Politik

En nation bland andra, hur exceptionellt är USA egentligen?

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,
SvD – Startsidan, ITavisen.no

[tags]Thomas Bender, Nation Among Nations,Pileus, Jason Sorens, Amerikansk Exceptionalism [/tags]

9 thoughts on “En nation bland andra, hur exceptionellt är USA egentligen?

 1. Marcus

  Vad har ett 40 år gammalt citat med dagens verklighet att göra? Det är inte så att det är omöjligt att driva familjeföretag i Sverige och de åsiker Meidner uttryckte på 70-talet är inget som något av de rödgröna partierna står bakom.

  USAs finanspolitik har inte heller varit så skattefientlig som den är idag. För inte alls länge sedan var det faktiskt politiskt möjligt att driva frågan att vägar och skola är en bra sak och att skatter behövs för att finansiera dem.

 2. roger

  Ok, då förstår jag.
  Maud har ju absolut en poäng. Visst är det fortfarande fult att lyckas i Sverige. Arbetsgivare=ond, arbetare=god, det är fortfarande normen.
  Var det bättre förr, fick man lyckas, då? Fråga Rausing och Kamprad.

  “Löntagarfondernas arkitekt Rudolf Meidners ord till Hans Rausing beskriver väl vad det var fråga om: “Den typen av företag, de familjeägda, ska vi inte ha i det framtida Sverige”. Hans Rausing frågade då om man inte kunde tänka sig någon form av skatt eller avgift för att undvika tvångsförsäljning av familjeföretaget, varpå Meidner svarade: “Det är inte möjligt, ingen ska kunna köpa sig fri”.”

  Om USA-politik är det rakt motsatta mot gammal vänstersossepolitik, ja då är jag den förste att välkomna det.

 3. Per A.

  Som sagt var ‘USA-politik’ är hur svensk politik förhåller sig till USA.

  Som ett exempel på hur synen på USA i regeringen verkar baserad på annat än fakta kan Maud Olofssons uttalande om hur ‘det måste vara OK att lyckas, som i USA’ nämnas.
  I den verkliga verkligheten så är det betydligt lättare att i Sverige ta sig upp till medelklassen eller upp ur medelklassen. Sverige har helt enkelt betydligt högre social rörlighet än USA, men bilden av USA förvrids av ett mycket litet antal superframgångsrika, som dock är så få att de är statistiskt irrelevanta.

 4. Bossebus

  Marcus:

  Bra rutet!

  I Sverige går tiden fortare och fortare nedåt om man blir sjuk och/eller arbetslös.

  Numera ca 2,5 år med kraftigt minskande ekonomiskt/övrigt stöd (A-kassa,sjukers,JUG (Jobb och utvecklingsgaranti,rehab mm).

  Om man har maximal otur.

  Sjukvård är dock (ännu) nästan gratis.

  Sedan kommer fattiggörandeprocessen då du måste sälja allt du har av värde innan du kan få försörjningsstöd. (Nyord för socialhjälp). Du får då ingenting om du inte presenterar kvitton…röka och kröka betalas inte.

  Kan vara bra att veta…

  Nuvarande regering satsar vidare…..var och en kan väl läsa innantill?

 5. Björn Y

  Roger:
  Med USA-politik menar man hur Sverige förhåller sig till USA. Det har inget med skatter att göra, även om det är ditt favoritämne.

 6. Marcus

  @Roger. Kan du sluta tjata om skattetryck? Det är som om staten stjäler dina pengar och du inte får någonting tillbaka alls, vilket inte är sant. Jämför man vad en svensk medelinkomsttagare har att spendera med en amerikansk är det ingen skillnad i rena pengar när sjukförsäkringar, collegefunds, nannies och annat är betalt. Vad vi i Sverige däremot har till skillnad från många i USA där “valfriheten” är större är en grundtrygghet. Min flickväns familj i USA är en typisk medelklassfamilj och de är i varje given stund aldrig längre än sex månader från att stå på gatan om saker skulle gå utför.

  Du kanske inte tycker att det är bra med fri sjukvård, ok vägar och ett högskolesystem öppet för alla men i mina ögon funkar den svenska modellen rätt bra för oss.

  Det är förresten stor skillnad på socialdemokratiskt och socialistiskt styre. Det är bara pinsamt att kalla Sverige för ett socialistiskt land. Det är helt enkelt inte sant.

 7. roger

  “den svenska USA-politiken”
  Vad menar ni egentligen? Kan ni inte droppa lite exempel? Jag tycker nämligen vi ligger väldigt långt ifrån dem politiskt.
  Ser man t.ex. till skattetrycket så ligger Sverige näst längst bort i världen från USA, även om ni tycker att vi har en högerregering sedan fem år. Vi är ett av världens mest socialistiska länder, trots fem år med vad ni kallar en högerregering.
  Så även om de kränger av lite Nordea-aktier för att betala av på statsskulden tycker jag att steget är väldigt långt till att kalla den politik som förs för “USA-politik”.

 8. Björn Nilsson

  Kan man inte säga att USA är på väg mot en indisk situation (fast indierna exempelvis är bättre på att organisera allmänna val?). Med andra ord ett land med nära nog självständiga delstater, mycket våld, stora delar av befolkningen fattig/utfattig, små öar av rikedom och modern teknik och vetenskap?

 9. Björn Y

  Jag tror att den svenska regeringens USA-politik är en generationsfråga. Deras syn på USA är helt enkelt föråldradm präglad av kalla kriget och den amerikanska hegemonin under 1990-talet.

Comments are closed.