverans till socialdemokraterna i Finland (någon som fastnade i tullen med en väska sedlar), men är inte säker på om jag minns rätt. Och CIA körde med kongresser för “Kulturens frihet”. Det gällde dock inte kulturell frihet i fascistdiktaturerna i Portugal och Spanien tror jag. Så det är väl inte konstigt om man trampar på i samma stil i Mellersta Östern, samt med nästan sedvanlig amerikansk fingerkänslighet öser in stålarna till tvivelaktiga figurer som i stort sett är värdelösa, eller som helt plötsligt förvandlas till dödliga motståndare.

 16. Jerry

  ALLA pratar om att störta diktatorerna i MÖ och ge folket äntligen en demokrati.
  ALLA påpekar att nu sprider sig kampen för demokrati (revolutionen) i alla muslimska länder.
  VARFÖR sprider sig inte kampen till Iran?
  Varför INGEN kräver att Irans diktatoriska regim skall störtas?
  Kanske verkligheten är att det är Iran som stor bakom ..”Islamic awakening created by the victory of the great Revolution of the Iranian nation..”
  http://www.presstv.com/detail/

  Öppet brev till PressTV- info@presstv.ir;

  Your coverage of the Egyptian uprising is giving us detailed information minute by minute; I other word a splendid service.
  If it was not enough support for this Egyptian uprising you give during the rest of your programs a SMS service allowing all supporters of the demonstration against Mr. Mubarak to express their opinion.

  PressTV is an Iranian English spiking TV service, yet when I look after information from Iran itself, there is nothing about Iranian population suffering.
  The hardship your people having daily is not mentioned anywhere on PressTV broadcasting or on your website, WHY?
  FOR WHAT REASON?

  Your dare not to show the Iranian population suffering, but yearn for this ‘educational’ information; http://www.presstv.com/detail/164209.html
  http://www.presstv.com/detail/164081.html
  http://www.presstv.com/detail/164071.html
  Proudly presenting,”Egypt’s MB hails Leader’s support” http://www.presstv.com/detail/164053.html

  You spend millions to have “’Iran among top speedboat designers” http://www.presstv.com/detail/164024.html, but what about the suffering population, that are not in the position to start an uprising against the regime responsible for there’s hardship and poverty.

  That why they are not in the position to do it;
  On 06/03/2009 at 19:00 aired on ARTE TV documentary with the interesting title of ”Iran – Im Reich der Schüssel”
  http://www.youtube.com/watch?v=j8EPobWTlAs
  http://www.youtube.com/watch?v=f45AghgNYpc
  http://www.youtube.com/watch?v=R0H3KWx1j_A
  http://www.youtube.com/watch?v=eTIbZDVIXBE
  http://www.youtube.com/watch?v=q9Awc4RdM6A

  With the hope for an answer and for democracy in Egypt and Iran,

  Vågar de svara?

Comments are closed.