Politik

Jasminrevolutionen i Wisconsin, början till ett nytt USA?

[print_link]

Det faktum att tiotusentals amerikaner ger sig ut på gatorna för att demonstrera är något helt nytt och ofattbart för de flesta som känner USA. Amerikaner demonstrerar inte för sina demokratiska rättigheter, har sällan gjort det och aldrig i så här stor omfattning.

Att offentliganställda inte längre ska ha rätt till kollektivförhandlingar och dessutom förlora sina sociala förmåner medan allt mer pengar går till de redan rika har äntligen fått ut människorna på gatorna i Wisconsin, som flera amerikanska kommentatorer nu ser som USA:s Tunisen: Robert Kuttner skriver på Huffington Post: Wisconsin’s Tunisia Moment

As events in Egypt showed, you never know what will set off mass protest.

Here at home, over-reaching by a novice Republican governor of Wisconsin has finally triggered the protest marches that have been eerily missing during the more than three years of an economic crisis that has savaged the middle and bottom and rewarded the top.

It’s not as if we lack a politics of class. As mega-investor Warren Buffett famously said, there is plenty of class warfare in America, but the billionaire class is winning.

Patrick Johnson skriver i Christian Science Minitor: Wisconsin protests: why ‘week of rage’ matters to rest of America. Wisconsin protests at the state Capitol pit a new wave of tea party-inspired Republicans against Democrats defending their most cherished ideals. It’s a political drama that echoes across the country and could play out again across the newly ‘red’ Midwest. :

 

[tags]Beltway , Class Warfare , Economic Crisis , Economy , Egypt Revolution , Labor Movement , Madison Wisconsin , Protest , Republican Party , Scott Walker , Tax Cuts , Tea Party , Tunisia Protests , Unemployment , Wall Street , Warren Buffett , Wealthy , Wisconsin , Wisconsin Protests , Politics News[/tags]

16 thoughts on “Jasminrevolutionen i Wisconsin, början till ett nytt USA?

 1. chall

  En förlossning i TN där jag bor kostar minst 2000 USD, varav 20% ska betalas före förlossningsdagen. Sen tillkommer kostnad för ev bedövning/sövning och om det bli kejsarsnitt ännu mer. Detta är om man har sjukförsäkring.

  Vad gäller den här skattediskussionen som ni har i kommentartråden; federala skatten är inte nämnd i WI artikeln. Jag betalar ca 21% i federal skatt varje år (man kan dock dra av sjukförsäkringsavgifterna så det är oskattade pengar). Sen har vi fastighetsskatten, som i TN tex är den enda skatten som staden kan dra in pengar på – eftersom sales tax är delstatsmässig … och fastighetsskatten är rätt hög, speciellt eftersom huspriserna gått ned men taxeringsvärdena gått upp…

  Det som inte heller nämnns är att “pensionsavtal” som dom pratar om bland annat handlar om att offentlighetsanställda i olika sektorer idag har rätt till sjukvårdsförsäkring under sin pensionstid. “Vanliga” privatanställda – som jag själv tex – har inte alltid ngt avtal om sjukförsäkring utan kommer få betala det själva efter pensionsåldern inträffar. Poliser, lärare och andra liknande “kommunalanställda” kan just nu efter 25 år tex pensioneras och få pension samt möjlighet till sjukförsäkring.

  Just nu är det alltså så att det verkar som om de kommunalanställda som skrivit på sina kontrakt om pension, möjlighet till sjukförsäkring osv kan se hur dessa kontrakt blir rivna och värdelösa. Är det så konsigt att folk blir upprörda?! Det är ju inte som om man skulle kunna ändra kontrakten åt andra hållet.

 2. roger

  CW: Det är här du inte fattar. Morsan födde inte mig GRATIS, hon och hennes föräldrar hade sannolikt betalat för det ingreppet många ggr om via skattsedeln.

  Det finns en gräns för hur mycket som skall betalas gemensamt respektive av dem som använder sig av tjänsten, jag bedömer att det finns marginal att flytta den gränsen åt ena hållet. Men kan även flytta den åt andra hållet:

  Varför överhuvudtaget betala något när du åker buss, tåg, flyg, taxi…
  Höj skatten och låt det vara 100% GRATIS!?

  Om ditt hus brinner ned, då fixar din hemförsäkring det idag, vansinne. Vi kan väl ha en obligatorisk hemförsäkring via skattesedeln? Så att de som sköter sig med brandvarnare och sprinklersystem subventionerar de som röker i sängen?
  -GRATIS hemförsäkring är väl bättre än en man betalar för?

  Varför inte avskaffa alla försäkringar och bara köra skattesedel, de som låser sin cykel får sponsra dem som inte gör det.
  -Det är ju så vi jobbar med tandvården.

  Varför bara subventionera operan? Låt det vara helt GRATIS istället, då blir det nog populärare, då kan de expandera och smäcka upp fler operahus. Jag hade nog också besökt den.

  Varför har inte alla städer djurparker som förlustdrivs av dess invånare, jag tycker alla städer skall ha en förlusttyngd djurpark betalad via skattsedeln. Gratis inträde givetvis.

  Varför stanna vid djurparker och badhus, smäck upp ett Liseberg i varje respekterat samhälle.

  Skall vi inte höja skatten ytterligare så att vi inte behöver ödsla tid på att handla, bara svänga förbi en drive through och legitimera dig så får du din kasse med matvaror, GRATIS! Tänk vilka samhälleliga besparingar, stora gemensamma inköp och inte massa dyr inredning mm. Inga klyftor i vad man lägger upp på talriken, samma/lika åt alla eftersom vi har lika värde.

  “Tänk på vad var och varannan som bor i us skriver, att i slutända är inte skillnaden så stor.”
  -Nä, fullt möjligt, antagligen är det så, men deras frihet i vad de väljer att göra med frukten av sitt arbete är större, åker de inte buss så kan de lägga de pengarna på annat istället. Jag åker inte buss men betalar för det ändå. Jag ser inte USA som den perfekta förebilden, t.ex. att de accepterar försörjningen av den jättekrigsapparat de har förvånar mig.

  Är detta ett perfekt samhälle: http://www.dn.se/nyheter/varlden/huaxi-har-hogt-flygande-planer gratis ris, fri bostad och fri bil mm? (va, potatis, tegelvilla, volvo, inte fan skall vi få välja själva)

 3. Bossebus

  CW:

  Varför håller jag med igen? 🙂

  Men måhända sociala media eller någon VD på G eller F alt T eller W provocerat fram min revolutionerande åsikt?

  Ja ja, ids inte hellre.

 4. Christer W

  Roger, jamnför skatter, mot skatter med mer eller mindre obligatoriska avgifter och försäkringar så får du en annan bild.
  Tänk på vad var och varannan som bor i us skriver, att i slutända är inte skillnaden så stor.
  T.ex. födde din mamma dig nästan gratis här trots att kostnaden är ca 25 000 för en vanlig och 40 000 för kejsarsnitt, i US kan jag tänka mig att det kostar en hel del. (någon som vet)
  Vad än du råkar ut för här behöver du inte betala just någonting för här. Barnavården är gratis, lika så tandläkaren tills du är myndig. (Kan det vara skälet till att sverige inte har tandlösa tonåringar, ungdomar över tjugo och folk upp till övre medelåldern
  För ett vanligt simpelt benbrott blir det oftast några besök á ett par hundringar istället för ca 50 000 kr som genomsnittskostnaden är.
  När det gäller lokaltrafik fördelas kostnaden lite olika mellan landstingen (länet) och kommunerna, t.ex. i sthlms län har det skett en skatteväxling mellan kommunerna och landstinget, Stockholms landsting tar hela kostnaden förutom en mindre avgift. En helt skattefinansierad lokaltrafik skulle vara absolut billigaste för alla, men borgarna vill att “folk ska veta vad det kostar” så finns det ett biljettsystem som inte bär sina kostnader och som delfinansieras med skattemedel.
  Jag skulle kunna räkna upp punkt efter punkt vad vi får för skattepengarna och vilka kostnader och mellanhänder vi slipper, men jag ids inte.

 5. roger

  CW: O jag erkände det, “Ok, tyckte det såg lite väl bra ut :)” i mitt andra inlägg…
  Men faktum kvarstår att vi har världens näst högsta skatter. Groteskt höga skatter men vi går runt i vår bubbla och tror det är normalt.

  Skulle ändå gärna vilja veta mer om vad som hände med det där “lånet” som staten tog från de svenska pensionsfonderna? Är det något liknande som är på G i Wisc?
  Det är bättre alla förvaltar sina egna pensionspengar eftersom staten bevisligen inte är att lita på, varken här eller i USA. Så slipper vi demonstrationer och missnöje.

 6. Christer W

  Roger, läs vad du själv skrev i första inlägget. Du håller på att tramsar för att du var fel ute från början.

 7. roger

  CW: Hade bara med den svenska kommunalskatten i mitt exempel. Det finns en hel del svenska skatter som jag inte omnämnt heller, t.ex. de två fetaste fakturorna jag får varje månad har överskriften el resp. bensin.
  O det jag betalar för är egentligen varken för el eller för bensin, för de överlägset största bitarna på dessa fakturor är skatt.

  Så skall man se helheten brukar det väl vara Sverige 48% och USA 28%..

 8. roger

  Ok, tyckte det såg lite väl bra ut :)…

  Inte så insatt i Wisc´s pensionssystem men jag gissar att detta handlar om en skuldsatt delstat som inspirerats av den lyckade stölden svenska staten med GP i bräschen gjorde från sina invånare?
  Kan inte allt om den kuppen heller, men var det inte så att 258 miljarder av pensionsspararnas pengar i AP-fonderna plockades över till statskassan med sänkta pensioner som följd?

 9. Marcus

  Som Christer W påpekade är nog skatten du nämnde ovan delstatsskatten. Utöver den finns den statliga skatten.

  Både pensioner och hälsoförmåner är idag under angrepp från republikanskt håll. De menar att för att kunna sänka skatter och betala budgetunderskott är det inte längre rimligt att ha sådana extravaganser som hyfsad pension och sjukvårdsförmåner som man idag har som anställd inom den offentliga sektorn.

 10. Christer W

  Roger,Wisconsin är en delstat. Så du tror inte att det du refererar till är delstatsskatt. Tror du inte heller att Madison har egen kommunal skatt. Tror du inte att usa en statlig skattesats.

 11. roger

  Marcus: Läs stycket “Taxes” om Wisconsin på engelska Wikipedia:
  “Wisconsin collects personal income taxes (based on five income brackets) which range from 4.6% to 7.75%. The state sales and use tax rate is 5.0%.”

  Uppgiften om inkomsten i Wisconsin tog från den artikel i Huffington Post som Lennart refererar till i artikeln:
  while public workers (average Wisconsin pay: $48,000) are being made the scapegoats.

  Vet inte hur tillförlitliga dessa källor är men det var därifrån jag tog det.
  (Länkar inte eftersom det då hamnar i bloggens spamfilter)

  Visste inte att de skulla avskaffa pensionen, skall de verkligen det?

 12. Kerstin

  Lennart:
  Nu har förstås amerikaner en tämligen lång och ärorik historia av facklig arbetarkamp – och av att bli skjutna på och dödade för den sakens skulle. Bara att läsa Howard Zinns bok om det amerikanska folkets historia – och förvånas.

 13. Marcus

  Var har du fått att man har en inkomstskatt på 6% i USA? Det stämmer ju inte alls. Visst har man lägre skatt i USA, men inte så låg.

  Enligt IRS egen hemsida skattar man ca 18% av sin inkomst om man skulle tjäna 28000 i månaden. Sedan finns det lite avdrag man kan göra, men man hamnar i alla fall runt 13%. Vad har du förresten för data på att offentliganställda tjänar 28000 i snitt. Det låter väldigt högt. En snabb koll på Payscale.com visar att lärarlönerna ligger närmare 23000 i snitt.

  De förmåner man som offentliganställd har, och som nu är under angrepp, är bland annat pensioner och hälsoförmåner. Kalla mig galen, men jag hade nog också protesterat om Reinfeldt & Co skulle avskaffa min pension.

 14. roger

  Låt oss jämföra en public service anställd i Wisconsin med en kommunalanställd svennebanan.

  PS i Wisc:
  lön ca 28000:-/månad. skatt ca 6%. cashar ut 26320:-/mån. Extra skatt på varor du köper för dina redan skattade pengar -> ytterligare 5%.

  Kommunal Svennebanan:
  lön ca 24000:-/månad. skatt ca 32%. cashar ut 16320:-/mån. Extra skatt på varor du köper för dina redan skattade pengar -> ytterligare 25%.

  Vilka sociala förmåner är det en offentliganställd i Wisc har o som de eventuellt skall bli av med?
  -Skall man ha sociala förmåner måste man ju ha skatter i nivå med de Svenska, är det inte så? Tror säkert de kan få tillbaka sina sociala förmåner om de avsår från 10 000 i månaden som vi svenskar gör.

Comments are closed.