Politik

Amerikanen Gene Sharp, demokratirörelsen i Mellanösterns Ghandi och Karl Marx


Klicka på professor Gene Sharp

När demokratirörelsen i Tunisien och Egypten började planera för vilka metoder man skulle använda för att störta diktaturerna så valde man en icke-våldsstrategi hämtad från den nu 83:årige amerikanska forskaren Gene Sharp. Det var inte så konstigt eftersom Sharps idéer redan hade visat vad de gick för i Östeuropa och även i de baltiska staterna.

Sheryl Gay Stolberg skriver i New York Times om hur Gene Sharps idéer om revolution med ickevålds-metoder inspirerade demokratiaktivisterna i Tunisien och Egypten, och får vi anta, även i Jordanien, Syrien, Iran och Jemen likaså:

 

Gene Sharps The Albert Einstein Institution

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,Nyheter – Nyheter, Nyheter – Nyheter, Nyheter – Nyheter, Nyheter – Nyheter, Debatt – Debatt – hem

[tags] Mellanöstern, Binjamin Netanyahu, Barack Obama , Benjamin Netanyahu , Israel , Israeli-Palestinian Conflict , Neoconservatives , Palestine , Zionism , World News, Israel USA, USA Israel, Gaza, Goldstonerapporten, Bosättningar p? V?stbanken,Egypt, Egypt News, Egypt Protests, Hosni Mubarak, Mohammed ElBaradei, Mubarak, Mubarak Announcement, Mubarak Reelection,Gene Sharp, [/tags]

5 thoughts on “Amerikanen Gene Sharp, demokratirörelsen i Mellanösterns Ghandi och Karl Marx

 1. Kerstin

  Såg just en film på svensk TV om denne Gene Sharp. Hans idéer är geniala, så geniala att allting tyder på att Washington/Pentagon har stulit hans agenda och försöker använda den istället för militära interventioner, ibland tillsammans med beväpning av upprorsmän och inskickande av legosoldater.

  När man ser hur de, med dessa metoder förändrade regimer sedan upplåter sina territorier för amerikanska militärbaser, släpper in IMF, låter de rika eliterna i USA/EU köpa upp deras naturresurser ex, så kan man inte låta bli att bli misstänksam. Goda idéer och verktyg kan dessvärre också användas för onda syften. Mycket tyder på att precis detta sker just nu.

 2. Christer W

  Johnny, jag skrev allmän rösträtt och inte manlig.
  Redan 1917 fanns i Sverige en majoritet för kvinnlig rösträtt. 1919 kom beslutet om allmän kvinnlig rösträtt i kommunala val, grundlagsändringen genomförs 1921.

  Rösträtt till andra kammaren fick medborgare som fyllt 23 året före valåret. Rösträtt saknade de som inte fullgjort värnplikten, var förklarad omyndig, var satt i konkurs, var varaktigt försörjd av fattigvården eller som dömts enligt brottsbalken att förlora sin rösträtt.
  1921 genomfördes första valet där kvinnor valde ledamöter till andra kammaren

  När det gäller 1907 rösträtt så var det så många förbehåll att rätten att rösta var starkt begränsade

  1911, 2 år efter reformen innebar det att:

  ca 1.000.000 män hade rösträtt
  ca 250.000 nominellt berättigade män var uteslutna på grund av obetalda skatter eller liknande
  ca 1.500.000 kvinnor saknade rösträtt

  Den första ryska revolutionen var 1905 och händelseförloppet efter ledde till en ny 1917 och konsekvenserna för oss av dem har aldrig Västeuropa velat belysa överhuvudtaget.

  I dag diskuteras vad revolutionerna i Egypten och Tunisien leder till för arabvärlden, men givetvis påverkar de oss i Europa också, fast just nu vet vi inte hur.

 3. Johnny

  Christer W, din analys stämmer inte. För redan 1907 efter flera års utredningar fick svenska män allmän rösträtt och demokrati, svenska kvinnor fick kämpa till 1921. Eliten insåg att man förlorade 25% av befolkningen till USA och att om man inte gjorde något så skulle hela landet tömmas på folk som flyttade till demokratiska Amerika, frihetens första land på jorden. Ryska revolutionen var 1917 och då hade redan de flesta svenskar utvandrat, USA ändrade sina fria inavandringslagar 1924, då massutvandringen från Sverige upphörde som fenomen.

 4. Christer W

  Johnny. Realiteten är att det var den ryska revolutionen som förändrade Europa. Rädslan för att den skulle sprida sig i Europa var helt avgörande för den västeuropeiska makteliten. Den ryska revolution var också ett av skälen till att Sverige införde allmän rösträtt. Allmänt gav den europeiska maktelit fullständigt fan i USA och vad som hände där, båttrafiken därifrån var lätt att kontrollera till skillnad mot för över de Europeiska gränserna.

 5. Johnny

  Jag tycker inte det är märkligt, Amerikanska idéer befriade Sverige och Europa från diktatur i början av 1900-talet, sedan Östeuropa och nu Mellan östern. Alla människor vill leva i frihet, frihet från staten, från skatter, från påbud och inskränkningar. I ett demokratiskt land borde det vara självklart att yttrandefrihet, religionsfrihet och skattefrihet skall råda.

Comments are closed.