Politik

Mobile World Congress: aningslösa européer, USA tar stryptag på datormolnen och den mobila webben


Klicka på bilden.

Just nu pågår Mobile World Congress i Barcelona, den mobila webbens viktigaste kongress och där sker intressanta saker. Inte minst Nokias allians med Microsoft.

USA har, som bekant, backat rejält på många områden de senaste åren. Men det är oerhört farligt att underskatta vad 300 miljoner amerikaner kan göra om de bara vill och känner sig tillräckligt hotat. Vilket man visade under två världskrig och inte minst under rymdkapplöpningen med Sovjetunionen.

I skuggan av alla motgångar har utan att någon egentligen lagt märke till det, så har USA befäst sin redan starka ställning inom datormolnen och på den mobila webben. Titta bara vilka teknologier som hjälpte egyptierna att vinna sin frihet.,Al Jazeera givetvis, men sen kom Silicon Valleys Facebook och Twitter, inte en skymt av någon europeisk produkt.

Den mobila webben och de sociala nätverken vilar på samma grund, de gigantiska datormolnen med namn som Amazon och Google. Och dom världsomspännande datormolnen är idag helt och totalt dominerade av amerikanska företag.

Pia Gripenberg skriver i Dagens Nyheter om hur EU har sjabblat bort sina chanser på den mobila webben och datormolnen: Framtiden på spel för Sony Ericsson – DN.SE

 

Axplock från den nordiska pressen:

digi.no,digi.no, digi.no, digi.no, digi.no, digi.no, NyTeknik – Senaste nytt, NyTeknik – Senaste nytt, ITavisen.no, ITavisen.no, ITavisen.no, ITavisen.no,

[tags] Mobile Internet, iPhone, Blackberry. Smartphones, Smarttelefoner, Motorola, Ericsson, Palm Pre, GSM EDGE, UMTS, CDMA2000, DECT, WiMAX, Apple, Google, Nokia, Qt, Webkit, T-Mobile myTouch 3G,Datormoln, [/tags]